Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mormîntul hipopotamului necunoscut

romania100

PSD șchiopătează prin Bărăgan ca un hipopotam rănit, umblă cu necrofagii pe urme și tot ceea ce găsește nimerit să facă e să se tolănească în mlaștina lui electorală din sudul țării. Uită cît de repede aleargă și ce ravagii politice poate să provoace un hipopotam rănit. Dar, ca orice partid supragabaritic, alcătuit din slănină și materie cornoasă, PSD are luciditatea diminuată, mintea copleșită de grăsime, iar inteligența nu e un prag pe care să-l fi atins pe scara evoluției. Pachidermele din clasa lui au cam dispărut din Europa, mai toate doborîte pentru praful de fildeș din care serviciile își prepară erecția. PSD a rămas supraviețuitorul unic al speciei socialiste de talie mare, dar zilele astea a fost ajuns din urmă și depășit de selecția naturală. Peisajul e acum favorabil exemplarelor mici și oportuniste, adaptate la mediu, așa cum sînt adaptate PNL și USR la simbioza cu statul subteran.

În loc să se năpustească asupra adversarilor cu întregul său tonaj, imediat după moțiune, PSD preferă să se retragă în băltoaca de noroi și să spere că fornăitul de animal mare, cu majoritate în Parlament, cu electorat masiv și disciplinat, o să-i pună pe fugă. E o formă de lașitate pe care nepoții Partidului Comunist n-au cunoscut-o pînă mai ieri și de care PSD și-a făcut rost de cînd a înțeles legătura dintre politică și DNA. Trupul gras al partidului transpiră înfricoșat din toți baronii. Osînza dobîndită în cincisprezece ani de guvernare, la care visează întreaga Opoziție, tremură ca o piftie națională.

Fără discuție, PSD face un calcul greșit. Apatia de malac, paralizia politică, legislativă și executivă îi sapă mormîntul politic mai repede decît își imaginează. Nu e vorba acum de cît a furat fiecare, de cîți hoți sînt în PSD, cîți în PNL, cîți în UDMR și cîți vor fi în USR. Democrația se mulțumește să numere voturi, iar rezultatul alegerilor, cel care stabilește cărora dintre hoți le revine puterea, decide soarta învinșilor. Înainte să se vaite că-l încolțește statul paralel, PSD putea să dea cu el de pămînt. Înainte să țipe că strada îi dictează Parlamentului, putea să-și scoată oamenii în stradă. Înainte să se plîngă că procurorii și președintele îi sabotează guvernarea, putea să contraatace politic și legislativ.

Nimeni n-ar fi putut opri această majoritate darnică în măriri să stoarcă din acele comisii parlamentare de anchetă adevărul sinistru cu privire la lungul braț al serviciilor în societate și politică. Nimeni n-a împiedicat-o să televizeze audierile, așa cum se procedează în statele spre care aspirăm. Nimic n-ar fi putut opri revizuirea în spirit european a legislației care permite azi instituțiilor de forță să facă abuzuri. Nimeni n-ar fi putut opri ieșirea pesediștilor pe străzi, zi de zi, să-și susțină binefăcătorii, dacă binefăcătorii le-ar fi cerut asta. În fine, nimic n-ar fi putut împiedica un partid cu 46% în alegeri să-și denunțe și să-și elimine securiștii din interior. Nimic și nimeni, cu excepția fricii.

PSD a cedat psihologic, a clacat în fața războiului montat prin procurori. Și-a uitat dimensiunile, s-a lăsat înfricoșat de ceea ce poate păți pe persoană fizică. Lupta politică se afundă iar în faza execuției judiciare, iar PSD, poate la un loc cu ALDE, s-a dovedit incapabil s-o extragă de acolo. Mare și prost, partidul se vaită cu mîinile-n sîn.

Nu există dreptate politică altundeva decît la urne. Justiția există doar în spațiul pe care politica i-l dă. Independența Justiției e, cel mult, un abuz de limbaj. Există, în schimb, drepturi și libertăți consemnate în Constituție, și ar trebui să existe democrație. Democrația funcționează doar prin partide. Partidele sînt grupuri de interese private, legitime și agresive, atente cu prioritățile lor. Toate astea sînt concluzia unui sfert de mileniu de istorie. Se nasc, așadar, două întrebări. Poți să răstorni democrația cu instrumentele cu care ar trebui s-o aperi? Și: merită să dispară un partid care nu își înțelege epoca și forța?

Cred că, luînd în calcul realitatea, ambele întrebări primesc un da. Fără regrete și fără frustrări, animalele voluminoase, greoaie și fricoase lasă locul mamiferelor mici și iuți, conectate la ocazii. În curînd, alegătorii vor vizita mormîntul hipopotamului necunoscut.

4 comentarii

 1. #1

  Ca bine-ar fi sa fie asa…PSD la cosul de gunoi.

 2. #2

  “alegătorii vor vizita mormîntul hipopotamului necunoscut”:
  Doamne ajuta!

 3. #3

  Domnule Buscu, nu cred c-ati avut vreo clipa speranta ca PSD lupta cu serviciile din idealism. E doar un oportunism si foloseste la a tempera vocile celor scandalizati de mutilarea justitiei. Ca doar si ei au serviciile lor, a caror lesa deabia asteapta sa o dezlege.

 4. #4

  Doru Buscu, haideti sa facem exercitiul de imaginatie opus prezicerii dvs., si sa ne inchipuim ca santem in fata hipopotamului socialist de talie mare care a castigat razboiul cu procurorii si serviciile. Sa zicem ca acesta si-ar fi suspendat prostia si frica pentru o vreme si, de undeva din adancurile materialismului dialectic, ar fi reusit sa infranga statul paralel (cel care i-a pus gand rau hipopotamului, ca sa dea liber la ciugulit micilor si oportunistelor mamifere.., asa-i?).
  Pe mine, care implinisem 18 ani in 1989, ma sperie sincer perspectiva asta, avand in spate trairile intense din anii 90 si inceputul noului mileniu – perioada mea de maturizare (probabila): umilinte, dezamagiri, umilinte, dezamagiri, … Noroc ca atunci mai existau: Pta. Universitatii, Academia Catavencu, Octavian Paler, si altii/altele cateva “supape de refulare” care imi aratau cumva ca se poate.
  Toata perioada aceea a fost a securistilor vopsiti repede in capitalisti, cei care au ingrijit si hranit puiul de hipopotam fatat pe loc in decembrie 1989 de scorpia rosie, care tocmai isi fransese aripile vazandu-si simbolurile din piete daramate. Asa ca, nu inteleg cum gandeati ca un asa animal poate sa se dezica de stramosi si de tutori doar ca sa se pozeze dupa aceea la Bruxelles cu un alt mamifer de talie si mai mare, ca fiind garantul unor servicii si a unei justitii noi, curate si neabuzive ?! Pur si simplu nu pricep. De aceea va rog sa-mi alungati insomniile si sa explicati sperantele pe care le-ati intrezarit in acest partid (cu oricate procente democratice aferente ar fi avut). Fara suparare, dar, pentru cineva care va citeste este usor sesizabila indirjirea fata de asa numitul stat paralel (justitia si presedintia actuale).
  Este drept sa te gandesti ca orice institutie de forta care are libertatea de a ancheta si de a aresta va face si abuzuri. Intrebarea mea este daca se poate altfel; daca merita asumarea acestui risc. Cum poti sa te lupti cu o mafie de pungasi, misei, escroci, panglicari …care si-au creat de-a lungul atator ani modele de furat continuu ? Acesti soiosi semidocti, ba chiar analfabeti, au ocupat locurile din fruntea partidelor, au ocupat parlamentul, si-au pus rudele in toate institutiile statului. Controleaza companii mari, banci si presa. Eu unul nu vad cum altfel ar putea fi dusa o lupta cu un astfel de sistem, decat asa cum s-a facut de cativa ani incoace: cu catuse si cu arestari la televizor. Libertatea aceasta a procurorilor si a serviciilor actuale ar trebui ingradita dupa ce majoritatea oamenilor din instituiiile de stat se vor fi schimbat; partidul care va avea majoritate peste 5, sau poate 10 ani, abia acela ar trebui sa aiba misiunea de a alinia complet aparatura justitiei la CEDO, la UE, si la alte modele spre care tindem . Altfel, viermii se vor inmultii, iar rana va ulcera pana la cangrena.
  Sant convins ca stiti ceva, ca probabil ati trait un abuz al serviciilor/procurorilor. Eu sant doar un cititor care vrea sa inteleaga. De aceewa mi-am spus parerea si va cer sa o explicati pe a dvs., doar in numele corectei informari.
  Multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.