Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Însemnări finale din agenda președintelui Băsescu

Cartea de istorie și-a deschis coperțile pentru a-l primi, la subsol, acolo unde stau notele explicative, pe cel ce a fost președintele Băsescu. Poate că manualul de psihiatrie sau literatura judiciară îi vor acorda spații mai largi, așa cum i-au acordat, în timpul mandatelor sale, jurnaliștii care l-au pupat în cur, dar asta rămîne o provocare a anilor ce vin.

Hm, sînt conștient că exagerez un pic. Dar Băsescu a sucit gîtul unui grup de presă construit în douăzeci de ani de muncă și uneori nu pot să uit.

Nu-i port pică și, dincolo de înțepături, admit că omul politic Băsescu și-a dominat epoca așa cum nici Iliescu, nici Constantinescu și nici Năstase n-au făcut-o. A fost cel mai tăios produs al structurilor din anii ’80, un animal politic neobișnuit de crud, acaparator și eficient, care a răsturnat în favoarea lui situație după situație.

Incult, dar cu o inteligență practică remarcabilă, președintele Băsescu a descoperit impactul teatrului asupra mulțimii și a jucat-o pe degete. Dacă ar fi avut cultură ar fi știut să se înconjoare de oameni deștepți, dacă ar fi avut caracter ar fi știut să pacifice clasa politică și să-i pună energia în folosul patriei. A preferat să dezbine și să se doteze cu slugi.

A umflat serviciile pînă cînd umbra lor s-a întins peste absolut tot. Azi le găsim în laptop-uri, în telefoane, în rechizitorii și sentințe judecătorești, dar, mai ales, le găsim în afacerile cu statul ale unor clanuri mafiote care mulg resursele.

A făcut din justiție un corp nevrotic și timorat, capabil de crime judiciare și depresii, eroic uneori, dar instabil și dependent de politică. Reforma din Justiție e o bască înclinată șmecherește pe-o ureche, pe care președintele Băsescu o purta atunci cînd vorbea neîntrerupt de fapte și uita cum s-a răstit la procurori, la judecători, la CSM sau la instanțe. Nu a intervenit niciodată la vreun polițist, procuror sau judecător, spune președintele suspect de des, dar trebuie să fi fost tîmpit să intervină la subalterni cîtă vreme îi avea la dispoziție pe superiori.

Nu a intervenit nici în favoarea oamenilor de afaceri, iar aici chiar are dreptate, fiindcă Popoviciu, Cășuneanu, Bucșaru, Bittner, Cocoș sau rușii de la ALRO nu sînt ceea ce Codul Penal ar numi oameni de afaceri.

Despre viziunea arătată în cei zece ani are vreun rost să vorbim? Cînd un cvintuplu ministru al Transporturilor, dublu primar al Capitalei și dublu președinte menține o țară cu talentele României în cea mai adîncă subdezvoltare a infrastructurii, parcă nu prea sună a viziune, nu? Acum două mii de ani, Apollodor din Damasc a construit în Dacia mai mulți kilometri de autostradă și mai multe poduri decît Boagiu și Berceanu – și cu bani mai puțini.

Ar fi putut arăta un pic de viziune la capitolul dezvoltare economică, dar cine să-i spună despre Stiglitz, Keynes, Friedman sau Chang? Lăzăroiu?

Așa că domnul președinte a plecat la Consiliul European ca să semneze cu exces de zel un pact fiscal care ne taie pe vecie șansa de a ajunge o economie roșie în obraji. Fără să știe – sau știind, dar rupîndu-i-se – că întreg Occidentul și-a dezvoltat infrastructura pe deficit, Băsescu a dorit ca doamna Merkel să-l poată da exemplu de băiat ascultător.

O relație clară și consolidată cu Securitatea; o politică externă marcată de un antirusism tîmp și păgubos, care ne-a lăsat pe dinafara unei piețe uriașe, în care aliații noștri nord-atlantici și-au reparat exporturile; o armată diminuată în baza articolului 5 din tratatul NATO, incapabilă să-i întîrzie pe ruși mai mult de zece minute; o reformă eșuată în Sănătate, un haos în Educație și o modificare a legii electorale care a umplut Parlamentul de oameni periculoși pentru țară. Toate astea nu sînt fapte care te bagă cu poză în manualul de istorie.

Băsescu a știut să vorbească, iar la adăpostul vorbelor lui au crescut uriașele averi ale apropiaților și o întreagă categorie de fanatici slabi de minte, puși pe harță. Societatea pe care o lasă în urmă e mai dezbinată decît pe vremea mineriadelor, fiindcă vorbele lui Băsescu au prostit oameni din middle class. Iar tot acest talent de a spune și fascina a fost risipit pe scopuri meschine.

Înzestrat și norocos, președintele Băsescu a avut, din nefericire, o altă agendă decît țara în fruntea căreia a stat zece ani. Eu, unul, n-am să mă mai uit în ea. Poate aruncă doamna Kövesi un ochi.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

3 comentarii

  1. #1

    Si-a violat poporul din toate pozitiile si poporul l-a iubit zemos. A calcat in picioare o tara si-o nevasta si nici poporul si nici nevasta n-au observat si-au continuat sa-l idolatrizeze. A avut atat de mult noroc cum numai oamenii pe care ii iubeste Dumnezeu pot avea. De ce-ai iubit Doamne atat de mult un nemernic???

  2. #2

    Una dintre marile greseli ale noastre: ii dam pre multa atentie, cand lui ii place cel mai mult sa se bage in seama. Tipic un nebun al satului, tolerat pe ulita si care baga tot timpul batul prin gard, scorocind gunoaie, asmuting cainii s.a.

  3. #3

    Limpede, maestre. Jos palaria.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint