Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nebunii marilor congrese

PNL se duce pe copcă. Se scufundă în nebunia colectivă care a cuprins partidul și care se răspîndește mai iute ca tulpina Delta. Liderii de azi ai partidului urlă, amenință și mint cu patosul secretarilor PCR, delegații la congres se urmăresc în cabinele de vot fără să le pese de nimic și ies de acolo cu zîmbetul pacienților periculoși. Fac toate astea pentru a-l pune în fruntea lor pe cel mai inadecvat, mai dubios și mai arogant ins din istoria partidului.

Alegerea lui Cîțu nu e doar o catastrofă internă a PNL. Ea adîncește o criză politică generală, o criză de guvernare și o criză de idei la nivelul statului, economiei, societății, națiunii. Alegerea lui Cîțu face praf coaliția de dreapta și deschide poarta unei coabitări complicate cu PSD. Anunță noi lupte de putere în interiorul PNL. Practic, alegerea lui Cîțu e cea mai reușită frînă pusă unei speranțe de revenire economică și socială, clădită pe banii promiși de Bruxelles.

De fapt, de la bani e tot balamucul. Superman a vîndut de cîteva luni sumele ce urmează să vină prin PNRR și prin împrumuturile pentru „Anghel Saligny“. #echipacîștigătoare, la rîndul ei, le-a dat mai departe – spre baroni, spre clientelă și spre propriile buzunare. Cu două săptămîni în urmă, o parte din acești bani pe hîrtie a fost trecută în dreptul căsuței PSD, ca să existe sprijinul parlamentar necesar unei guvernări minoritare.

Dacă lăsăm la o parte siglele, muzica și luminile, congresul PNL a fost o tabără a tîlharilor. Două cete care pînă atunci s-au înjurat de la depărtare s-au adunat ca să se înjure de aproape și să-și smulgă una alteia prada. În afara banilor și a puterii ce izvorăște din ei, n-a existat nici o altă preocupare a liberalilor. Guvernarea, pandemia, facturile la energie, sărăcia, înapoierea și izolarea României au lipsit din sală.

Superman și-a ținut obișnuitul și jalnicul discurs al imposturii cu o voce răgușită și cu priviri speriate, aruncate spre huiduielile grupării Orban și aplauzele nerușinate ale #echipeicîștigătoare. Cu un schelălăit de cățel pierdut, lătrat de dulăi mai mari, el i-a asigurat pe liberali că „în 2024 vom cîștiga tot“.

A fost nevoie să urce la microfon Gheorghe Flutur și Emil Boc, urlători încercați din întunecata epocă Petrov. A fost nevoie să urce la microfon Rareș Bogdan, întors la Romexpo, pe scena Vanghelionului de altădată, cu întreg bagajul de isterie dobîndit la TV. Histrionic și turbat, cu fața congestionată, ca un Mussolini mic și închipuit exersîndu-și măreția în baie, Rareș a zbierat de patru ori „Florin Cîțu președinte!“ cu aerul că și-a pierdut mințile și că se expune unui atac cerebral.

Corul nebunilor de la Romexpo va rămîne în memoria psihiatrică a politicii românești ca o traumă ireparabilă. De cîte ori se va întreba cît de jos poate să coboare un partid, omenirea își va aminti de acest spectacol dureros. Și de cîte ori se va întreba de ce e în stare clasa politică pentru bani, va avea la îndemînă prefăcătoria țipată de la microfon.

Ar mai fi de spus că acești bani au produs comisioane în avans de la clientelă, că unele au și fost cheltuite pe case, pe terenuri, pe limuzine, pe nunți în străinătate sau pe chartere pentru nuntași, și că de aici vine, poate, acea octavă în plus, care îi adaugă răcnetului un accent de disperare. Dar aceste lucruri sînt deja cunoscute.

Alegîndu-l pe Cîțu cu forța, acceptînd amestecul instituțiilor în schimbul banilor, liberalii au făcut din contraselecție, mai mult ca oricînd, stindardul partidului. Și-au falsificat valorile, au tras pe sfoară democrația și au ignorat avertismentele postume ale PNȚ-CD. Și-au pregătit drumul către cimitirul partidelor istorice, sugrumate de prostie, lăcomie și securism.

Pe persoană fizică, Iohannis e autorul crizei. El e pilotul ignorant și suficient al dramei liberale. E, altfel spus, beneficiarul ei iresponsabil. România se îndreaptă spre un impas politic de durată și, în consecință, spre o epocă lipsită de măsuri raționale în economie, de continuitate în programele pentru educație, sănătate, infrastructură, energie. Criza politică va adînci criza medicală, emigraționistă, demografică. Orice proiect pe termen mediu e aruncat în aer, orice progres al societății și al României ca stat poate fi anulat de lipsa majorității. Iohannis nu e doar un mediocru arogant și insensibil, e un om periculos.

Cîțu umblă cu papucul lui Iohannis în gură, dar asta e de înțeles, fiindcă Iohannis l-a făcut ce e. Problema e că un întreg partid s-a prăbușit la picioarele unui om pus pe distrugere.

Politic, alegerea lui Cîțu în fruntea PNL nu duce nicăieri. E inutilă și prostească, fiindcă guvernul poate fi picat oricînd, iar președintele Cîțu ar ajunge simplu senator, mai rău ca fostul președinte Orban, care era, orișicît, șef la Cameră. Alegerea lui Cîțu va tîrî PNL în cele mai umilitoare și riscante tranzacții cu adversarii politici, fiindcă USR-PLUS s-au lepădat de el definitiv. Toate astea fac din congresul PNL de la Romexpo un act de nebunie colectivă cu manifestări de agresivitate, delir și tentativă de sinucidere.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    Intarita-i Doamne…delirul PNL in full speed…fiecare pasare pe limba ei moare…nu mai trebuie vorbit de Citu ci direct de Iohannis…idiotul asta a distrus tot cu vanitatea lui teutonica si tartacuta sa cu 2 circumvolutiuni…onul e prost ce mai…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint