Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O singură luptă, o singură victorie, o singură înfrîngere

PSD a fost hăituit ca mistrețul lui Ștefan Augustin Doinaș. S-a tras în el cu săgeata de lemn, cu săgeata de fier și cu săgeata de foc, dar nici Serviciile, nici procurorii și nici propria lui prostie n-au fost destul de ascuțite. Loviturile încasate la europarlamentare și la prezidențiale nu i-au atins nici un organ vital, iar mistrețul continuă să alerge spre desișul alegerilor locale, unde poate redeveni periculos. Un animal rănit de talie mare poate să-și rănească grav urmăritorul, ba chiar să-l ucidă, iar asta o știu bine baronii vînători din partidele bogate, PSD și PNL.

În 2020, dreapta poate cresta pe obrazul PSD stigmatul lungului prizonierat în Opoziție, iar stînga, la rîndul ei, poate răsturna toate socotelile dreptei și redobîndi puterea. Sînt două bătălii electorale vitale în calendar, ale căror rezultate conduc la putere reală, nu simbolică, două bătălii care extrag rădăcina pătrată a puterii și o înmulțesc cu patru ani. Alegerile locale și parlamentare sînt mai rentabile politic decît cele europarlamentare și prezidențiale, fiindcă produc o relație nemijlocită între deținerea puterii și exercitarea ei. Sînt două lupte care par să cuprindă întreaga națiune, dar, de fapt, vorbim despre o singură luptă și un singur oraș.

Cine cîștigă localele pleacă favorit la parlamentare, iar cine cîștigă Bucureștiul, adică Primăria Capitalei, poate clama victoria la locale. Nu contează sectoarele, nu contează nici măcar orașele mari, cîtă vreme proporția votului stînga-dreapta se păstrează așa cum e acum. Bucureștiul e vitrina politică a țării, centrul ei nervos, sacul cu bani, oala în care fierbe destinul națiunii. Aglomerat, murdar, corupt, poluat și obraznic, Bucureștiul e, cu toate astea, diamantul politic care, odată pus pe deget, luminează cît o victorie națională. Cînd cîștigi Primăria Capitalei, cîștigi, de fapt, prima șansă în alegerile următoare. Amintiți-vă ce a făcut Bucureștiul pentru Băsescu în 2004 și, apoi, ce a făcut pentru PSD în 2016!

PNL, USR și PLUS par să fi înțeles cîte ceva din importanța victoriei la București, dar înțelegerea lor nu trece mai departe de atacul dezlănțuit la Gabriela Firea. Ceea ce le lipsește e filozofia asimilată a unei coaliții de dreapta, pentru că perspectiva alegerilor în două tururi la primari e, deocamdată, neclară. USR nu îndrăznește să trateze bărbătește cu Nicușor Dan, PLUS o ține langa cu Vlad Voiculescu, iar PNL tot încearcă să întindă pe țambal batista lui Rareș Bogdan. PMP nu contează, dar dacă ar conta, va merge pe același Toader Paleologu.

Nici stînga, la rîndul ei, nu privește Bucureștiul global, ci se organizează pe facțiuni dușmane, care lasă loc suspiciunilor de tot felul, de la prostie la intelligence. PSD o are pe Gabriela Firea deja angajată în campanie, dar nu face nimic pentru a o așeza într-o formulă cu șanse. Pro România e în căutarea propriului destin cu microscopul, fiindcă drumul solitar la locale îl va scoate din cărți. În fine, ALDE, partidul care trebuie premiat pentru numărul de contorsionism în cascadă, își trăiește ultimele clipe între pretențiile liberale și cîștigurile socialiste, cele două luntri în care dosul fostului premier Tăriceanu stă de la ultima trădare.

Nici dreapta, nici stînga nu pot cîștiga cu candidaturi fărîmițate, ci numai cu alianțe politice ferme și largi. Victoria politică din 2020 se decide nu atît prin încleștarea masivă în cele 42 de circumscripții ale țării, în marile bătălii de primăvară și de iarnă, cît prin lupta dintre candidatul stîngii și candidatul dreptei în iunie, în fața trupelor din Capitală. Doi oameni, cei mai viteji dintre dacii cu buletin de București, pot să tranșeze situația puterii pentru următorii patru ani, așa cum procedau pe vremuri comandanții de oști care n-aveau oameni, cai și bani de irosit.

Se pune întrebarea: îi vor găsi PNL și PSD pe cei doi candidați? Și acum să redevenim serioși: nici măcar nu-i vor căuta.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

1 comentariu

  1. #1

    @Carolina

    Aveți ceva probleme?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint