Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Intelectualii cei proști

Cortina a căzut peste congresul PMP cu un foșnet de furou. Așa a dorit Traian Băsescu, așa s-a întîmplat. În spatele Elenei Udrea, oricît te-ai uita, nu vezi picior de intelectual. Nici Teodor Baconschi, nici Daniel Funeriu, nici Toader Paleologu și nici Adrian Papahagi n-au încăput în structurile de conducere ale acestui partid nou, care se propune dreptei urbane și educate. Au fost lăsați pe dinafară, dar nu înainte de a fi puși să execute tot ritualul de umilință și slugărnicie pe care îl presupune lunga carieră de vierme.

Din punct de vedere politic, acești sedentari cu studii au fost considerați, pe bună dreptate, niște pămpălăi. Elena Udrea nu avea de ce să se mai împiedice în ei, de vreme ce voturile vin direct de la Cotroceni, iar dovezi de servilism pot da și subalternii mai proști. Acum, intelectualii care au condus-o la tren sînt rugați să coboare din vagoane. Și uite-i rămași pe peron, ridicoli și triști ca tocilarii veniți duminica la școală, strîngîndu-și la piept diplomele fără valoare politică și renumele intelectual fără căutare.

Soarta lor nu e singulară. La cîteva dopuri de șampanie mai încolo, acoperit de giulgiul eșecului prematur, zace MRU, alături de propria-i disperare. Și el a înghițit multe, și el a făcut contorsionism cu bune rezultate, și el a ieșit la înaintare cînd i s-a spus să iasă. Acum nu-i mai spune nimeni nimic, nici măcar unde să intre. Sever Voinescu, alt băiat citit și abandonat de istoria recentă, își duce zilele la periferia vieții politice, după ce zelul depus în slujirea oarbă a absurdului de partid și-a arătat limitele practice. Cît despre Mihail Neamțu, el rătăcește de unul singur pe urma minții sale, niciodată revenită acasă după isteria de la referendum.

În altă categorie valorică, Mircea Mihăieș și Horia Patapievici trăiesc în același exil politic pe care Traian Băsescu l-a oferit celor care i-au făcut servicii de imagine. Cu excepțiile Cristian Preda și Traian Ungureanu, care au mîncat căcat la cote paroxistice și s-au lipit de o dublă pensie europarlamentară, intelectualii seduși acum zece ani de răsfoitorul Levantului s-au trezit în drum.

În 2004-2005, cînd avea prospețimea din ’68 a lui Ceaușescu, Traian Băsescu a vrăjit multă lume. Mai din instinct, mai din nimereală, a adunat în jurul lui tineri intelectuali dornici să-i sprijine mersul. Să fi avut cultura potrivită și puterea intelectuală necesară, noul președinte al României ar fi pus acești băieți educați în centrul puterii. Ar fi făcut din ei baza gîndirii politice a dreptei și le-ar fi dat pe mînă guverne. În loc de asta, a făcut din ei slugi și i-a dat pe mîna lui Boc. La rîndul lor, băieții educați au arătat că asta așteaptă. Dacă au avut o decență dobîndită în amfiteatru, și-au pierdut-o repede. Stînd sub răsuflarea lui corozivă, și-au lăsat arama universitară să coclească și au început să-și dorească nu proiecte de țară, ci sinecuri. S-au predat toți, s-au lăsat pe spate așa cum fac coteii cînd vor să fie scărpinați cu piciorul și au schimbat respectul datorat șefului în supunere față de stăpîn. S-au întrecut în a-l pupa în cur și, niciodată în toți acești ani, spre nefericirea tuturor, nimeni n-a reușit să-i lase pe ceilalți în urmă.

Băsescu s-a descotorosit de ei fără sentimente, cu răceala unui instalator care deșurubează garnituri. I-au fost folositori cîndva, și atît. În sufletul lui plin de ură și de fum de țigară i-a și disprețuit, iar felul în care a ținut să le-o spună la congresul PMP, vorbește explicit despre sadismul năvălitorilor tătari. Băsescu a intuit nevolnicia acestor băieți cu carte care s-au sculat cu noaptea în cap să apuce un loc lîngă clanță. I-a lăsat să aștepte, iar la sfîrșitul zilei, cînd ușa a rămas închisă, s-au dovedit a nu fi mai mult decît niște uteciști luați prin surprindere de prezent.

7 comentarii

 1. #2

  frumos scris

 2. #3

  Felicitari,din pacate noua ne ramine plinsu`

 3. #4

  BIIIIINNNEEEEEE DORULET!eu fost basist pana in 2010 am inteles dupa aruncarea la caini a lui MRU ca basescu lasa in urma lui numai campuri arse si fantani otravite!cat despre UDREA,porcaria cu amantele puse sefe e notorie!

 4. #5

  Dada, QED !
  Am sa repet si aici, fiindca cred ca oamenii astia “merita” sa spunem asta pana cand va fi clar pentru tota lumea : eroare, nu e vorba de reformisti, ci de reFomisti, , mare atentie, va rog… !

 5. #6

  Domnule Bușcu! Ai uitat, voit au ba, să menționezi pe lichelul care cu mândrie s-a intitulat unul dintre intelectualii lui Băse! Cel care a scris „Apelul către lichele” menit să determine ca vechile lichele să se dea de-o parte și în locul lor să vină actualele! Tare frustrat trebuie să se fi simțit pe vremea împușcatului rasatul intelectual (scriu asta fără ghilimele și cu amărăciune!) care este domnul omis din acest articol! În acele vremuri n-a avut oportunitatea de a scrie un omagiu în grosul volum chiar așa intitulat – „Omagiu”-, nici să o facă personal, precum „lichelele” pe care le viza în apel! Acest domn, decum a văzut calea, adevărul, arătate grupului de cârmaciului de profesionist s-a intitulat cu mândrie intelectual al lui Băsescu. A acceptat o tinichea, pe care conștiința națională- Eminescu – o refuzase din partea unui rege aspru criticat de el și nu s-a abținut să sfideze mulțimea de „viermi” care nu vor să fie colegi cu intelectualii care în afara grupului decorat mai conține, prin extensie ușor forțată, și oameni ca Eba, Nuți și… mai ziceți și dvs! .

 6. #7

  Cine se amesteca in tarate il mananca porcii sau… Sa nu strici orzul pe gaste.
  Trist pentru intelectualii cu staif ai Romaniei Pe mine , ca pe altii de altfel, intelectuali cu mai putine pretentii ,dar mai buni cunoscatori la oameni,parca, parca ma unge nitelus pe suflet …Rasu- plansu …mai mult plansul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.