Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frumoasa din Perth

Victor Ponta are o gîndire mai întortocheată ca inelele Șarpelui Glycon. Așa se explică de ce toată lumea crede în secret că el va rezista la guvern puțin peste două milenii.

Nimeni nu se poate dispensa de Victor Ponta: nici partidul – care ar pierde guvernarea, nici Gabriel Oprea – care ar pierde ocazia să fie din cînd în cînd premier, nici liberalii – care ar pierde traiul bun din opoziție, și nici Iohannis – care ar pierde avantajul de a-și menține lucrul bine făcut în stare teoretică. Victor Ponta, cu felul lui de a-i face pe toți să se ducă după fentă și să plonjeze în colțul greșit, pare să fie piesa fără de care poticneala românească nu poate merge.

I se cere demisia, fără ca cineva s-o vrea cu adevărat. Oprea îi sapă groapa doar cînd e plecat, pentru ca apoi să o astupe și să bătătorească pămîntul cu hărnicia unui căprar cu patru stele. Alina Gorghiu zice că vrea o nouă majoritate, dar din glasul ei răzbate grija pentru bagajele de vacanță. Iohannis, la rîndul lui, îi cere săptămînal să plece de la Guvern, știind că Ponta nu se va clinti, iar el va putea petrece week-end-ul mulțumit, într-una din cele șase case din Sibiu.

Ai zice că nici DNA nu se îndură să-l înfunde, atît de tare le-ar lipsi, iar serviciile țin la el ca la lucrarea lor de diplomă.

Tuturor le e frică de dispariția lui Victor Ponta, pentru că el e nodul care ține laolaltă slăbiciunile. E, dacă vreți, personajul gordian al ultimilor ani politici, a cărui cădere, odată înfăptuită, ar trage în abis toată rețeaua de duplicitate și incompetență transpartinică. E un alter ego colectiv, în care fiecare și-a pus speranțele otrăvite.

Are Walter Scott un roman, Frumoasa din Perth, în care două clanuri de munteni din nordul Scoției se hotărăsc să-și scoată mațele într-o luptă decisivă. Cincizeci de luptători din fiecare tabără pornesc un masacru cu spectatori, clanul învingător urmînd să intre în stăpînirea unor coclauri bogați în rîpe și pietroaie.

Unul din clanuri face zid în jurul tînărului prinț de la care se așteaptă să însuflețească trupele. Și, pe măsură ce lupta ia avans, muntenii cad unul după altul ca să-l apere pe șef. Cînd ultimul apărător e despicat în două și, în sfîrșit, e rîndul șefului să-și arate curajul, băiatul o rupe la fugă mai iute ca săgețile care-l urmează și-i lasă pradă dezamăgirii pe camarazii săi morți.

Și în jurul tînărului Ponta s-au adunat pierderi grele. Cadavrele baronilor, rănile partidului și dramele electoratului sînt stivuite în presa vremii și în rechizitoriile DNA. S-au așteptat multe de la el, de vreme ce toate aceste victime n-au șovăit să-l facă prinț în cinci încleștări electorale. Iar prințul – deh, ca prinții: a dăruit niște bani mulțimii, a tăiat niște TVA-uri, a lăsat economia să crească cum o putea și a omorît cele cîteva autostrăzi care atentau la deficit. Dar cînd a venit clipa să-și arate bărbăția, el – țuști! – a luat-o la picior.

Acum, piciorul e bine. Celălalt e în groapă, dar e piciorul partidului.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

2 comentarii

  1. #1

    Genial !
    Acum nici eu parca nu mai vreau demisia PM-ului atat de mult. De ce as vrea asta adica, din moment ce il consider a fi singurul in masura a da explicatii pentru toate lucrurile intamplate in timpul mandatului, bune sau proaste, lucruri care tin de autostrazi, bani europeni, pensii nesimtite, ca sa aduc aminte doar de cateva din cele bune 🙂
    Oare se va intampla asa ceva in tara noastra ?

  2. #2

    asa or vrea romanii, dar ordinul din vest e ca un incompetent ca ponta sa plece…. romania nu trebuie sa avanseze cu viteza melcului

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint