Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, întreținută cu nepoței și cu drumuri la Bruxelles, i-a colorat un pic portretul de bunic cumințit, dar, în realitate, i-a mîncat ficații. Năpraznica lui sete de putere, pe care și-o potolea altădată cu sorbituri mari, direct din butoiul statului, e azi nevoită să se înghesuie într-un păhărel de 5%, purtat pe tavă de chelnerul Tomac.

PNL și USR-PLUS i-au trîntit lui Băsescu ușa în nas. Bodega în care s-au pus la cale alegerile locale a fost rezervată „dreptei pro-europene“. Alianța l-a lăsat baltă pe bătrînul sugaci. A considerat că gradele lui – și alea de băutor, și alea de turnător – îi strică fotografia de nuntă.

Socoteala e, însă, greșită.

Întîi de toate, pentru că Băsescu e singurul securist din istorie care a arătat, pe lîngă vocația de canalie, și o remarcabilă stofă politică. Pe lîngă recruții din USR-PLUS și acoperiții din PNL, Petrov pare un amiral treaz pe puntea unui distrugător cu prova înspumată. Mica flotă de pirogi a dreptei „pro-europene“se poate scufunda cît ai clipi, cu tot cu vîslași și cu ofițeri de legătură, dacă Băsescu s-ar hotărî să facă valuri, adică să vorbească.

Apoi, socoteala e greșită fiindcă Băsescu poate răsturna complet jocul la Capitală. Dreapta „unită“ s-a scremut pe un fond de constipație și l-a dat la iveală pe Nicușor, un excepțional participant la olimpiadele școlare internaționale, dar un om politic de substanța vidului, incontrolabil ca eterul și ca nebunia, cu fixații personale ce amintesc de emisferele din Magdeburg. Dacă Băsescu decide să candideze și pășește în ring, cu șchiopătatul lui de drojdier emerit, „dreapta pro-europeană“ pierde Primăria Capitalei înainte să înțeleagă ce i se întîmplă.

Băsescu n-are ce pierde, dimpotrivă, are doar de cîștigat. PMP, partidul fabricat să-i care umbra și atît, ar crește rapid în sondaje: de la 5%, cît e cota pe care i-o dau Serviciile, s-ar putea duce la 7,5, cu 50% mai mult. E un scor la care consilierii PMP pot lega alianțe nu numai cu dreapta unită, ci și cu stînga dezbinată.

Băsescu ar cîștiga, însă, mai mult decît atît. Ar redeveni popular, fiindcă ar redobîndi scena pe care el își poate ține spectacolul. Histrionul înlăcrimat care l-a trimis pe Stolojan în concediu medicalar reveni pe afiș. Demagogul care smulge oftaturi ar păși iar în lumina reflectoarelor.

Băsescu a știut întotdeauna să-și tripleze valoarea politică în campanii electorale. În vremurile lui bune, cînd nimeni nu credea că și-a turnat colegii, părea invulnerabil ca Ahile. Părea că ofițerul lui superior l-a ținut de călcîie și l-a scufundat într-ocristelniță cu rachiu.

Și, că veni vorba, călcîiul lui vulnerabil, adică sentința de poliție politică, nu e chiar o piedică. Nu pentru unul care a făcut să dispară o flotă și apoi a ajuns președinte. Poliția politică, dosarul de turnător și falsul în declarații au ajuns azi un fel de boli de tinerețe ale omului politic, pomenite doar în urările de sănătate.

Sigur că Băsescu ar da înapoi dacă să i s-ar face loc în alianța „dreptei pro-europene“. Dar, dacă nu se întîmplă asta, și va candida, el va tranșa alegerile la Capitală. Nicușor Dan va pierde alegători, fiindcă mulți votanți ai dreptei se vor întoarce către spectacol. Iar dacă generalul Predoiu de la Pro România nu va trimite în teren un candidat tuns regulamentar, ca s-o concureze pe Gabriela Firea, Nicușor Dan va pierde postul de primar al Bucureștiului.

Publicule atras de escrocul care plînge, fiindcă e viu și maimuțărește păcate pe care le au toți. Oricît ar urî omul, iubește mai mult reprezentația. Iar din acest teatru al măștilor„dreapta pro-europeană“ n-a priceput nimic.

Poate că nu se vor ține alegeri la termen, dar dacă se vor ține, Băsescu va asigura distracția. El va învinge, indiferent cine va cîștiga.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

2 comentarii

 1. #1

  Astia 2 nu ca au tinut Romania in loc 20 de ani, dar dupa descalecarea minerilor in 90-91, au reprezentat un regres enorm!
  Cea mai mare parte din babuini nu cred ca a fost turnator!
  Stati sa vedem peste 10 ani ce o sa aflam ca era prin dulap.S-ar putea sa scoata CNAS volume care sa-i faca invidiosi pe Miron Costin sau Grigore Ureche!Poate Petrov e copil de tita!

  O mica mare diferenta! Petrov a fost profesionist! Si in rele!Nu se compara sa conduci Biruinta cu studiul frecarii pe planul inclinat la Agnita!

 2. #2

  Nu cumva Tariceanu deja a fost ” tuns regulamentar” de catre hair – style -istii cu stele ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint