Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momentul Bot

„Tăpălagă, unul care m-a lins fără să-i cer. Voluntar a fost. Acum și-a schimbat obiectul lingerii…”

Nu e o frază, e un scuipat. Băsescu cel Bătrîn, rostogolit din șa de curgerea vremii, își biciuiește fostele slugi cu sudalme de grăjdar. Moșul acrit și mahmur nu-și poate înghiți nici acum răutatea. Nu poate scăpa de sine însuși, așa cum nu poate scăpa o epidemie de virușii ei.

Au fost jurnaliștii Tăpălagă, Marian, Ciocăzanu, Bot și ceilalți slugi? Se vede treaba că au fost mai mult. Au fost jurnaliști cu agendă, adică slugi cu misiune. Nu vorbesc aici despre o misiune în sensul militar. Mulți dintre ei au însemnat prea puțin pentru servicii, iar ceilalți, din generația Turcescu, s-au dat repede de gol. Misiunea despre care vorbesc e un soi de boală a sufletelor mici, o boală izvorîtă din prostie și care aduce cu iluminarea practicată de șarlatani.

Oamenii ăștia nu s-au pus în slujba adevărului (așa cum n-au obosit să repete), nu s-au pus în slujba vreunui crez personal (așa cum uneori profesia admite), ci au servit oameni politici, partide politice sau rețele de vindecători internaționali. Toți au susținut instituții cu gheare și colți nesănătos de mari. Au pus în același borcan proiectul lor de viață și morala grupului sprijinit, iar pe etichetă au scris „adevăr”, „libertate” sau „anticorupție”. Unii dintre ei sînt prea proști ca să fi reușit vreodată altfel, alții s-au complăcut în avantaje și învîrteli. În fine, unii ca Tăpălagă au descoperit mesianismul de cumetrie și au jucat cu el pe piața idolilor de ocazie. (Tăpălagă, singurul de altfel, iese un pic în afara categoriei, fiind un jurnalist de departe mai bun ca restul, cu reflexe și talent, cu momente de normalitate, dar năucit de versetele Monicăi Macovei.)

Oamenii care l-au pupat în cur pe Băsescu în epoca în care Băsescu era un monstru tînăr, deghizat în modernizator, nu l-au pupat pe degeaba. L-au pupat în primul rînd pentru slujbe, fiindcă Băsescu transformase presa, sub pretextul combaterii mogulilor, în presă arondată politic și stipendiată prin clienți. Acești oameni, pe care azi Băsescu îi numește „lingăi” și „propagandiști”, au lins și au făcut propagandă fără judecată, fără cel mai mic efort de a discerne. Ei au girat dihania politică ascunsă sub blana statului de drept, ei au justificat, în odele lor, abuzul de instituții, ei i-au cîntat în strună golemului beat, fabricat sub ochii noștri de urmașii Securității.

Apoi, acești oameni l-au pupat în cur pe Băsescu din lichelism. Din același impuls care i-a făcut pe bucureștenii anului 1990 să le arate minerilor unde stau ascunși țărăniștii sau pe unde fug bărboșii.

N-aș vrea să credeți că șirul de lingăi e recent. El are, de fapt, o lungime îngrijorătoare, capătul i se pierde, hăt, la mijlocul anilor 2000. Pe atunci, idolatrii se ocupau mai mult cu propaganda și mai puțin cu linsul, erau mai citiți, mai subtili și foloseau batista. Istoria îi reține, pentru ditirambii lor, pe contemporanii lui Traian Ungureanu. Ungureanu era jurnalist la Cotidianul și, așa cum mi-a mărturisit la despărțire, era plătit în paralel de Blaga. Acum e europarlamentar la al doilea mandat, un om aranjat, despre care se poate spune că nu-i lipsesc banii de bătrînețe. Gelu Trandafir a primit o slujbă la CNA, Carol Sebastian – una la PDL, Sever Voinescu a fost făcut deputat, Cătălin Avramescu – ambasador etc.

Răsplățile au vădit atunci aspecte concrete și au demonstrat relația contractuală dintre buze și cur. Pe acest model s-a aruncat în mirajul linsului echipa Bot-Ciocăzanu-Marian-Cartianu-Orcan etc. Numai că, lor, Băsescu nu le-a mai făcut plata în funcții, ci direct în bot. Stăpînul a scăpătat și s-a descotorosit de serviciul lor jegos, care pînă și pe el l-a umplut de silă. Uitați-vă un pic la ei. Ieri – neobosiți, mulțumiți, obraznici; azi – derutați, rămași cu buza umflată.

A venit, iată, și momentul ăsta. Savurați-l. E ca morala unei fabule cu proști.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

11 comentarii

 1. #1

  Fara suparare, poti sa enumeri doua idei originale emise de talpalaba in articolele lui? Eu am trait mult timp cu impresia ca rubrica lui e semnata la mishto iar poza e luata de la gazeta de perete a unei fabrici falimentare. Adica, asta e al mai destept din latraushi?
  Pe mine ma doare mai mult ca indivizii s-au infruptat din resturile celor ce au furat din bugetul statului si nu au fost mici aceste frimituri. Cam o ambulanta pe zi! Iar ma intristeaza ca sunt in continuare platiti din bani furati de la buget pentru a face reclama pozitiva anumitor institutii zise „de forta”. Ce ironie 🙂 sa o promovezi pe Codruta pe bani obtinuti din coruptie.

 2. #2

  Zici acolo, Dorule, cā sirul de lingāi se pierde undeva pe la mijlocul anilor 2000 !! Ete na! Dar pe vremea lui Iliescu, o mai tii minte pe Rodica Bereclean? Când spunea cu vocea tremuratā „seful statului” la TVR se înmuia de plācere si supusenie. De slugārnicia de pe vremea lui Ceausescu nici nu mai e nevoie sā vorbim. Pupincuristii reprezintā maleficul din societate, rozātoarele si parazitii unui sistem, oricare ar fi āla.

 3. #4

  „N-aș vrea să credeți că șirul de lingăi e recent. El are, de fapt, o lungime îngrijorătoare, capătul i se pierde, hăt, la mijlocul anilor 2000.” – 2000 i.e.n. vrei sa zici, nu?

 4. #5

  Cit i-am cunoscut mi s-au parut OK. Ce vina au ca Basescu s-a dilit?

 5. #6

  Pleshu, Liiceanu, Patapievitch, Cartăräscu… Ăăă… Astia nu, sunt prea intelectuali… Din negura FSN-ului, din editura politica, din …

 6. #7

  @ P.A. de H. – E corect Beclean/Becleanu dar si mai corect e Culcer !!!

 7. #8

  Eu personal, când i-l văd pe Băsescu seara de seara la televiziunea lui Ghiță, realizez in ce stare de degradare a ajuns acest personaj. Acest personaj, fost președinte al romanilor, se străduiește din răsputeri sa para in fata romanilor ca fiind in continuare un om important. Dar din fericire pentru romani, nu mai este băgat in seama de prea multă lume. Bine ca si-a găsit un job la Ghiță, pentru ca nu suporta sa stea acasă alături de familie, închipuindu-si ca se afla pe mare, si, încearcă sa producă valuri, inarmandu-l cu diverse cunoștințe,mai mult sau mai puțin secrete, pe patronul postului. Serviciu contra serviciu.

 8. #9

  Bine zici T.C ,dar lasa-l pe i-l legat(la propriu si gramatical )

 9. #10

  Asa ca flavour, Ghitzomanu era pe o lista de posibili ministrii la comunicatii? Numai ca s-a ales Sandu.
  Ghinion! (inca de pe ăle vremi…)

 10. #11

  Credeti dle. Buscu ca lingai daca raman fara functii nu se orienteaza?, sau cei care nu au apucat sa fie rasplatiti trec repede de partea cealalata?. Indiferent de situatie lingaul tot lingau ramane ca nu poate trai altfel. Boierul lins are si el metodele lui de uni sa scape pe alti sa-i atraga in functie de interesul momentului, chiar daca se face de ras si il predomina marlania vrea sa ramana „boier’. Marlanul mai vechi transmite si celui mai nou metodele sale si ati vazut ce repede sunt acceptate si puse in aplicare Basescu >>>>Iohannis.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint