Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Miracolul prostiei românești

Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar în acea zi de joi.

Omul vorbea în direct la aniversarea Institutului „Cantacuzino“. O sută de ani de știință, de cercetare, de inovație, de luptă cu epidemiile, de eradicare a bolilor infecțioase. O cifră rotundă, un institut în paragină, o epidemie la apogeu, o criză a vaccinurilor și un viitor amenințat de boli infecțioase – toate erau acolo. Ce motive mai bune să ai ca să anunți modernizarea rapidă a Institutului „Cantacuzino“, importul unor linii de fabricație actualizate și producerea sub licență a vaccinului anti-COVID-19, securizînd România pentru următorii ani în fața amenințărilor epidemiologice și exportînd în restul lumii, în Europa de Est, Asia Centrală, Africa, vaccinurile care vor salva an de an o omenire tot mai asaltată de viruși?

Lunga tradiție în cercetare a institutului ar putea fi reluată în forță prin această revitalizare profitabilă a fabricii de vaccinuri, căreia o piață mondială în expansiune îi garantează succesul. Fabrici de vaccin sub licență se amenajează în Polonia, în Ungaria, în Slovenia și în Cehia, fără a mai pune la socoteală statele occidentale, care sînt gata să producă nu numai patentele Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson, ci și Sputnik V și Sinovac.

Unde mai pui că, în afară de România, care l-a făcut institut pe doctorul Ion Cantacuzino, doar Franța cu Louis Pasteur și Rusia cu Nikolai Gamaleia se mai pot lăuda (din Europa) cu o operă centenară de pionierat în imunologie și cu institute vechi de cercetare și producere a vaccinurilor. Ce ocazie mai bună să ai pentru a salva – cu bani puțini – o tradiție, o industrie și o populație vulnerabilă?

Ei bine, președintele țării a citit de pe hîrtie un epitaf cu frază ceaușistă, i-a urat sănătate institutului întins pe catafalc, neuitînd să amintească, exact ca la priveghi, ce merite a avut răposatul. Au urmat lucruri și mai groaznice, căci după președinte a apărut la microfon prim-ministrul țării, omul care putea pocni din degete și alocarea banilor s-ar fi făcut pe loc, dar care a bolborosit, în limba elevului picat la treaptă, aceleași platitudini. Oricum, n-a fost vorba nici de bani și nici de salvare, fiindcă după Cîțu a citit Ciucă-Al-Nostru, generalul pus să apere institutul și care ne-a asigurat, fără s-o spună, că îl va apăra de orice îmbunătățire.

Atacul de prostie politică înregistrat pe 1 aprilie la aniversarea Institutului „Cantacuzino“ arată iarăși, dacă mai era nevoie, îngrozitoarea ruptură de realitate a conducerii țării. Elita mediocrilor stăpînește și decide fără să înțeleagă, fără să știe și fără să vrea binele elementar al națiunii. Politruci fabricați la adăpostul nopții, oameni de valoare nulă, aroganți, suficienți, iresponsabili, pilotați de Servicii și de interesele stricte ale lăcomiei personale, hotărăsc noi termene pentru întîrzierea României. Președinți, premieri, miniștri, deputați și senatori, Putere și Opoziție la un loc, unii mai proști ca alții, își dezvăluie habarnismul la fiecare ocazie, cu rîvna unui grup infracțional organizat.

Și veștile proaste continuă. În configurația lui politică de azi, statul român își disprețuiește firmele și cetățenii mai mult decît o fac 123 dintre statele lumii. Un raport FMI arată că, în primul an al pandemiei, regimul Iohannis a acordat, prin guvernele PNL și apoi PNL-USR-PLUS-UDMR, cel mai mic ajutor din UE către oameni și companii. Premierii Orban și Cîțu au ajutat poporul și economia doar cu 2,3% din PIB, în timp ce media în UE a fost de 10,6% din PIB, iar absolut toate țările foste comuniste din UE, inclusiv Bulgaria, sînt înaintea României. Din cele 191 de state monitorizate de FMI pe întreaga planetă, 123 și-au ajutat economiile și oamenii mai mult decît a făcut-o România, care a și împrumutat, exact în aceeași perioadă, peste 20 de miliarde de euro.

Prin urmare, guvernările Orban și Cîțu au avut la dispoziție, pe durata unui an, un buget de stat și jumătate, dar au preferat să lase infrastructura economică și umană în foame, să expună firmele și populația unui regim de privațiune și, pe alocuri, de exterminare, ca să-și poată hrăni clientela politică, să recompenseze sprijinul unor corporații (Raiffeisen și BCR, de pildă), să plătească fraților Micula 191 de milioane de euro, să facă praf banii de măști, de tablete și de echipamente medicale prin firmele prietene.

123 de guverne, dintre care 50 din lumea a treia și peste 15 dictaturi, au avut mai multă grijă de țara lor decît au făcut-o guvernele Iohannis-Orban-Cîțu. Nu e de mirare că românii se revoltă împotriva aiuritoarelor și politizatelor restricții, fiindcă statul, care a refuzat să-i ajute, îi obligă, pe deasupra, să stea închiși în casă, departe de muncă și de posibilitatea a trăi cumva.

Nătîngii care țin România pe loc nu înțeleg nici scopul și nici mijloacele necesare eliberării acestei țări din captivitatea mediocrității. Sînt oameni care au reținut din Miorița doar tîlhărirea ciobanului de treabă. Exact cum arată ei arată și destinul țării care le-a căzut în mîini. Pare de necrezut, dar farsa nu se termină niciodată. Căci, pînă una-alta, patronul viitorului românesc e un german care și-a negociat Weltanschauung-ul la Grivco și a băgat Zeitgeist-ul în buzunar, odată cu banii de la Raiffeisen pe casa dobîndită ilegal.

3 comentarii

  1. #1

    exact, duca-se cumva aceasta gashca de oameni de fecale, care s-au inmultzit exponentzial ca hienele.

  2. #2

    Citind articolul mi am dat seama de un lucru,Dumnezeu si a intors fata de gradina maicii sale

  3. #3

    Hai ca nu v-ati prins! Poisson ( poison pentru institut) d’Avril, Messieurs!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.