Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Morții masei

Pe 5 mai, o zi cu 143 de morți, Vasile Cîțu s-a arătat mărinimos cu poporul. A anunțat că la 1 iunie vor fi înlăturate anumite restricții. Peste o săptămînă, adică la o distanță de 605 morți, pe 12 mai (o zi cu 98 de morți), același om a zis că, de fapt, acele restricții vor fi înlăturate mai devreme: pe 15 mai.

Omul, se vede treaba, accelera. Simțea cumva că îi vine din spate un concurent puternic la proba de morți-viteză și a sprintat. Dar degeaba. Pe 13 mai, o zi cu 75 de morți, Klaus Iohannis l-a ajuns și l-a depășit. A făcut anunțul total: de pe 15 mai nu se mai poartă masca. Apoi, cu gîtul întins înainte, a trecut de panglică, l-a luat pe Cîțu la fotografie și s-a retras la Sibiu înfășurat în vechiul său dispreț arătat Universului și în ovațiile unei populații vaccinate în proporție de doar 19%.

Sîmbătă, 15 mai, la 72 de morți, Cîțu a încercat să recupereze și a jucat finala mică de unul singur. A mers pe stradă fără mască, a zis „wow“ pe Facebook și s-a dus la Teatrul Național, la Dineu cu proști, unde e neclar pe cine a mai invitat la masă.

Oricine privește cu creionul în mînă fenomenul morții, al bolii și al „pierderii temporare a libertății“ ca urmare a pandemiei de COVID-19 înțelege că, renunțînd prea devreme la mască, la distanțare și la prudența impusă de reguli, numărul morților va crește. Cîtă vreme virusul încă arată potențial, aritmetica deceselor e simplă: relaxare prematură plus nivel ridicat de contagiune egal morți, răniți și suferinzi. În plus, eliminarea restricțiilor anunțată festiv de cei doi șefi de la vîrful statului e interpretată de populație în registru maximal. Dacă oamenii renunță la mască pe stradă, vor renunța la ea și pe la interior, fiindcă – nu-i așa? – s-a dat drumul oficial. Dacă și Iohannis, și Cîțu au zis că gata, atunci e clar că e gata, fiindcă altfel nu ziceau.

În realitate, nu e gata. Anunțul făcut de premier și de președinte, tonul optimist și sărbătoresc, goana lor după aplauze, toate astea trimit mai mulți oameni la moarte. Ar fi murit mai puțini dacă cei doi politruci își înfrînau socotelile cu popularitatea și-și țineau gura încă două săptămîni. Acest surplus de morți, care ar trebui să li se pună la socoteală așa cum li se pun la socoteală morții șoferilor beți, apare în prognozele matematice. Morții suplimentari, produși de deciziile politice, au apărut în grafice și la forțarea alegerilor anticipate în februarie-martie 2020, și la forțarea alegerilor parlamentare din decembrie 2020, și la deschiderea politică a școlilor în toamna lui 2020, și la forțarea deschiderii școlilor din februarie 2021. Ei vor apărea și acum, numai că cifra lor va fi înmormîntată în nepăsarea asurzitoare a libertății dezlănțuite.

Se pune o întrebare. Ce motive aveau Cîțu și Iohannis să se întreacă în nesăbuință și să împingă populația în schema țiganului care se îneacă la mal? Iohannis nu avea nevoie de popularitate, fiindcă ecuația lui electorală s-a încheiat: nimeni nu-i poate lua mandatul și nimeni nu-i mai poate da încă unul. Nici Cîțu nu trăia sub presiunea popularității, fiindcă majoritatea dreptei e, cel puțin pentru un an, inatacabilă în Parlament, mai ales că opoziția pe care o face PSD e o glumă proastă. Nu s-ar putea invoca drept motiv nici ideea că le-ar fi păsat de suferințele populației, sătulă să mai poarte mască și să păstreze distanța, fiindcă niciodată populația n-a însemnat nimic pentru politicieni în afara campaniilor electorale.

Și atunci rămîne doar lupta pentru șefia PNL la congresul tot mai apropiat, în care Cîțu, sprijinit de Iohannis, urmează să-l înlăture pe Orban. Cîțu are nevoie disperată să scape de aerul de jolly jocker bîlbîit și să îmbrace haina unui șef cu realizări, iar Iohannis are nevoie de Cîțu ca să poată pune șaua așa cum se cuvine pe un partid pe care-l călărește doar pe jumătate. Reglajul de putere în interiorul unui partid e trecut pe nota de plată a întregii națiuni. Așa a fost întotdeauna, așa e și acum.

Iar dacă la capătul acestor figuri de trîntă românească se adună un surplus de morți în rîndul masei populare, cu atît mai rău pentru ei.
1 comentariu

  1. #1

    ..in Romania exista o extrema indiferenta in rindul poporului “sanatos” printre altele fata de batrini, bolnavi si de nevoiasi. Cuvintul “social” exista numai in DEX si in citeva organizatii de ajutor (sprijinite financiar in majoritate de tarile civilizate ale EU si din donatii particulare)
    Fiecare pentru el in rest nu conteaza. Ah, da cum pateste unul din rindul “sanatosilor” un accident e galagia mare ca cu sistemul medical, coruptie.samd. Ca un cird de gaini speriate de un catel. Dupa vreo saptamana uita presa, mai cade vreun copil in fintina sau de la etajul doi, mai mor citiva in accidente de circulatie stupide, de regula din prostie si indisciplina la volan, pe care nu le vezi decit in Romania mai ia foc un spital…consecinte nu exista, se mai gaseste cind si cind un acar Paun la care-i freaca toti ridichea, insa sistemul si cei cu adevarat vinovati se dau pentru o perioada la fund si apar cu forte sporite dupa aceea in public.
    Nu exista o urmare logica, o schimbare structurala sa o masura sa se evite in viitor un fenomen neplacut. Poporul roman are o memorei colectiva cit o musca de casa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.