Statele cu mii și zeci de mii de morți se pregătesc să relaxeze izolarea. Sînt state puternice, clădite pe profit, a căror putere izvorăște tocmai din existența profitului. Economia trebuie repornită, spun aceste state, fiindcă, în afara economiei, societățile, deci statele, încetează să existe. Mașinăria care le ține în viață, ventilatorul lor pulmonar, trebuie repusă în funcțiune repede, luînd în calcul pierderea asumată a unor vieți.Așa gîndește capitalul, dur și crud, iar fără el democrația și libertățile rămîn capricii iluministe.
România a ajuns cu morții la cîteva sute, e departe de recordurile negre ale marilor puteri, dar mai are o săptămînă-două pînă la vîrf. După vîrf, așa cum s-a dovedit în alte locuri, nu urmează coborîrea, ci platoul. Sigur, în Carpați, platoul poate fi mai mic decît în Alpi și în Pirinei, însă tot există o perspectivă de a rămîne izolați încă o lună din acest moment. Economia noastră, chiar dacă reprezintă o săptămînă din economia Franței și un week-end din economia Germaniei, ar trebui și ea repornită, fiindcă efortul de a o opri cu totul a fost, e clar, singurul nostru succes deplin.
Dacă măsurile de izolare s-au luat cu întîrziere, ar fi bine ca cele economice să se ia din vreme. Există, deci, cel puțin o lună în care repornirea economiei poate fi gîndită. Mai mult, există și ocazia de a transforma o criză într-un restart. Forța majoră a suspendat obligația deficitului, e liber la împrumuturi, sînt bani europeni puși la bătaie, există o mișcare morală în societate în favoarea capitalului românesc, se poate reconsidera relansarea producției interne, iar statul are prilejul să facă, în sfîrșit, marile investiții în infrastructură. Ceea ce lipsește acum e puțină minte și un pic de voință politică.
Guvernul Orban n-a arătat pînă acum că ar gîndi un plan. Nici pentru relansarea economiei, nici pentru relaxarea ei treptată. N-a făcut-o și n-o face pentru că, în primul rînd, nu are puterea intelectuală necesară. Dar mediocritatea nu e prevăzută ca infracțiune, așa că guvernele au dreptul constituțional de a nu se pricepe deloc la ceea ce pretind că știu.
Știința, ca întotdeauna, se află în afara guvernării, iar prima dovadă de inteligență a Guvernului Orban ar fi să pornească repede în căutarea ei. E clar că oamenii cu idei, cu pregătire și cu experiență nu stau la Palatul Victoria. Dar sînt de găsit peste tot în altă parte: în academie, în librărie, la universitate, în vîrful unor companii de succes, pe blog-uri, în grupuri de reflecție. Unii scriu aproape zilnic despre economie și pun în circulație idei practice, alții își ascund priceperea în volume științifice, în fine, unii elaborează în zadar soluții în publicații de nișă. Știința și competența zac peste tot, trebuie doar să le convoace cineva la Palatul Victoria.
România poate fi repornită spectaculos cu un pachet creativ de refacere a economiei. Sînt multe concluzii care vin din criza medicală și din consecințele ei. Societatea e nerăbdătoare să le vadă trase.
Guvernarea liberală poate intra în istorie așa cum au făcut-o marile guvernări liberale din 1876-1888 și din 1922-1926.S-a vorbit și cu istoria.A fost de acord să participe la această farsă. Cînd e în toane bune, să știți că are simțul umorului.
Indraznesc sa comentez “nerelaxarea”.
Noi avem doar agricultura,nu si industrie, pentru ca productia noastra industriala,atata timp cat altii-patronii de afara, bancile,fiscul lor-profita de ea,nu e a noastra.Nici agricultura nu mai e a noastra, doar alergatura,efortul fizic,grijile “agricole”,pierderile,sunt ale noastre.Ori,daca suntem o tara de consum si nu prea produceam nici inainte de epidemie,acum de ce sa ne zbatem pentru a produce?Cei care ne conduc DE FAPT ne cer sa stam degeaba ca ne ajuta ei un timp,cat le va fi lor in interes s-o faca,iar cei care “au mancarici pe palme”sa o faca LA EI in tara,afara,pentru ca popoarele vestice nu se mai injosesc de mult sa practice anumite munci.Noi trebuie sa ajungem analfabeti,nepregatiti profesional,delasatori,mai usor de manipulat chiar decat acum,legume.
Acum ar fi timpul sa ne luam tara inapoi,sa punem in magazine macar alimente romanesti-daca altceva nu producem-sa ne intrebam,de exemplu,de ce LIDL nu mai aduce paine de secara straina si sa-i facem s-o aduca din tara.
A.V.
S-aștepți viziune de la unul pe care-l cheamă la fel și-i din același oraș (Brassó) cu cel mai faimos turnător de tunuri și bombarde din Imperiul Otoman, e …
S-aștepți unire de la un președinte care-și începe discursurile cu „Dragi români” sau „Bună ziua” mult mai frecvent decât cu „Dragi compatrioți” e cam la fel de. Chiar presupunând că Hanni e un fel de Nando, nu văd pe nimeni cu barbă și mustăți ionelbrătienești. Așa că, istoria o fi având ea simțul umorului, dar să-i ceri să facă în serie glumițe favorabile nouă nu-i o treabă oablă.
Guvernarea liberală va intra în istorie prin ținerea sub control nu a epidemiei, ci a curbelor raportărilor epidemiei. Ori asta, este o altă poveste. Este o meta-poveste, un narativ cu rol de vaselină pentru introducerea ușoară a anticipatelor și austerității. Poporul este, vorba unui francez, precum un suc de portocale cu pulpă: trebuie agitat înainte de servire. Dozat, nu prea mult. Un preludiu lung e cheia reușitei când inteligența nu abundă.