Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Manu militari

Un grup organizat de generali SRI înfășurat, ca un fular de postav, în jurul președintelui Iohannis, la Alba Iulia. O imagine-stigmat, rămasă pe umărul Centenarului, în lipsă de altceva mai bun.

Respirăm, de la o vreme, epoleți și caschete, dăm cu ochii peste tot de uniforme. În apropierea politicii, a deciziei, a puterii, a jocului public. România nu mai are soldați, dar are, în schimb, generali. Generalii le plac, în special, președinților. Președinții Iliescu, Băsescu și Iohannis au avansat mai mulți generali decît a reușit cel de-al doilea război mondial. Armata României, Jandarmeria și Serviciile au atîția generali, încît soldații au devenit o minoritate în unități. Am atins, probabil, ca neam, acel nivel de vitejie nemaiatins vreodată pe timp de pace, în care generalii și ofițerii reprezintă regula în cazărmi.

Războaiele sînt pentru moment departe, dar militarii nu șovăie să coboare tot mai mult în inima vieții civile. Fără să avem stare de necesitate sau mobilizare generală, îi descoperim pe ofițeri împănînd societatea ca și cum ar ocupa un dispozitiv.

Generalul Coldea, de exemplu, nu s-a mulțumit s-o împăneze, dar a și condus o vreme societatea, dacă nu cumva o mai conduce și acum. Generalul Predoiu, retras de la SIE, se implică pe față în consilierea unui partid politic, deși e clar în ce constă consilierea. Generalul Pahonțu de la SPP lucrează la formarea unei noi majorități parlamentare. Generalul Opriș de la STS s-a ocupat de numărarea paralelă a voturilor și cîștigarea celui de-al doilea mandat de președinte pentru Băsescu.

Fascinația gradului i-a scrîntit pe mulți. În unii a trezit arivismul politic, în alții instinctele de turnător. În fine, destui și-au dorit gradele ca să poată tăia și spînzura.

Colonelul Kövesi Laura Codruța, spre exemplu, a coordonat fabricarea unor dosare și a ordonat acțiuni de represiune nedreaptă. Colonelul Isărescu Mugur (colaborator al fostei Securități) a permis băncilor să aducă la sapă de lemn două generații de amărîți cu rate în franci elvețieni. Colonelul Blejnar Sorin a furat din avuția statului zeci de milioane de euro și a pedepsit fiscal jurnaliștii care criticau regimul Băsescu. Coloneii PDL Botiș Ioan Nelu, Boureanu Cristian, Flutur Gheorghe, Ialomițianu Gheorghe, Preda Cezar, Oltean Ioan, precum și maiorul PDL Falcă Gheorghe au hărțuit finanțele și legile țării în calitate de miniștri, deputați și primari. Colonelul Ungureanu Mihai-Răzvan, fost premier al României și de două ori fost șef la SIE, a trădat sfintele idealuri ale porcului românesc în profitul vitei Kobe. Lista coloneilor găsiți în sertarul generalului Gabriel Oprea e mai lungă decît bătaia privirii noastre și îi cuprinde și pe cei care n-au apucat să fie unși.

Colonelul Turcescu deschide lista jurnaliștilor militarizați, unde trebuie remarcat căpitanul Marincea, care lucra cu normă întreagă și haine civile, seară de seară, la Realitatea TV. Umbra grea a recrutării se prelungește apoi pe lista jurnaliștilor descoperiți de martori oculari în biroul lui Coldea, adică alde Tăpălagă, Turturică, Dogioiu și ceilalți coriști cu libret la SRI, la SIE sau la DIA, pe care viitorul ni-i păstrează în memoriile generalilor morți.

Să nu-i uităm pe judecătorii de la CCR pe care Băsescu îi instrumenta prin Coldea, să nu-i uităm pe judecătorii de la Curtea de Apel și ÎCCJ pe care generalul Coldea și colonelul Kövesi îi învățau cum să dea sentințe. Să nu-i uităm pe Dacian Cioloș, ruda lui Virgil Ardelean, pe Siegfried Mureșan, impus de Servicii pe listă, pe Raluca Prună, fostă angajată la SIE, pe fostul premier Sorin Grindeanu, pe care l-a răpit Pahonțu pe vremea OUG 13, și pe fostul premier Mihai Tudose, cel cu doctorat și catedră la Academia SRI.

Sînt mulți, inimaginabil de mulți, unii cu acte, alții doar cu aspirația lor, hrăniți de umorile turnătoriei și de oportunism. Dacă ar purta toți uniforme am avea o societate în albastru și kaki.

La fel ca Băsescu, președintele Iohannis își lasă la vedere slăbiciunea pentru haina militară. Generalii, ofițerii și acoperiții care îi protejează mandatul plin cu aer se mișcă și vorbesc la vedere. Unii în presă, alții în Parlament. Miercurea trecută, de exemplu, cînd o alianță PNL-SIE încerca să-i execute pe Dragnea și pe Iordache, Iohannis vorbea la Cotroceni, într-o atmosferă solemnă, despre „România educată”. Un surîs mic, de știutor, îi zăbovea cînd și cînd în colțul gurii.

Tot așa, în Nașul 2, Corleone își botează nepoțica în catedrală, în acorduri de orgă, în timp ce pistolarii trimiși de el ciuruiesc și spintecă familia mafiotului Tattaglia.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

3 comentarii

 1. #1

  Arta de a urmari firele rosii si a ‘conecta punctele’ pt a dezvalui desenul este una tot mai rara. Sincer, in zilele astea o vad ca pe un dar de la Dumnezeu. Nu vreau sa aduc omagii nimanui, dar este evident ca dv. o aveti din plin – iar personal ma bucur de ea ca de o gura de aer proaspat intr o incapere imbacsita de gaze toxice.

 2. #2

  Din pacate tot ce spuneți este adevarat. Problema este ca in afara de dumneavoastră si alți câțiva ziariști care au avut experiențe cu fostele servicii (transformate în actualele) nimeni nu mai luptă cu fenomenul. Iar faptul că pentru moment, o clasă politică incompetenta si penală, urâtă de populație, luptă împotriva statului paralel, nu pentru că chiar cred în lupta asta ci pentru a da o explicație „boborului” pentru ce li se întâmplă în justiție, vă face pe voi, care sunteți de ani pe baricade, să păreți a fi de partea diavolului, sau in cel mai bun caz „useful idiots”. De fapt nu este decât o luptă între facțiuni care nu se mai înțeleg la împărțirea banului, care au descoperit că ceilalți au dat lovituri și nu au împărțit lozul, că au dosit prăzi, că nu cad de acord la procente. Faptul că chiar dacă îi menționați dea valma acolo pe Tudose sau Grindeanu dar nu scoateți în evidență faptul ca fenomenul e transpartinic, le dă trompetelor oportunitatea să vă lipească stampila de „consilier al lui Dragnea” și astfel să descalifice în fața majorități spusele dumneavoastră.

 3. #3

  „mandatul plin cu aer”, wow!
  Noroc cu „surâsul mic, de știutor, din colțul gurii”.
  Superb, dacă de poate spune așa, mulțumesc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint