Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Domnii Cur și domnii Bucă l-au pupat cu toți pe Ciucă

Ca și Zelenski, Ciucă a citat din Churchill. Nașterea unui lider la Casa Poporului nu se putea inspira din oameni politici mai mici. Dar acuzația de plagiat încă plutea în aer, așa că „We will never surrender“ a fost reformulat cu prudență, ca să nu observe Emilia Șercan: „Niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier“. Ciucă a mai zis despre sine: „Nu am experiență în politică“, ca să fie clar pe baza căror merite e pus acolo sus. Apoi, cu o întorsătură de frază ruptă din Twin Peaks, a adăugat: „Și nu vreau să par ceea ce nu sînt“.

Liberalii și-au ales un șef pe care-l recomandă doar vocea și talentul lui Iohannis; un militar apt să pună gresie și faianță în baia președintelui și să tacă recunoscător în compania lui, un om intimidat de abisul ce-l desparte de însușirile necesare, dar gata să execute orbește dispozițiile unui schior destul de slab. Cuplul Ciucă-Iohannis e cea mai solidă coaliție a mediocrilor, e legătura covalentă dintre înțepenire și muțenie, e cel mai trist omagiu adus lipsei de merit, de experiență politică și de morală.

Sigur că lunga și brava istorie a PNL a mai luat palme peste bot: și de la sinistrul informator-președinte-de-onoare Quintus, și de la fostul contabil al Securității Stolojan, și de la pelediștii recrutați de Stoica și mutați la Băsescu, și de la unsul Serviciilor Iohannis, și de la mult tăvălitele Gorghiu și Turcan, puse de Iohannis în fruntea partidului, și de la preaplecata slugă a turnătorului Petrov, Flutur, și de la arestatul-mitoman Cîțu. Dar acum vorbim de un adevărat pumn în stomac.

E grav nu atît că PNL are iar în frunte un nechemat, ci mai ales că, de la vlădică la opincă, toată suflarea liberală, toți liderii din teritoriu, toți traseiștii, toți securiștii cu experiență, toți îmbogățiții de partid și toți măscăricii cu batistă la sacou au aplaudat fără să crîcnească un nou experiment automutilant, născut din precaritatea politică a lui Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă e un general ca toți generalii României, la fel de gras și lipsit de darul vorbirii, la fel de nepotrivit pentru politică, la fel de lipsit de vocație publică și la fel de dornic să-și ascundă zadarnicul doctorat. E evident că nu se descurcă nici cu politica și nici cu guvernarea, fiindcă nu are calitățile și experiența necesare. Cu toate astea, partidul Brătienilor i-a dat pe mînă țara și s-a dat chiar pe sine însuși în cel mai greu moment politic, economic și militar de la al doilea război mondial încoace.

Poporului nu-i pasă și n-ar trebui să-i pese cum arată, cum se cheamă și cum vorbește premierul României cîtă vreme omul dă semne că știe ce face. Numai că, de șase premieri încoace – între care trei de la PNL –, nimeni n-a știut ce face. Toți au fost subcalificați – dacă nu chiar habarniști cu totul –, dar pînă la Ciucă aveau cel puțin scuza că guvernează pe timp de pace. Acum e vreme de război, în primul rînd de război economic, de lupte pe frontul energiei, sărăciei și al resurselor alimentare, de bătălii care trebuie duse cu riscul și cu oportunitatea. În contextul războiului militar din Ucraina, pentru care, chipurile, ne trebuia un general la Guvern, e nevoie de o gîndire strategică a ocaziilor, de o iscusință diplomatică și internațională și de o minte economică pătrunzătoare pe care generalul Ciucă e departe de a le avea.

Dacă priviți harta conflictului din est observați că România stă în poziția celor mai rele consecințe. E cea mai apropiată țară de război, e cea mai expusă dinspre Marea Neagră, e cel mai slab pregătită militar și a reușit să atragă cele mai puține trupe NATO. Generalul Ciucă a fost doi ani ministru la Apărare și cinci ani șeful Statului Major General, adică șeful Armatei. În afară de contractele de achiziție de armament fără offset, istoria n-a înregistrat vreo altă preocupare în dreptul lui. Armata României nu e nici modernizată, nici antrenată, nici înzestrată, nici motivată. Dacă ar fi fost, ar fi trebuit să-i vedem efectivele, armamentul și starea de spirit în discursurile șefilor politici, la televizor, în propaganda de descurajare, așa cum se întîmplă în celelalte țări partenere. Dar armata României stă în continuare ascunsă după articolul 5 din Tratatul NATO, iar cel care a ținut-o șapte ani în această stare e pus acum să gîndească și pentru civili.

Incapacitatea e aplaudată și răsplătită nu numai de PNL, nu numai de creatura suficientă de la Cotroceni, ci și de complicii de la PSD, care se bucură de căderea liberală ca de o binevenită revărsare de voturi peste cîmpiile roșii din sud. PSD încurajează dezastrul din PNL și chiar îl îndrăgește pe Ciucă, fiindcă Ciucă a luat asupra lui întreaga povară a relației servile cu Iohannis. Ședințele de îngenunchere colectivă în fața starostelui mut sînt acum înlocuite cu un pocnet solitar din călcîie.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

 1. #1

  patrunzator si la obiect, as usual ; daca liberalii vor avea un scor sub AUR la alegeri, iar primii nu pot fi acuzati ca nu intreprind tot ce le sta in putinta pentru asta, vom avea un PE SE DE care va guverna ‘singur’ cu serviciile; nu vad vreo mare deosebire fata de situatia actuala, care e intr-adevar catastrofala.

 2. #2

  Sigur c-ar parea ridicol un supercalificat care ar trebui sa faca si sa execute ,,ce-i de facut”. Asa, cu cat sunt ,,marionetele” asezate pe scaunele ,,de decizie” mai lipsite de calitati cu atat comenzile sunt mai bine intelese de popor. Si, mai ales executate. Astfel, baga la cap ca nu mai au pe nimeni dintre ei care sa mai fie capabili sa faca ceva, cat de cat, in interesul lor. In trecuta pandemie portarilor li s-a dat o atat de mare putere tocmai pentru a face praf la nivel psihologic ,,masele” in vederea incolonarii acestora. Vroiai ,,o libertate” si te trimiteau s-o negociezi cu portarul. Razboiul psihologic continua numai ca tema-i ,,galceava” de la vecini pornita ,,parca la un semn”, vorba ,,conspirationistilor”. Gîndire strategică, minte economică pătrunzătoare? Minte, d-le … de ingheata apele!

 3. #3

  In timp ce KWI si Ciuca il PNL asteapta dispozitii de la UE privind masurile economice pe care sa le aplice ( cu precadere in energie) si care- in contextul Ucraina vs Rusia- incep sa-si revina la normalitate dupa idiotenia numita „Green deal”( Slava Domnului!), PSD promoveaza masuri sociale, favorabile paturilor defavorizate; suficient de multe pentru ca- cu PM de la PSD dupa mai 2023, conform intelegerii- acesta sa fie in pole- position la alegerile din 2024.

 4. #4

  Respect domnule Buscu!
  Ati descris clar, scurt si la obiect situatia reactualizata a Romaniei; situatie care e aceeasi de vreo 20 de ani incoace si care, din nefericire, nu are nici o sansa sa se schimbe.
  Ne asteapta vremuri rele si in caz de doamne fereste ne vom trezi oferiti pe tava si cu pantalonii in vine de ai nostrii apropiati si departati.
  Fereste ne doamne de ce ar putea sa se intample ca n avem nici cea mai mica sansa in fata orcilor de la rasarit.
  Hai s auzim c a crapat cel mai urat dintre pamanteni, cat mai curand daca se poate.
  Cu stima si respect,
  B.P.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint