Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lumea din jurul Vioricăi

Viorica Vasilica e făcută tută de dimineața până seara peste tot, din semianalfabetă nu e scoasă, dar, ce să vezi, existau așteptări ca ea să intervină când fetița aia de trei ani s-a pus în cap.

Cu o atitudine de tanti din Făurei înscăunată regină a Angliei, Viorica s-a dus și-a pupat-o. Era să-i ardă din greșeală una în cap cu telefonul, dar fetița a avut zile.

Întreaga punere în scenă a fost de un penibil grotesc. Numai că adevărurile zilei cred că se înșiraseră de jur împrejurul fetiței care se străduia să se rostogolească.

Un adevăr era acolo, în spatele doamnei Viorica, unde se înșiraseră ca la moaște activiștii de partid și oficialitățile, cu limbile fluturând a slugărnicie. Jalnică demonstrație de slugărnicie este raportul centru-periferie în politică. Vin unii de la București, trebuie să le arătăm cât suntem de credincioși partidului, cât suntem de supuși, licurici care își iau lumina prin frecare cu șefii ăi mari. Despre ce naiba de democrație să vorbim în societate când partidele put a tiranie? Despre ce libertate să vorbim când oamenii ”din teritoriu” se târăsc ca viermii în prezența celor care conduc, au banii și pot să dispună de ei după propria voință, numită la mișto ”program de guvernare”?

Un alt adevăr este profesoara de gimnastică, cea care spune că a făcut în Pitești ”un imperiu” al gimnasticii. Da, este cuvântul pe care l-a folosit această Cleopatra a tumbelor. În glas i se citea o dezamăgire sinceră: ceea ce trebuia să fie triumful propriei școli de gimnastică, ceea ce trebuia să fi extinderea ”imperiului”, s-a transformat într-un imens scandal. Da, vorbim de o școală privată de gimnastică. Probabil că oamenii de partid s-au gândit astfel: aa, nu, e prea puțin să primim doamnele de la București doar cu pâine, sare și lalele, ca toți săracii. Nu, avem nevoie de niște copii care să se spoiască pe asfalt. În apărarea sa, profesoara a zis dezarmată, neînțelegând răutatea lumii: fetița, să știți, și-a dorit foarte mult să facă asta!

Un alt adevăr îl reprezintă părinții fetei care probabil că zâmbeau mândri: uite, fata noastră va ajunge la televizor. O să crape de invidie unchiul Jenică, ăla de-a dat mâna cu Leana în ’82.

Și câte alte sute de adevăruri nu rânjeau fasolea acolo, șoptind: ”A venit, frate, Viorica pe la noi!”.

4 comentarii

 1. #1

  Pai, cum se spunea? Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita? Q.E.D.

 2. #2

  Si daca nu-i are, ii alege!

 3. #3

  Doamne ce zâmbește nea Nicu !

 4. #4

  in democratie oricine poate ocupa orice functie aleasa! Chiar oricine…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.