Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gripa Ciumei Roșii

Ca orice grupare cu condicuță, PNL vrea și cu jurămintele în gură, și cu sufletul în rai. Nu e cu nimic deosebit de PSD sau de PDL, colegele ei de breaslă. Nu e cu nimic mai presus de păcătoasele mai tinere, USR, PLUS, PMP, ALDE sau Pro România, grăbite să mintă poporul direct pe trotuar, fără să mai aștepte să intre cu clientul la Cameră.

Ciuma Roșie, carevasăzică, s-a dus. Partidul proștilor și al corupților, care ținea România în loc, s-a dat la o parte ca să facă loc partidului competent, știutor, vizionar, partidului care a dat țării lumina de la Sibiu, născută în ieslea liberală odată cu dosarul de mită imobiliară vîrît sub nas lui Crin Antonescu. Prin osteneala celor trei magi, răsăriți de la SRI, DNA și Înalta Curte, împărăția acestei lumi a fost dată în grija mîntuitorului mut și lent, ale cărui semne de întîrziere omenească fac, de bună seamă, dovada alegerii cerești.

Ca să rezumăm, proștii au plecat și au venit la putere deștepții, exact la timp ca să scoată țara din șanț. După datele instituțiilor europene și internaționale, în șanț România avea creștere economică de aproape 4%, deficit de 3%, o creștere a PIB-ului cu 25% și o creștere ușor nebunească a veniturilor pentru bugetari și pensionari. Firește, nu avea autostrăzile și spitalele promise și, mai ales, nu avea vreo speranță cu școala. Dar infrastructura, sănătatea și educația sînt maladii cronice, mai bătrîne decît tînăra democrație, vindecabile doar prin pact politic pe termen lung, tratament necunoscut la noi.

Cu toate astea, pesediștii aveau o linie, o formulă, o schemă, o siguranță de sine a prostului, să zicem, pe care o țineau de trei ani și livrau cu ea rezultate. Nu s-au plîns de bani sau de nepricepere, nu s-au tăvălit pe jos că e greu și, mai ales, nu i-a auzit nimeni că vor să plece de la guvernare într-un an electoral, ca să cîștige alegerile. Nu, proștii erau gata să-și pună gîtul pe șinele puterii, să se spînzure cu frînghia economiei și să-și apere cifrele dacă nu-i dădeau deștepții jos.

Dar deștepții i-au dat. Au luat apoi guvernarea și, în cîteva luni, au împrumutat de trei ori mai mulți bani pe lună decît proștii. Deștepții au dus la 4,6 deficitul pe care proștii îl țineau la 3. Au desființat parteneriatul public-privat la Comarnic-Brașov și urmează să mute plata la bugetul de stat, după ce au anulat, a suta oară, planul de fezabilitate, trimițînd autostrada în a doua jumătate a secolului. Deștepții au menținut ritmul de creștere doar la euro și la inflație, au desființat o parte din programele proștilor, adică au întrerupt finanțările Ciumei la roșii și la porci, au tăiat zdravăn din bani la Prima Casă și Start-up Nation. Pe scurt, au luat măsuri care arată că prostia nu e privilegiul proștilor.

Dar problema cea mare e la pensii. Abia după ce i-au alungat pe proști de la butoane, deștepții au realizat că nu pot crește pensiile cu 40%. Cît au fost campanii, cît au fost alegeri, n-au îndrăznit s-o spună, fiindcă populismul e pentru curve așa cum e sexul oral pentru politicieni. Dar acum, cînd proștii au plecat cu tot cu notițele lui Darius Vâlcov, deștepții s-au trezit că nu știu cum se face. Cum dracu’ procedau proștii, cum guvernau ei de le ieșeau și creșterile, și deficitul, și pensiile? O fi fost noroc? O fi fost iluzie? Minciună? Miracol? Sabotaj?

Și uite așa s-a pus PNL în situația de a cotrobăi prin guvernare ca printr-un sac cu cobre. Acum, pe orice ar pune mîna, era mai bine să n-o fi pus. Pensiile nu pot fi mărite în septembrie cu 40%, fiindcă, așa cum arată noile cifre din epoca deștepților, economia intră în pămînt. Dar, dacă liberalii nu măresc pensiile, mai ales după ce s-au jurat electoral că le măresc, pierd voturi, poate chiar ocazia de a scoate PSD o vreme din cărți.

Cu alte cuvinte, PNL are de ales între a amenința patru milioane de bătrîni și a pierde un milion de voturi, adică diferența dintre prăbușirea în sondaje a PSD și prima de bunăvoință de la prezidențiale. E vechea alegere între datorie și interes, între binele aproapelui și demagogie, între patrie și buzunar.

Prin urmare, nu-i văd bine pe pensionari. Spre deosebire de proști, deștepții nu pricep mila. Ei înțeleg doar cifrele macro, nu și mizeria vieții la amurg. Bătrînii mor oricum, iar ocazia de a face anticipate în mijlocul verii, cu doar patru luni înainte de termen, merită acest efort. Deștepții din PNL se sprijină, de fapt, nu pe prostia pesediștilor, ci pe a tuturor celorlalți.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

2 comentarii

  1. #1

    Zile-o ,ca le zici bine!
    Sa se sature de cate si turcane capiate!

  2. #2

    sa vedeti cind n-or gasi banii pentru rachete si trebuie sa ii ia de la Dide…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint