Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Istoria, sirienii și instalatorul neamț

Ce noroc pe președintele nostru! Taman acum, cînd adînca muțenie politică îi făurise aura de coborîtor în sondaje, se porniră de la sud popoarele migratoare! Ce șansă neașteptată, ce ocazie de a ieși din încercuirea propriei apatii, printr-o declarație trăznet!

„1.700 şi ceva, atâţia refugiaţi vor veni în România. Mai mulţi, nu”, a zis el. Asta era marți.

Iohannis ieșise, așadar, la shopping de bunăvoință, și s-a dus ață la taraba cu populism. Nici consilierii lui n-au avut mai multă minte, dar de unde nu e, nici Allah nu cere. Una peste alta, omul și-a luat de toți banii un fel de prăjitură Vatra românească sleită, tăvălită prin gîndirea generalului Oprea, stropită cu înfumurarea săracului și împachetată în hîrtie tricoloră.

Joi, pe voci oarecum sincronizate, Comisia, Consiliul și Parlamentul European au dat de înțeles, fiecare în felul lui, că cei 120 000 de refugiați din Italia, Grecia și Ungaria urmează să fie repartizați – cu binișorul, desigur – în cam toate statele UE.

Mai toți xenofobii Europei trebuie să fi căzut pe gînduri. Dincolo de umanismul global, dincolo de legea refugiaților din 1951, dincolo de premisele creștine ale istoriei și tradițiilor occidentale, era o treabă cît se poate de politică. La așa ceva te uiți cu toată atenția, fiindcă Europa îți spune ceva. Cei trei tenori de la Bruxelles – Comisia, Consiliul și Parlamentul -, cu Germania concertmaistru și cu Merkel dirijor, atîrnă greu. Dacă-i pui în balanță cu sfaturile lui Dan Mihalache, cu tropăitul lui Oprea și cu gîndirea lui Rareș Bogdan, ai o problemă clară de diminuare a discernămîntului, tratabilă cu pastile, cu psihanaliză sau cu referendum.

Ei bine, iată ce a ales președintele nostru să spună joi:

„Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. Din partea României, va participa ministrul de Interne (Gabi Oprea), cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”.

Adică România nu e de acord cu cazarea celor 6500 de amărîți, punct. Fără nuanțe, fără portițe lăsate, fără păstrarea posibilității de a reevalua, în contextul în care mai toată lumea bună a planetei, de la Eurozonă la Australia și de la America la Noua Zeelandă, își oferă serviciile de gazdă. E ca și cum președintele s-ar pișa contra uraganelor Katrina, Bertha și Cristobal, iar noi am fi în spatele lui.

Să fi înțeles, oare, Klaus Iohannis, că nu e vorba despre cazare? Să fi înțeles că nu e cazul să măsoare cineva spațiul disponibil în cazărmi și nici să numere sacii de orez? Să fi înțeles că nu e o problemă tehnică, legată de resurse și logistică, ci o problemă de mare finețe politică și emoțională, o mare șansă de a străbate în viteză, printr-un salt diplomatic inteligent, printr-un efort de imagine, toate straturile de politică primitivă care ne țin la distanță de lumea bună a Europei? Să fi înțeles că, la o adică, a-i primi pe cei 6500 de refugiați în România echivalează cu a caza un șoricel în cele șase case ale sale din Sibiu?

Iohannis a ales să fie populist într-un mod lipsit de inteligență, umblînd să cumpere simpatia unui cor naționalist desfășurat pe curbura Carpaților, ridicînd mingea la fileu egoismului de provincie, mediatizat la Realitatea TV de semidocții lucrului bine făcut, și punîndu-se de-a curmezișul unei șanse bune de a ieși în evidență ca neam cu simțul ocaziei.

Migrația de acum e un eveniment conjunctural, consecință acută a conflictelor din Orientul Mijlociu, nordul Africii și Afghanistan. Nu e purtătoare de terorism, cu excepțiile îngăduite de statistică. Teroriștii care vizează Europa s-au născut la Londra și la Paris, trăiesc de trei generații la Marsilia, Munchen și Stockholm, sînt integrați perfect în societățile pe care le aruncă în aer, nu au nevoie să-și ude dinamita pe epavele care străbat Mediterana.

Presiunea pe care o pune acest exod al nefericiților pe teritoriul, economia și valorile europene nu e doar un test de coeziune internă a lumii civilizate, ci și un declanșator întîrziat al mobilizării Europei. Lumea Veche e confruntată acum cu propriile urgențe demografice, etice, economice și religioase. Acum e momentul, de pildă, să rezolve problema islamului intern, a comunităților musulmane cronice, agresive, enclavizate, prozelitiste și expansioniste din marile centre urbane ale nordului. Această problemă există, ea e parte a istoriei europene, are rădăcini adînci în marile greșeli politice din epoca post-colonialismului și promite perspective negre. Europa e obligată să-și construiască rapid formule de apărare contra propriei toleranțe, să impună reguli și legi proporționale, să-i integreze pe năvălitori și să presare peste libertate, democrație și umanism o supradoză de fermitate.

Micile state islamice din periferiile Europei, care însumează 15 milioane de indivizi, sînt o problemă. Refugiații sînt o idee de rezolvare.

E un moment bun ca România să-și arate cu folos proverbiala – chiar dacă falsa – ospitalitate. A-i ajuta pe nemți la ananghie, a face servicii de imagine Bruxellles-ului, Parisului și Amsterdamului, fără a număra porții, paturi și metri pătrați, e, cred eu, un lucru bine făcut. A înțelege că importul de sirieni tineri și vioi, scăpați din iad și puși pe acțiune nu e tocmai sinucidere economică, e un semn de gîndire nemțească. Mai ales că discuțiile legate de costuri devin caraghioase după ce Parlamentul European a aprobat cam un miliard de euro pentru cota noastră de refugiați.

S-o fi gîndit cineva de la cancelaria prezidențială că migranții ăia poate nu vor în România? Ce să caute Iusuf la Fetești sau la Roșiorii de Vede, cînd s-a deschis Germania? Cum vor proceda autoritățile UE atunci cînd sirienii noștri vor refuza Tarom-ul? Îi vor aduce cu forța, îi vor deporta, le vor da domiciliu forțat la Găești?

S-or fi gîndit consilierii președintelui că era destul să promitem și apoi urma să mai vedem? Or fi înțeles ei că, în această luptă de vorbe, Germania apreciază sprijinul moral, iar noi urma, poate, să-i așteptăm pe refugiați mult și bine, pînă cînd jandarmeria vieneză sau italiană ar fi reușit să-i dezlipească de asfaltul iubit al lumii bogate?

Criza refugiaților e un fenomen cu impact politic subtil, cu consecințe sociale, culturale și emoționale mari. Președintele Iohannis s-a comportat ca un instalator neamț. A lucrat cu bomfaierul, cu șurubelnița și, din păcate, cu cozile de topor. Acolo unde era de folosit creierul, a folosit scuzele generalului Oprea și o interpretare greșită a tricolorului.

Nici vorbă, istoria știe să le surîdă oamenilor de stat, dar e clar că al nostru n-are ochi decît pentru nevastă.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

12 comentarii

 1. #1

  ” Criminal” ca de obicei. Fara niciun pic de mila.
  Felicitari! Numai idei geniale stochezi in tartacuta matale.😎

 2. #2

  de-te Dumnezeu si scrie cineva si despre faptul evident ca distinsii imigranti poate chiar nu vor sa raman in Romania,tara din care,fara nici un fel de razboi,au plecat spre Vest milioane de disperati de puturosenia si coruptia in care ne balacim de peste 25 de ani.
  Deci,cu voia dvs.,asta ar fi una la mana!
  Mai apoi,din gandirea Presedintelui nostru,altminteri mare amator/profesionist de obediente germane,rezulta ca NU putem primi nici macar 6000 de refugiati,altfel mai vorbim cand vor fi 100.000.Iar ca solutie,fondurile suplimentare acordate serviciilor secrete NU sunt complementarizate cu solutii pragmatice si armonizate cu Europa in care ne tot caznim sa pretindem a face parte.
  Daca pentru un post oarecare este necesar examen si bibliografie,iata ca poti ajung Presedinte doar asa,pocnind din bici,iar rezultatele sunt pe masura.Bafta!

 3. #3

  Nu sunt de acord cu tine. Emotionant sau nu, trebuie privit si tehnic, cat este de fezabila chestia asta, ca sa nu mai zic de o directiva europeana (a UE!!) care stabileste ca acesti oameni sunt refugiati de razboi si au drept de adapost temporar in tarile UE, pana la stingerea conflictului din tara lor….nu e chiar asa de simplu cum o pui tu, Dorule.
  Vei si „zisele” lui Sarkozi, aseara la jurnalul TF1. Numai bine!

 4. #4

  Obama s-a oferit sa primeasca 10 mii de refugiati la anul. Sa uitam ca America are un nivel de trai mai bun si ca America le bombardeaza casele acestor flamanzi. Totusi Romania are o suprafata de 40 de ori mai mica, si o populatie de 15 ori mai mica decat SUA. Cred ca Iohanis ar trebui sa accepte 10.000 / 15 = 670 refugiati.

 5. #5

  Habibi, din corazon ai grait. O mica excursie (doar dus, ca nu are rost sa arunci banii) in Arabia Saudita poate te va face drept credincios…. sau o sa ajungi rapid la portile Raiului crestin. Oricum ar fi habibi, vei fi mai intelept si data viitoare vei numara macar pana la 100 inainte de a sari pe tastaura.

 6. #6

  Doar in Romania spusele generalului Degeratu sunt mai importante decat umanitatea.
  Nu inteleg de ce tot apare el la TV …ce putem noi(poporul) face daca sunt militatnti ISIS printre refugiati? Sa se descurce SRI-ul & restul ca doar asta e functia lor si pentru asta sunt platiti.

 7. #7

  sa lasam putin la o parte teoriile privitoare la acest val de refugiati si cui foloseste aceasta viitoare forta de munca ieftina. sa lasam la o parte si religia lor.
  acum uitati va in jur..e plin de copii amarati, de batrani cu pensie mizera ce cersesc pe strazi…nu e normal, ba chiar obligatoriu, sa ne ocupam intai de „refugiatii” nostri?
  studentii se bat pe un loc in camin si acum universitatile se chinuie sa le gaseasca loc si refugiatilor. cum o sa fie cand toti barbosii aia o sa ne vada fetele in mini?
  si acum putem sa ne intoarcem si la intrebarile initiale 🙂

 8. #8

  Zic unii ca refugiatii de razboi sunt aia din taberele turcesti; daca rupi gardul si o iei la pas cu cantec inainte „uer ariu gou?, germani”, dupa ce ai desertat si un purcoi de dolari la agentiile de turism care aranjaza traseele, cica devi emigrant economic, iar in aceasta noua postura ar trebui sa respecti legile locurilor prin care treci, nu sa creezi haos.

  Doi, nea klaus a fost consecvent cu angela la populism doar ca invers, din cauza de opinie publica care la noi e pe dos fata de nemti.

  Trei, problema nu e procentul insignifiant ci consecintele acestei migratii, care e fara sfarsit cum a zis dictatorul bozgor, pt ca maestre, cultura musulmana nu se integreaza neam in cea europeana – vezi pe youtube documentarele zdf cu musulmani care traiesc in enclave sociale de cinspe-douaj de ani in Germania.

  De acord totusi ca zuhauzu s-a grabit ca fata mare la maritat, io vin cu o propunere mai buna, sa-i tina madama merkel si p’aia sase mii alocati noua si sa ne dea la schimb vreo suta de mii de nemti, platim noi transportu’.

 9. #9

  Eu propun ca ce-i ce-si doresc islamisti sa-i ia acasa. Sa-i cresca, spele, hraneasca si la sfarsit sa aiba noroc sa nu li se spuna: „fatwa: nu-mi place societatea ta. ia o bomba infidelule”.
  Ineptiile nu dor dar se manifesta sub forma de adeziune la diverse idei „umaniste” fata ce cei care nu au descoperit si nu inteleg conceptul.
  Renastere, Reforma, Iluminism, Rousseau, Darwin, Uffizi, Louvre.. oare toti cei care vorbesc au idee ce inseamna?
  Mai exista varianta sa credem ca civilizatia apuseana o sa-i impresioneze atat de mult incat or sa doreasca sa ne semene. Pentru constatarea asta e suficienta o vizita la periferiile Parisului sau Bruxelles-ului. Desigur pentru cei care au ochi sa vada si minte sa priceapa.
  Altfel e ca si cum ai invita un tigru la masa si ai fi convins ca o sa manince cu furculita si cutitul si nu pe tine. De pe jos – ca sa vezi…
  Cat despre istorie cred ca ar fi mai bine sa n-o aduceti in discutie, e clar ca nu ati citit-o cu atentie. Ati stii altfel ca dupa Harun al Rashid adica dupa secolul 8 casa stiintei a disparut in schimb sharia a dominat relatiile sociale in islam. Despre „cuceririle stiintifice” va las sa vorbiti pe Dvs. ca le stiti pe toate.
  Iar Johannis face ceva normal chiar daca nu seamana cu nici un prietenar din camin sau cu vreo pramatie simpatica. Restul e infloreala fara alta valoare in afara semanticii.

 10. #10

  Articolul e un exercitiu intelectual interesant, dar este partinitor.
  Culturile sint toate bune, dar la ele acasa.
  Multicultularismul nu merge.
  Tinerii vioi (musulmani) de care pomeneste autorul existau si pina acum in tarile din Vest, dar nu s-au manifestat.
  Islamul n-a creat nimic de 1000 de ani.
  Refugiati ? Bine, ii adapostim, dar apoi ii trimitem acasa, ca nu merita sa luam populatii violente, dusmanoase si neasimilabile numai pentru ca printre ei s-ar putea gasi citiva insi care sa contribuie la progresul nostru.
  Musulmanii si dupa 100 de generatii nu se vor schimba, pentru ca sint prizonierii unei ideologii destructive.

 11. #11

  Jenel Uber Alles, dar de ce tocmai la anul ??? Asa, putem lua exemplul celei mai mari democratii din lume si zice ceva asemanator, daca nu chiar identic !
  Cotele alea, nu sunt batute in cuie, vor suferi modificari la fiecare nou val de imigranti, si vor veni si mai multi ….
  este precum ajutorul social acordat rromilor, a crescut exponential numarul de purandei cu cumulul de ajutoare oferit !
  si mai este un fleac …. Constitutia Romaniei care zice ceva referitor la discocarea unor mase de straini pe teritoriul nostru ….
  sau Constitutia Romaniei se abroga cand vor niste visatori & idealistii de la Bruxelles ? pai, atunci sa dizolvam academia de hoti numita pompos Parlamentul Romaniei, si sa ne conduca direct aia de la Bruxelles …

 12. #12

  Se vede de la o posta ca articolul de mai sus e scris de un balcanic „sa le promitem si dupa aia mai vedem”. E drept ca si Johannis putea sa zica ca si premierul britanic „noi o sa primim da e treaba noastra cati, pentru ca nu suntem in Schengen” si aia semana a politica, poate. Ce sa zic, si Doru Burscu si Johannis au gresit, numai ca greselile lui Doru Buscu pe mine ca roman nu ma afecteaza,,, inca !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint