Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gongul care anunță nebunia

Poate că spre sfîrșitul regimului Iohannis găsim curajul să vorbim și despre forme de nebunie la vîrful statului. Încet-încet, pe măsură ce despoții își pierd puterea de a-ți face rău, adevărul își face curaj și se lasă tipărit. Nu e deocamdată cazul, dar să lăsăm povestea să-și dea cu părerea.

Un magistrat cunoscut, care a condus DNA și a fost judecător la Curtea Constituțională – Daniel Morar –, relatează un episod paralizant, încadrabil undeva între grotesc și psihiatrie. Cică odată, cînd ceruse o audiență la președintele țării și aștepta în camera unde fusese introdus, înainte să-și facă apariția Iohannis s-a auzit un gong preluat de instalația de sunet a încăperii. Iohannis se lăsa anunțat ca împărații chinezi din filmele cu bătaie și ca spectacolele de teatru. Își atribuia solemnitate cu instrumente kitsch.

E cea mai înfricoșătoare dezvăluire a cărții, de departe mai importantă ca întîlnirile procurorilor-șefi, judecătorilor și capilor SRI cu turnătorul Băsescu, istorisite de Morar. Căci delirul de grandoare al unui profesor de provincie a fost politică de stat opt ani bătuți pe muchie, și continuă să fie.

Un ins mediocru, o monumentală nulitate politică s-a înveșmîntat în ritualuri feudale, de la suficiența și aroganța bazate pe nimic la muțenia tîmpă, nerușinata încălcare a legii și sfidarea prin minciună. Iohannis, copilul politic al SRI, făcut cu o societate care și-a înghițit prezervativul, s-a cocoțat în copacul închipuirii, călcînd pe spinările îndoite ale instituțiilor și oamenilor care ar fi trebuit să-l dea jos.

Ce anunța, la urma urmei, gongul de la Cotroceni? Ce urma să intre pe ușa somptuoasă, meșterită de tîmplarii lui Ceaușescu? Un ins implicat în adopții dubioase de copii? Un complice la atribuirea ilegală a unei case? Un pîrît care s-a sustras plății dispuse de instanță, care a refuzat plata către stat a unei sume de șase cifre? Un candidat la președinție cu dosarele mutate chiar înainte de alegeri la instanțe favorabile? Un președinte care a fost spălat de acuzații în momentul în care a ieșit cîștigător? Un despot care și-a ferit nevasta de ancheta penală, strivind autoritatea instituțiilor statului, dar care și-a lichidat dușmanii politici exact cu aceleași instituții? Un șef de stat care n-a făcut nimic pentru stat, care și-a neglijat atribuțiile de politică externă și internă? Un primar care a retrocedat ilegal proprietăți ale statului român către organizația unde era președinte? Un girant, tăinuitor și profitor al protocoalelor între magistrați și servicii secrete? Un ins cu vederi limitate, incapabil să se adreseze deschis națiunii măcar o dată, incapabil să propună o perspectivă strategică, incapabil să facă față unui interviu nearanjat, incapabil s-o înfrunte pe Viorica Dăncilă înainte să-l facă SRI președinte? Un președinte cu apucături de despot care vrea să controleze tot, dar care nu a produs o singură idee valoroasă în politică și care a ținut pe loc dezvoltarea economiei și a societății? Un habarnist infatuat care a respins, a blocat și a ținut pe loc sute de proiecte de investiții și de dezvoltare fără să dea altă explicație decît „nu“? Un fost cadru didactic care a dus bugetul Educației în sinucigașul abis de 2%?

Ce merite să răsplătească gongul? Învrăjbirea românilor? Creșterea bugetelor Serviciilor? Obsesia de a avea un guvern personal? Numirea unor incapabili în funcția de premier? Infestarea unui partid istoric cu loaze și politruci? Mania de a citi din prompter sau de a începe week-end-ul de joi? Plăcerea de a primi cadouri plătite din fondurile operative ale Serviciilor? Patetica minciună care s-a dovedit a fi „România educată“?

E ceva mai mult decît fudulia prostului. E nevoie ca cineva să răsfoiască public tratatul de psihiatrie. Puterea tîmpește, e adevărat, și vedem la tot pasul pacienți loviți de patologia grandorii. Dar Iohannis are un avans considerabil. Depășește maniile mici, sare peste țicneala baronilor de rînd, peste isteria de limbaj, iese din îngîmfarea de șef de partid și de ministru cu vilă la Monaco, costume Brioni, statuie în circumscripția județeană și amantă videochatistă pusă în funcții publice.

Iohannis a venit cu merite de acasă, cu o formă de delir de sine la cheie, păstrat în sipetul unei muțenii cu valoare de simptom, pe care lumea a luat-o drept cumpătarea unui ins care nu vrea să risipească vorbele.

De-aia zic, pe măsură ce va trece timpul, Iohannis nu va mai fi președinte și ANAF sau SRI nu vor mai veni să te calce doar fiindcă ai păreri care-l deranjează pe domnul președinte. Iar atunci se va găsi, poate, și medicul care să ne explice de ce am mai stat noi încă doi ani după un gong care, de fapt, era un clopot.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

13 comentarii

 1. #1

  Multi ani in urma , intr-o iarna crancena,inainte de Craciun , am inmarmurit in fata uneia dintre vitrinele de la Macy s , New York. Era, in una dintre superbele vitrine de poveste, un manechin care te captiva.Statura, hainele perfect croite, pantofii , te faceau sa visezi. Am visat , o vreme in fata acelui manechin. Imi imaginam ca are viata, ca vorbeste, ca este om. Nu a fost nevoie decat de nepriceperea unui angajat neatent , ca sa-mi dau seama ca in fata mea se afla o bula de lut prost.

 2. #2

  Magistral!

 3. #3

  D-le Buscu, chiar daca repet ce am mai spus, cel putin 50% din populatia Romaniei ar trebui sa va citeasca fiecare articol.
  Poate asa am avea o sansa la realitate si „ne-am trezi din somnul cel de moarte” in care elogiem cotropitorii.
  Cred ca suntem singurul popor din lume cu un imn in care ii elogiem pe cei care ne-au invadat. ( Romanii cu Traian in frunte).

 4. #4

  Exceptional portret. Cand am terminat de citit,extraordinara carte document a lui RC Cristea „Imparatul cu sapca”,de fapt pe tot parcursul lecturarii, am ramas inmarmurit nu-mi venea sa cred ca totusi am trait timpurile respective cu imparatul Petrov si toata haita lui de boieri ai mintii. Voi pastra acest numar al revistei,mai am cateva arhivate, ca sa raman inmarmurit din nou peste cativa ani. Se zice deseori ca „mai rau(jos) nu se poate”. Sa dea Dumnezeu dar nu sunt convins. Chiar acum cateva zile am auzit un jurnalist spunand referitor la „subiect”, daca ar mai putea candida si a treia oara romanii tot pe KWI l-ar vota ! QED. LA MULTI ANI TUTUROR !

 5. #5

  Ar fi suprarealist dacă n-ar fi dureros de adevărat. De la revoluția furată de Securitate și Bunicuța instalată în capul Statului de un popor bezmeticit nu putea ieși altceva decât monștrii care ne conduc de peste trei decenii. Între timp, poporul s-a scindat in cel de dinăuntru și cel de afară, în cel ce mâncase salam cu soia și cel ce vroia să-și vândă tara, iar colac peste pupăză Occidentul a profitat de zăpăceala generală instalandu-ne un regim de democrație originala, în fapt un experiment eșuat cum bine grăiește gura păcătosului. Și așa se vede încă o dată că somnul națiunii naște monștri, că să folosesc o parafrază devenită clasică.

 6. #6

  Stimate Domnule Buscu,
  Incep prin a va contrazice putin.
  Din câte îmi aduc eu aminte, Dumneavoastra si Catavencii, în general, nu ati asteptat apropierea sfârsitului satrapiei care ne sugruma.
  Ati avut curajul de a critica, uneori cu tais de scalpel, excrescentele morbide ale regimurilor succesive care au golit România de valori si au asfixiat mai tot ce ramânea pe aici, macar si numai ca intentie, ca aspiratie
  Sunteti, cred, unicat în presa româna!
  Curaj si luciditate.! Este un cocktail rar, care presupune existenta altor câteva ingrediente cardinale. Calitati care va apartin si sunt evidente pentru cine nu este orb.
  Va admir!
  Votati Catavencii! Votati Doru Buscu!

 7. #7

  Asa super analiza numai Doru Buscu poate sa faca.,,Acest copil politic facut de SRI cu o societate care si-a inghitit prezervativul~.Cred ca societatea are placere intensa cand e violata.

 8. #8

  Fiți liniștiți. La alegerile viitoare un alt candidat va câștiga și alți 8 ani va trona la Cotroceni promițând reforme.
  Alegătorii vor fi tot mai multi analfabeții funcționali îndelung școliți pe durata mandatelor celor de azi și de ieri.
  Cei ce mai au încă discernământ vor fi fost de mult asimilați în societățile altor tari (Italia, Spania, UK, etc.)
  Ștacheta va cobora, de la doctorate copiat la diplome de 8 clase cumpărate de pe tarabe.
  Aceasta este România către care ne îndreptăm.

 9. #9

  Articolul dumneavoastra ar trebui inserat in manualul de istorie.
  Reflecta perfect personajul care ne-a condus atatia ani.

 10. #10

  Îmi amintesc ca acum 4-8 ani cine spunea o parte din lucrurile amintite aici era considerat antiprogresist și ultrastangist, ca să l parafrazez pe nenea Iancu.
  Se pare ca plebea a fost mai vizionara…

 11. #11

  Presedintii in astfel de mici si slabe state nu-i alege poporul, ci Oculta Mondiala. Sunt metode simple de manipulare prin televiziuni. Apoi noul presedinte este deconspirat si santajat, astfel ca va face si va legaliza exact ce-i cere Oculta khazara. Daca nu, atunci ajunge la mititica sau chiar e asasinat.
  Nu-i vorba doara de presedinte, aceleasi metode se aplica tuturor celor ce ajung in functiile mai importante. Toti au bube-n cap si multe slabiciuni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint