Când îl întrebi pe omul cu muia, pe Ciordache, de ce face tot ce face, de ce, fiind agramat și incult, nu ascultă și ce-i spun alții, ia mecla aia de șobolan îngâmfat și îți aruncă în față: pentru că suntem aleși de popor, poporul a decis, poporul e suveran, nu ne batem joc de democrație.
Ești tentat să înghiți în sec, să-l înjuri puțin de democrație și să-ți vezi de drum. Ar fi o prostie să faci asta. Omul cu muia trebuie înfruntat.
Iată o serie de știri din ultimul an:
„Cinci primari PNL trec la PSD. Orban: «Ăsta e mecanismul prin care PSD vrea să se menţină la putere».” (Mediafax, 5 mai)
„Traseism politic. O senatoare a demisionat de la PNL și s-a mutat la PSD.” (Știrile PRO TV, 26 iunie)
„Dragnea începe campania de trasferuri: un deputat PMP a trecut la PSD.” (Știri pe surse, 7 noiembrie)
„Val de plecări din PSD. Alți doi deputați social-democrați demisionează.” (Digi24, 14 noiembrie)
Victor Ponta și-a făcut partid. Urmează Gabriela Firea. PMP s-a vărsat în PSD. S-a scurs, de unde probabil și apelativul de scursuri politice.
Despre ce democrație mai vorbim când se amestecă poporul în Parlament dintr-un partid în altul? E limpede, partidele înțeleg prin alegeri faptul că, vreme de patru ani, cetățenii țării devin ostaticii unei majorități, ai unui guvern, ai unui individ cum a fost Traian Băsescu sau cum este acum Liviu Dragnea. La asta se reduce democrația, la asta se reduc alegerile libere.
Chiar nu poți invoca momentul alegerilor ca sursă de legitimitate din moment ce tu permiți și practici, de fapt, fraudarea alegerilor.
Da, prin aceste mișcări alegerile sunt fraudate.
Nu doar că ceea ce spune omul cu muia sau ce spun colegii săi nu este adevărat, dar chiar pe logica pe care ei o invocă, ar fi necesare alegeri anticipate.
Să ne gândim așa: dacă mâine tot PNL-ul trece la PSD și tot PSD-ul trece la PNL – mă rog, cu diferențele de număr, ați înțeles ideea – avem, din punct de vedere legal, un Parlament la fel de reprezentativ ca acela reieșit în ziua alegerilor.
Dar să revenim: omul cu muia nu are dreptate.
Asta a fost marea gaselnita a lui Basescu : alegerile uninominale ! Daca ii reusea si faza cu 300 de parlamentari totul devenea simplificat la ecuatia 300 de dosare=300 de „parlamentari”…
Revenirea la votul pe lista sau interzicerea traseismului (de exemplu: daca migreaza la alt partid isi pierd locul in parlament si se organizeaza noi alegeri in circumscriptie) ar putea rezolva definitiv problema!
Poate faceti o campanie de presa si pe lucruri semnificative…
Perfect de acord cu domnia voastra atunci cind il äpreciati „pe Iordache(ciordache); daca as putea , l-as da afara din Parlament.
Dar, v-as citi cu mult mai multa incredere si apreciere, daca ati proceda la fel si cu inventatorul muiei in parlament(ghinea) si cu aplaudacii muisti (sustinatori ai opiniei anti exprimata printr-o placuta de inmatriculare).
Total, insa, de acord cu ideea (principala a articolului dv) referitoare la traseismul politic(ce ar trebui incriminat-interzis,etc).