Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Luzărland

Toată lumea pierde din afacerea Ciucă.

Dacă guvernul minoritar PNL va trece cu sprijin parlamentar de la PSD, PNL pierde ocazia de a avea un premier mai bun decît Cîțu. Pierde imagine, acceptînd un militar în fruntea Guvernului și un amator la butoanele economiei, pierde încredere și intenție de vot pentru că arată o dorință obsesivă de a acapara putere în condițiile în care populația suferă.

Echipa cîștigătoare pierde la rîndul ei influență și, pentru că Ciucă nu mai e sub strînsoarea grupului organizat, așa cum era Cîțu, pierde bani. Ciucă însuși pierde ocazia de a rămîne un infanterist tăcut, apreciat pentru faptele sale din teatrele de operațiuni.

PSD pierde un bun prilej de a-și mări procentele în Opoziție fără să miște un deget, lăsînd proteina Spike să distrugă procentele PNL. Pierde orice drept de a susține că nu cooperează pe sub masă cu Iohannis și cu agenții lui din Servicii. Pierde de pe acum, chiar dacă nu avea mari șanse să le cîștige, alegerile prezidențiale din 2024.

USR pierde accesul la putere pentru următorii trei ani. Nimeni nu va mai dori să stea la masă cu un partid nevrotic și imatur, pus pe ceartă și șantaj, cu vizibile legături de intelligence, mai vizibile prin noul președinte Cioloș decît prin fostul președinte Barna.

Klaus Iohannis își pierde liniștea politică, fiindcă Guvernul său va depinde de PSD. Își pierde și liniștea penală, fiindcă, odată intrat în Opoziție și alimentat de sentimentul revanșei, USR nu va ezita să deschidă pentru public vechile, cunoscutele și protejatele dosare ale președintelui-primar-și-șef-al-FDGR. Iohannis își pierde și imaginea de neamț dezamăgitor, ea fiind înlocuită cu portretul unui mediocru cinic, gata să ucidă în masă prin nepăsare și amatorism, gata să lase totul în agonie pentru a-și atinge măruntele ambiții personale. După cum se vede deja, Iohannis își pierde și imaginea externă (chiar în presa germană), în ciuda premiilor adunate cu cedări dezavantajoase pentru România. În plus, Iohannis începe să piardă și sprijinul Serviciilor, care nu sînt dispuse să se ducă la fund odată cu el.

Că veni vorba, serviciile secrete pierd și ele, ca urmare a loialității totale față de un falit politic, care patronează un dezastru. Nu e departe clipa în care vor fi întrebate, cu muntele de morți în față: „Voi ce-ați păzit?“.

Pierd și parchetele, fiindcă Iohannis le îndreaptă spre o nouă epocă a numirilor politizate, la cheremul interesului personal. Pierde și Justiția, fiindcă dispariția USR din guvern elimină o tendință – extrem de mică, e drept – de depolitizare.

Educația mai pierde un an prin prezența în executiv a nemuritorului Sorin Cîmpeanu, iar Sănătatea pierde lupta cu COVID-19 ca urmare a nesfîrșitelor amînări ce decurg din stilul Iohannis.

Armata pierde fonduri ca urmare a achizițiilor fără offset, făcute de agentul de vînzări pro-american Nicolae Ciucă. Alina Gorghiu și Isar își pierd investiția în Cîțu. Cîțu pierde ocaziile de a împrumuta miliarde de euro la dobînzi de zece ori mai mari ca Bulgaria.

Cele mai mari pierderi le suferă, însă, populația, care pierde, la grămadă, bani, timp, educație și sănătate prin politica de contraselecție a premierilor, impusă de Iohannis. După Cîțu, care, cu toate examenele lui picate, a mai lucrat într-o bancă, vine Ciucă, soldat neinstruit în economie. După mincinosul și țeparul Cîțu, vine Ciucă și ne spune adevărul: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva… Nu voi face politică“.

De la Orban la Cîțu și de la Cîțu la Ciucă, Iohannis parcă a făcut pe dracu-n patru să egaleze stilul descrescător în care Dragnea și-a numit premierii. Ciucă rămîne o afacere perdantă și dacă PNL se combină cu USR, și dacă PNL se combină cu Partidul Conservator din Marea Britanie sau cu Partidul Comunist din Coreea de Nord. Un infanterist care una zice și alta face e mai periculos pentru societatea civililor decît criza economică și cea medicală luate la un loc. Un singur pericol îl întrece: superiorul său, Klaus Iohannis.
4 comentarii

 1. #1

  „Iohannis își pierde și imaginea de neamț dezamăgitor, ea fiind înlocuită cu portretul unui mediocru cinic”
  Cea mai buna prezentare pt Presedinte, ea se adauga si celor care formeaza clasa noastra politica actuala(fara neamt, evident!/)!
  Dupa umila mea parere ne asteapta nenorociri administrative si mai ales cele ce deriva din ele pt viata noastra cotidiana, pacat de tanara generatie care trece printr-o scoala fara nici un viitor pregatiti de cadre didactice submediocre!

 2. #2

  si totusi romanilor le place sadomasochismul . Fiecare zi e mai dura , mai violenta atat psihic cat si fizic si totusi ne place , nu spunem nimic , nu iesim in strada nu ne ingrijoreaza viitorul copilasilor , nu ne intereseaza prezentul . Nu suntem suparati pe imprumuturile facute sau care urmeaza sa fie facute , banii aruncati pe arme sau felul in care se duce tara cu oistea in gard . Suntem cei mai prosti locuitori ai planetei si ne place fiindca suntem cei mai ce intr-un domeniu

 3. #3

  ‘ Că veni vorba, serviciile secrete pierd și ele, ca urmare a loialității totale față de un falit politic, care patronează un dezastru. Nu e departe clipa în care vor fi întrebate, cu muntele de morți în față: „Voi ce-ați păzit?“.’

  Completand ce spune Crator Tan mai sus, cam cand au fost serviciile intrebate orice?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.