Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Închideți ochii!

Știința duce lupte grele cu politica. Milenii și apoi secole la rînd, cînd interesele de putere au cerut-o, oamenii de știință au fost ba izgoniți, ba arestați, ba decapitați, ba puși la frigare. Revoluția cognitivă, începută acum șaptezeci de mii de ani, lasă în urmă o prețioasă dîră de morți pe altarul cunoașterii și progresului. Azi, cînd știința a ajuns mai departe ca niciodată, cînd a trimis telescopul Webb la 1,5 milioane de kilometri, să iscodească Universul din al doilea punct Lagrange, cînd a pus în mîna fiecărui pămîntean miraculoasa putere de a vorbi și vedea la distanță prin telefon și de a trăi în paradisul ego-ului virtual, lucrurile stau cam la fel. Ba, s-ar putea spune, chiar mai prost. Nici azi politica nu ascultă de știință decît dacă, prefăcîndu-se că ascultă, îi iese ceva.

Hollywood-ul a făcut pe tema asta un film, pe care l-a lansat de Crăciun pe Netflix. Don’t look up! e un fel de comedie tragică, un avertisment cu privire la prostia și lăcomia politicienilor care stăpînesc, fără merite și calificări, vulnerabila lume a oamenilor. O cometă detectată întîmplător urmează să lovească Pămîntul. Astronomii care au făcut descoperirea și calculele încearcă din răsputeri să prevină Guvernul asupra pericolului real, dar nu au nici o șansă. Terra dispune de resurse tehnologice și ar putea să devieze cometa, numai că președintele SUA are socoteli electorale. În combinație cu sponsorii din Bigtech vrea să exploateze metalele prețioase din care ar fi alcătuită cometa. Așa că puterea și profitul pun la cale campania „Nu privi în sus!“, îmbrățișată cu entuziasm de mulțimi, în timp ce cometa e vizibilă pe cer. E un film amuzant, tocmai pentru că, pînă la urmă, rămîne un film.

În realitate, însă, cometele există. De aproape doi ani, puterea politică din România privește în altă parte, nu în direcția indicată de știință, iar rezultatul este un morman de cadavre. Peste 40.000 de morți de pe urma COVID-19 s-au adunat de la momentul „o simplă răceală“ și pînă la „pandemia a fost oprită“. Iar de la „nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare“ și pînă azi, morții au ajuns aproape la 60.000.

Într-un fel, de la un președinte incapabil, depășit și arogant, umflat cu pompa de Servicii, te aștepți să ia decizii stupide și criminale în serie. Dar cînd o întreagă clasă politică (ce dispune măcar de avantajul numeric, chiar dacă se hrănește cu aceleași iluzii lacome și egoiste) acționează la fel, e de rău.

Valul cinci nu e doar anunțat din timp, ci face deja ravagii, cu zeci de mii de contaminări zilnice în Italia, Germania, Franța, Portugalia, Spania, Elveția, și sute de morți. Cu toate astea, Parlamentul României, partidele politice și Guvernul refuză să-și asume vreo măsură care să prevină cît de cît această cronică anunțată a morții. Certificatul verde a fost lăsat baltă. Iohannis a citit iarăși tîmp din prompter o compunere de lemn. Generalul Ciucă a ocupat poziții la adăpostul cîrnaților și piftiei. PSD pare să-l fi pus la Sănătate pe imunologul Rafila doar pentru a nu-l lua în seamă, iar Rafila pare să se fi făcut ministru doar pentru a-și uita meseria de medic. Spitalele sînt la fel de nedotate și medicii la fel de epuizați. Despre campania de vaccinare se vorbește doar în șoaptă, ca despre o boală rușinoasă.

Clasa politică ignoră știința la unison, deși pașii spre suferință și moarte sînt descriși de medici în amănunt. Nu contează decît calculul politic. Nimeni nu vrea să-și riște procentul, nimeni nu vrea să tulbure încrederea unei părți a populației în supremația savanților daci.

În fața inevitabilei ciocniri a maselor cu moartea, clasa noastră politică se mulțumește să spună doar „Închideți ochii!“. Știind bine că unii îi vor închide pentru totdeauna.

La mulți ani!
1 comentariu

  1. #1

    Foarte bun articol! Astept sa vad ce realitate cruda se intimpla dupa cheful de revelion. Se umplu spitalele si morga si apoi se cauta vinovatii..
    Ah da, comunicarea a fost de vina, nu-i asa. Numai ca mortii ramin din pacate morti. (o sa fie iarasi din perioada „anterioara” cine a descoperit idiotia asta trebuie pedepsit. Ce inseamna „anterior”? Nu sint asa de morti ca ceilalti din „prezent”?)
    La multi ani!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.