Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Doi m*ci pe mîneca Brătienilor

Congresul PNL de la toamnă nu mai are nici un rost. A cîștigat încă de sîmbătă candidatul Cîțu, care are în spate nu numai oportunista echipă din Ardeal, ci și trader-ii de funcții din restul filialelor. Orban a rămas comandantul unei oștiri al cărei unic soldat e el însuși. Așa de repede au fugit de lîngă el susținătorii loiali, încît l-a tras curentul.

Dincolo de „democrația internă“ și de „o competiție între proiecte“, aici e mîna stăpînului fără calități de la Cotroceni, care dorește o slugărnicie „cu suflu nou“, a lui Cîțu, în locul celei cu suflu de tutun stătut, a lui Orban. Pe termen scurt, soluția Cîțu e indiscutabil mai bună, fie și numai pentru că adună în același ins decizia premierului și a președintelui de partid. Pe orice alt termen, însă, întrecerea între Cîțu și Orban reprezintă o dezamăgitoare lipsă de viziune și de inteligență politică. Mai ales că această luptă între pitici va da și viitorul candidat la președinția țării din partea PNL.

PNL e un partid de vîrsta României moderne, care a reușit să scape viu din ghearele regimului comunist și apoi să rămînă frecventabil în ciuda infestării lui, după 1989, cu oameni de nimic. PNL a supraviețuit oamenilor care l-au compromis, fie ei ofițeri ai fostei Securități, turnători, jefuitori ai avuției naționale, corupți de drumul mare sau acoperiți ai sistemului opresiv contemporan. Lunga lui istorie și poate și confuzia iluministă din cuvîntul „liberal“ au făcut și fac din PNL un drapel al burgheziei, al clasei mijlocii, al îmbogățiților prin muncă cinstită și al mediului universitar trecut de prima tinerețe.

Apar, așadar, întrebări. De ce să-i pui pe membrii PNL să aleagă între Cîțu și Orban? De ce să pui toată inteligența politică a acestui partid în mîinile unuia ca Vasile Cîțu, depășit pe toate palierele vieții lui școlare și profesionale de atît de mulți? De ce să joci total și definitiv pe o carte care acum un an și două luni, cînd dădea bir cu fugiții din fața pandemiei, era considerată de partid un jolly joker? De ce să-l pui în competiție cu un om depășit ca Ludovic Orban, fost măscărici al lui Cocoș, cu resturi de Transalpina zornăindu-i prin buzunare și cu episodul de mită electorală instrumentat politic de DNA? De ce, mai ales, să nu lași partidul să respire și un alt aer decît damful suficienței, mediocrității și grandomaniei de la Cotroceni? Cu Orban, partidul s-a lăsat încălecat pe jumătate, dar cu Cîțu va fi, fără discuție, călărit pe deplin, precum pîrtia de schi de la Păltiniș.

Se vede treaba că azi, mai mult ca în anii ’90 și în anii 2000, liberalii adevărați stau în afara partidului. Oamenii care au mintea necesară ocolesc organizația, se îndepărtează de contrafacerea ideilor liberale (centrate pe meritocrație), care se petrece în atelierele de clan ale baronilor. Atîta bunăvoință risipită, atîta electorat lăsat cu ochii în soare nu s-au mai văzut nici măcar la PSD.

PNL are nevoie ca de aer de un alt model de lider. L-a avut pentru o clipă pe leneșul, dar inteligentul vorbitor Antonescu, persoana care a suflat praful ce i se adunase partidului pe cap. Antonescu a înviorat pentru o secundă discursul împiedicat al liberalismului românesc, dar, pînă la sfîrșitul acelei fracțiuni de trezire, a fost tranzacționat. Partidul l-a dat în schimbul unui scop mai înalt, iar acel scop, care măsura un metru nouăzeci și doi, cîntărea politic aproape nimic. De atunci se vede groapa din gîndirea și practica PNL, chiar dacă s-a depus efort la astuparea ei atît cu utilajele instituțiilor de forță, cît și cu molozul vechiului PDL.

Controlul partidelor prin mediocri nu e un monopol PNL. Toate partidele sînt azi „subconduse“. Șefi de partid fără valoare individuală, fără personalitate, fără idei, fără discurs, unii dintre ei fără să-și fi clarificat relațiile cu școala sau cu serviciile secrete, duc azi selecția politică și binele public spre faliment.

În același timp, nu trebuie uitat că partidele sînt instrumente indispensabile democrației. Fără ele nu se poate încropi nimic în societate: nici libertate, nici drepturi, nici progres. Pare greu de acceptat, dar partidele trebuie ocrotite. Împănate adesea cu hoți, turnători, mediocri și militari, partidele pun, totuși, în mișcare mecanismul bun al politicii. De aceea, ele trebuie scoase din captivitatea prostiei lacome și obediente. Partidele au nevoie de lideri deschiși la minte, cu merite și calități și fără sfori la instituțiile de forță.

PNL, partidul cu cea mai bună istorie, nu reușește să se smulgă din acest confort de slugă politică și continuă să-și aleagă șefi din liga inferioară, gata să facă praf răbdarea Brătienilor morți.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

  1. #1

    PNL a murit în anii ’50 in temnitele comuniste. Ce vedem astazi e doar un alt PSD cu alte culori.
    RIP PNL!

  2. #2

    Te-ai gândit cum ar arăta candidatura lui Ludovic Orban la președinție? Ar porni de la 6% din ziua desemnării. Plus 25 % de la partid = 31%. Adică turul II garantat!
    Cum ar arăta România cu Cîțu președinte? Cred că la finele primului lui mandat se va depăși borna de 100% datorii raportat la PIB.

  3. #3

    Buruieana?tu ai inteles ca pe mâneca Brătienilor erau doi mici? Nu omule, doi muci.

  4. #4

    Domnule Buscu sper din tot sufletul ca din cand in cand va faceti timp sa cititi si comentariile cititorilor dvs., cu aceasta speranta scriu poate al doilea sau al treilea comentariu online la un articol din viata mea.
    Sa trec la subiect: ma surprind in ultima vreme ori de cate ori termin de citit un articol asemanator cu acesta punandu-mi urmatoarele intrebari:
    1. mai exista in politica romaneasca politicieni care sa merite un vot?
    2. daca da, oamenii cu experienta si buni profesionisti din presa ii cunosc?
    3. daca da, pot fi scrise articole si despre acesti oameni care fac cinste meseriei de politician?
    4. poate fi presa un instrument al schimbarii bazate pe dezvaluiri pozitive?
    5. ati fi dispus, avand in vedere pozitia dumneavoastra sa demarati un astfel de proiect, pana la urma de publicitate gratuita pentru niste oameni merituosi?

    Pun aceste intrebari pentru ca ma simt lipsit de repere pozitive, oricat as incerca in jur vad doar o mare de povesti negative pe care le cunoastem deja cu totii.
    Cred ca sunteti de acord cu mine cand spun ca in afara de ce auzim si vedem in campaniile electorale suntem in rest condamnati doar la un vot negativ „votez cu x, ca sa nu iasa y”, x fiind de multe ori o varianta relativ asemanatoare.

    Va multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.