Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frăția lichelelor

Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii și libertatea de acțiune neconstituțională. Procurorii-șefi și capii marilor Curți, care intră și ei în discount, aduc beneficiile de forță ale sistemului judiciar. Președintele îi numește, deci el încasează, ca un arendaș, roadele trudei lor politice.

În campanie, dreapta folosește ura, iar stînga folosește frica. Klaus Iohannis și Dan Barna scormonesc în hoitul anticorupției, Viorica Dăncilă rîcîie talonul de pensie. Unii promit capete, alții mîngîie burți. Animalul electoral e răstignit între instincte, trebuie să aleagă între răzbunare și sațietate. Va alege, ca de fiecare dată, nepăsîndu-i de sondaje, lăsîndu-se în voia naturii lui imprevizibile.

Iohannis nu și-a cîștigat încă al doilea mandat, dar își duce somnul suficienței învelit cu cele 40 de procente încă nedescifrate. Barna nu a intrat încă în turul doi și își risipește timpul recitînd platitudini și meșterind la propria banalitate. Dreapta pare inconștientă de existența bacilului electoral, care poate contamina masele din senin, dacă, pentru o secundă, poate fi întrezărit un alt final. S-a întîmplat în 2004 cu Traian Băsescu și Adrian Năstase, s-a întîmplat iar în 2009 cu Băsescu și Mircea Geoană, s-a întîmplat în 2014 cu Iohannis și Victor Ponta, s-a întîmplat în 2016 cu PSD, s-a întîmplat în 2019 la europarlamentare. Scorul a fost întors nu doar fiindcă au acționat Serviciile, ci fiindcă masele s-au mobilizat neașteptat și acoperitor, oferind alibi pentru orice fel de victorie.

Și să presupunem acum că Barna nu intră în turul doi. Să zicem că electoratul PSD iese totuși din casă și transferă candidatului Dăncilă procentul partidului. Să zicem că o parte din voturile Pro România și ALDE îl lasă baltă pe Mircea Diaconu și merg spre Dăncilă ca să nu irosească șansele stîngii. Să zicem, apoi, că electoratul USR-PLUS, tulburat de divergențele la vîrf și de zgomotele lui Andrei Caramitru, pierde din entuziasm.

Dacă Dăncilă intră în turul doi, lucrurile pot evolua spre un final-surpriză doar prin logica intereselor părților. Pentru că dacă Barna nu intră în turul doi, interesul lui pentru prezidențiale își schimbă semnul. A pierdut ocazia de a fi președinte, trebuie să-și securizeze șansele pentru locale și parlamentare, cele două runde care dau nu numai structura puterii desfășurate, ci și rețeta electorală pentru viitor.

Odată ce au pierdut Președinția, Barna și USR nu au nici un interes să sprijine o victorie la prezidențiale care ar întări PNL, adversarul lor principal pe bazinul dreptei. Căci dacă Iohannis cîștigă, cîștigă și PNL. Crește, deci, puterea electorală a inamicului frățesc, cel care, cu victoria de la Cotroceni trecută pe buletinul de vot, poate restrînge teritoriul electoral al USR-PLUS.

Dacă, în schimb, ar cîștiga Dăncilă, PNL ar ieși cu coada între picioare dintr-o competiție considerată ușoară. Ar fi un partid învins, umilit, incapabil, iar USR ar atrage voturi masiv din bazinul non-USR, de la dezamăgiții dreptei liberale. Din cele două reprize de alegeri care urmează, USR-PLUS ar lua o halcă mărită, pentru că speranțele dreptei s-ar orienta și mai mult către ei.

Cum ar putea să cîștige Dăncilă? Prin regruparea magnetică a piliturii electorale. În turul doi, votanții de la Pro România și ALDE ar da votul către candidatul stîngii. Mai mult, electoratul PSD demotivat, care a stat acasă la europarlamentare, ar putea să se urnească la vot, întrezărind o șansă. Apoi, Barna ar putea să nu-și îndemne electoratul să-i dea votul lui Iohannis și să lase poporul userist să înțeleagă cine e adevăratul inamic politic.

E un cumul de fapte, ca în dosarele agravante, dar despre asta e vorba și aici: de un grup de interese organizat după propria natură.

Frăția dreptei se va duce pe copcă imediat ce USR devine conștient de cîștigul politic, așa cum și frăția stîngii, și a USL-ului, și a tuturor celorlalte combinații s-au dus și s-au topit în fluviul de lavă din Mordor.

3 comentarii

 1. #1

  Variabila determinanta o reprezinta votul din diaspora, masura in care va fi manarit procentul. Legea electorala din Israel nu permite decat votul in interiorul tarii. Stiu ei foarte bine de ce.

 2. #2

  S-a vazut de-a lungul alegerilor ca in turul doi lumea voteaza cum vrea nu cum le indica partidul ce n-a ajuns acolo. Sunt curios cine din votantii lui Barna si USR ar vota cu Dancila.

  Ar fi mai rau decat atunci cand a trebuit sa votam Iliescu ca sa nu iasa Vadim.

 3. #3

  Bine, bine dar eu tot nu înțeleg de ce se numește ”Frăția lichelelor” un articol despre eventualele calcule politicianiste pe care și le-ar putea face unii sau alții în viitor; dacă pentru atât îi numim lichele ce facem cînd vor trece la treburi ”serioase” ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.