Din punct de vedere medieval, Cioloș e fiul vitreg al monarhului mut de la Palatul Cotroceni. Așa cum unii regi slabi aveau obiceiul, Iohannis Întîi și l-a asociat la tron pe Cioloș încă din timpul vieții. Ceremonia a avut loc duminică, în Piața Revoluției, la mitingul PNL, dar reușita ei a cerut o mulțime de fapte premergătoare. Blaga a fost executat, Antonescu a fost păstrat în exil, iar partidul a suferit lucrări majore de emasculare. Pe terenul astfel curățat s-a adus grefa regală: delfinul Julien, întîiul născut politic al casei Iohannis. E un plan care vrea să mențină controlul pe domnie, dar arată ca un ștreang. În el va atîrna, în 2019, cel de-al doilea mandat al lui Iohannis, sub privirile președintelui Cioloș.
Dacian Cioloș a pășit în lumina reflectoarelor cu mersul omului cumsecade, un mers studiat la Școala de Vulpi din Bruxelles și aprofundat, poate, în cîmpul tactic de la București. În urmă cu un an, în acel octombrie operativ, pe cînd Ponta alerga în zigzag avînd pe urme toți copoii lucrului bine făcut, Dacian Cioloș înainta spre noi din flăcările de la Colectiv senin și triumfător precum Daenerys „Mama Dragonilor” după ce incendiase khalii.
Popularitatea lui s-a întrupat din nimic, sau poate dintr-o nebăgare de seamă a societății – prea traumatizată de foc și prea lipsită de aer în lunile care au urmat. Încet și metodic, jucînd o obediență moderată în fața lui Iohannis și o neutralitate de larg consum în fața mulțimii, Cioloș și-a fabricat o imagine de om de treabă, de inginer agronom ajuns în vîrf prin cumințenie, răbdare și o subînțeleasă pricepere la plante. Pentru generația care, acum 30 de ani, dădea like la cele două ore de emisie TV, Cioloș seamănă cînd cu zootehnistul cumpătat interpretat de Emil Hossu, cînd cu medicul blajin jucat de Mircea Diaconu. Aerul ăsta de modestie i-a permis să se infiltreze în pereții „guvernului meu” și să-l ia în stăpînire.
Pentru Cioloș, PNL e o gazdă de moment. Un cocon în care fluturele de Bruxelles își lasă aripile să crească. Dacă își va lua zborul, o parte din omizile partidului speră să i se agațe de picioare. De aceea, acolo își și petrec cea mai mare parte din timp.
Dar Proiectul Cioloș are dublă identitate. Iohannis i-o cunoaște doar pe cea de premier, nu și pe cea de președinte. Dacă Iohannis va interpreta rezultatul alegerilor stînd în cap și va numi un premier din partea minorității, atunci premierul Cioloș are la dispoziție aproape trei ani ca să ajungă candidatul dreptei pentru Cotroceni. La asta se adaugă anul deja scurs, an în care popularitatea lui a ajuns-o pe a lui Iohannis.
Cînd dreapta politică va dori să-și desemneze candidatul la președinție, va avea de ales între două personaje de contrast. Cioloș vorbește mai bine decît tace Iohannis, are mai mult lipici la elite, iar imaginea lui de om cumsecade e mai populară decît răceala, aroganța și luxul ce răzbat dinspre Vila Lac 3.
Așa că, în 2019, Franța va bate Germania la București. Julien îl va înfrînge pe Klaus. Nu va exista un Iohannis al Doilea dacă va exista un Cioloș Premier. Adică un Cioloș Întîi, cum zic francezii.
Si care-i problema?
ARTICOL DE ȚINUT MINTE!
De acord cu Nik – care-i problema? Articolul pare un fel de gimnastica intelectuala – hai sa scriu si eu ceva ca iar mi-a venit rindul.
Rautacios si speculativ pana peste cap, autorul se ineaca in confuzie. Foarte slab in continut, e in schimb bun in forma. Dar aceasta calofilie satirica e facuta cu riscul pierderii oricarei legaturi cu realitatea. Pacat, domnule Buscu Doru
Bun exercitiul. Am citit cu interes pana la final. Totusi ma alatur domnului cu halatu’:)
Pasirea în lumea reflectoarelor a început cu nominalizarea ca și comisar european pe agricultură și mersul studiat la semnarea ca parte civilă ministerul agriculturii versus profesor mencinikopschi.
Dar cine ați dorii dumneavoastră prea cinstiti Romani sa fie următorul președinte? Nu cumva ați dorii sa fie Firea ca are destule șanse după succesul de primar, sau ați dorii sa fie vre-un ziarist de la catavencii? Luați aminte, România nu poate devenii dintr-o data o țara cu o democrație consolidata ca o țara vestica, încet încet însă, este important sa salutam si sa susținem fiecare pas care se face sigur spre democrație. Cioloș este o garanție in acest sens.