Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

În cunoștință de cauză

Din luna decembrie 2019, SRI îi trimite președintelui Iohannis informări cu privire la noul virus din Wuhan. Pe durata lunilor ianuarie și februarie, pe măsură ce gripa chinezească din 2020 a început să se compare, la viteza de transmitere, cu gripa spaniolă din 1918, informările au conținut, e de presupus, evaluări la zi și o numărătoare mai reală a morților.

Președintele e cel mai bine informat om din România, o știm cu vîrf și îndesat de la Băsescu. Cu toate astea, pe 26 februarie, cînd Italia devenea principalul focar din Europa, cînd un milion de români se pregăteau, potrivit informărilor SRI și SIE, să revină în țară din zona roșie a coronavirusului, Iohannis îl desemna premier pe Cîțu, la plesneală, alimentînd instabilitatea politică. Făcea, după cum el însuși n-a obosit să afirme, încă un pas spre obsesia alegerilor anticipate. Făcea asta împotriva evidențelor politice, economice și constituționale.

În aceeași zi, aproape de miezul nopții, a fost anunțat primul caz oficial de coronavirus în România, după ce Iohannis a fost lăsat să-și desfășoare mania. Nu știm cîte alte cazuri au fost ținute pe loc, fiindcă diagnosticul și comunicarea suferă, e clar, de un relativism orientat politic.

Pe 11 martie, după ce Italia depășea, la numărul de morți pe zi, recordurile Chinei și după ce Poliția Română anunța că sute de mii de români au revenit din Peninsulă, președintele spunea așa: „…să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit cîteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaş într-o manieră foarte apocaliptică”.

Virusul ERA la ora aia cît se poate de ucigaș, iar maniera în care omora oameni era cît se poate de apocaliptică, mai ales în informările primite de la Servicii. Nimeni nu e atît de nebun încît să creadă că SRI și SIE, chiar politizate la greu, nu l-au informat pe președinte și au încălcat, astfel, propria lege de funcționare, Constituția și menirea lor elementară.

Numai că Iohannis se pregătea să aranjeze cumva rocada Cîțu-Orban și avea nevoie să prelungească faza negației. Pandemia trebuia să rămînă o glumă care să-i permită să se îndepărteze de la locul faptei, să lase cît mai mult timp între criza politică provocată și primele știri cutremurătoare. Chiar și starea de urgență, pe care experți și oameni politici au cerut-o insistent, a fost programată la o dată ulterioară, așa cum e anunțat un eveniment monden, lăsînd un week-end distanță între el și farsa învestirii Guvernului Orban 3.

Ștergerea urmelor în timp, cu ajutorul întîrzierii unor măsuri, a fost, pas cu pas, modul de operare al președintelui Iohannis. Amînarea acțiunilor care ar fi redus, fără discuție, suferința și pierderile care vor urma a avut ca scop îndepărtarea președintelui de gafele sale politice.

Dar nu fuga de la locul faptei e lucrul cel mai grav, ci premeditarea informată. Iohannis a săvîrșit aceste fapte ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ. A știut, mai bine decît oricine, cum stau lucrurile cu coronavirusul. A dispus de cea mai bună informație, de analize, de evaluări. Cu toate astea, a preferat să-și urmărească scopul personal, obiectivul de putere, anticipatele, și să joace, în paralel, comedia muțeniei și a amînării, a ridiculizării unei epidemii care seceră vieți în marile state europene.

Sigur că acum, supraturînd acțiunile de gestiune a crizei, plimbînd pe la televizor miniștri cu mînecile suflecate, vorbind despre cifre și măsuri, clădind publicului psihologia de panică recunoscătoare, Guvernul și media securistă încearcă să împingă aceste fapte în uitare. Dar, la rigoare, Iohannis a pus în pericol, CU BUNĂ ȘTIINȚĂ, urmărind un scop egoist, personal – cum ar spune procurorii –, siguranța națională. Mai mult, a pus în pericol, lucru care se va dovedi curînd, din nenorocire, siguranța fizică a populației. Să nu vă întrebați dacă, vreodată, vreun șef de parchet va îndrăzni să deschidă ­– fie și numai în glumă – acest subiect, fiindcă o să vă rîdeți singuri în nas.

În aceeași situație, cu o încadrare ceva mai slabă, însă, se află și o parte din măscăricii de prim-plan ai PNL. Orban, de exemplu, a știut și el amănuntele crizei medicale și economice care plutea deasupra României, dar a preferat să-și țină gura și să stea cu mîinile în sîn, fiindcă scopul șefului se potrivea cu socotelile slugii.

Acum, acești oameni, care au șanse mari să piardă puterea la următoarele alegeri, vor încerca să stoarcă cît de mult pot din puterea pe care o dețin azi. A devenit clar și pentru ei că ceea ce plănuiau să fure după anticipate trebuie să fure acum, fiindcă s-ar putea să nu le mai iasă majoritatea visată după trei luni de epidemie și de economie înghețată. Așa că îi vom vedea încredințînd, în numele stării de urgență, contracte fără licitație firmelor proprii, dînd comenzi de stat clientelei politice, transformînd o criză pentru cei mulți într-o oportunitate pentru cei puțini. Dacă ceea ce a mai rămas din industria textilă locală sau din industria românească a medicamentului nu are acționariat liberal, vor fi cumpărate combinezoane, măști, mănuși sau antivirale din străinătate, prin firme care au acționariatul corespunzător.

Păduchii prin care se extinde Ciuma Galbenăsînt la fel de molipsitori ca șobolanii prin care a prosperat Ciuma Roșie. Pe lîngă ei, coronavirusul pare o catastrofă decentă.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

 1. #1

  Două blonde :
  În sfârşit, după 6 ani am vorbit cu iubitul meu şi despre căsătorie !
  – Zău, tu şi ce ţi-a zis ?
  – Că e căsătorit şi are doi copii !
  Cam aşa a păţit şi România cu iubitul ei Iohanus … Deosebirea e că el n-are copii şi nici nu ştim care sunt cei care l-au dus la altarul trădării naţionale şi ce le-a promis ! După ce se vede, se pare că totul, de aici şi starea jalnică în care a fost adusă Roânia de cei doi amanţi parşivi ai ei ( l-am inclus şi pe marinel ! )

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint