Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Orban e scutit de creier

Scutirea de impozitul pe venit pentru IT-iști e din 2004. Bombonel însuși a pus-o cu mânuța lui. După 15 ani de zile, așadar, se uită Ludovic Orban și e șocat, ca atunci când vezi la tine în casă ceva ce nu ar trebui să se afle acolo. Stai, bărbate, spune femeia, chiloții ăia sunt pe lustră de douăzeci de ani, doar că nu ai mai trecut tu pe-acasă.

Între timp, să se consemneze, onorată instanță a dosarelor cu proști, Ludovic Orban a fost o bună vreme și pe la putere.

Ce s-a întâmplat acum cu taxarea IT-iștilor a fost un festival al ororilor. Plecând de la dezorientatul Orban, care a descoperit cu mirare că are două mâini și două picioare, până la poziția USR, adversarul de-acum tradițional al liberalilor, dacă se poate spune așa.

USR vine să se bată cu Orban înarmat cu trei argumente:

“1) Ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată. IT-iștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri susținând alte industrii. Statul, pe de altă parte, face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL.”

Logic, prima chestie care-ți vine în minte este: atunci ceilalți de ce naiba să mai plătească impozit pe venit?

“2) Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă. Asta înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.”

OK, deci așa se construiește competitivitatea: scutiri, subvenții, ajutor de la stat. De la statul ăla detestat.

Și încă ceva: competitivitatea la români nu era dată de muncă, mai multă muncă, și mai multă muncă, pentru că suntem leneși?

“3) Ar însemna mai multă emigrare decât acum (braindrain). Locurile de muncă din Vest devin și mai atractive prin comparație.”

E limpede, așadar, că angajatorii nu ar plăti o medie de 1.000 de euro net – mult sub media europeană – în condițiile în care nu ar fi ajutați de stat. Dar statul e aici cel vinovat, bineînțeles.

Să-i scutim pe masturbatorii ăștia fiscali de chinuri: e în logica lumii în care vrem să trăim și a capitalismului: vrei să fii competitiv în ceva trebuie să scutești, să protejezi acel segment, să investești de la stat etc. Exact așa e piața liberă de când e ea: protecționism, scutiri de taxe, cuceriri de piață în jur. Dar asta nu o pot recunoaște cei de la PNL și USR. Nu de alta, dar ei sunt toată ziua cu piața liberă în gură.

3 comentarii

 1. #1

  Domnule Mihai Radu,
  Problema la noi nu este ca e prea multa piata libera, ci ca e prea putina. Si nu, competitivitatea si piata libera nu sunt “scutiri, subvenții, ajutor de la stat”… ci dimpotriva. Banii “de la stat” nu vin, de fapt, de la stat, ci de la cei care ii produc. Statul ii poate doar redistribui – de la cei care muncesc, catre cei care nu muncesc.
  Doar ca piata libera nu poate avea loc decat in conditii de egalitate in fata legii. De aici, cred, propunerea d-lui Orban. Care mi se pare corecta.

 2. #2

  Orban are o contabilitate corectă. Impozitând IT pierde 100 de mii de votanți dar câștiga 250 de mii.
  Balanță e pozitivă și consistentă.

 3. #3

  In orice tara din lume , veniturile ,de orice natura sunt impozitate . In Silicon Valley, nu se platesc impozite pe venit ?! Ba bine ca nu ! Si ce impozite!… 40% va spune ceva ? IT-istii n-au nevoie de spitale, de scoli pentru odrasle, de drumuri pe care sa ajunga mai repede la “job” ?! De ce ar fi unii mai “egali” ca altii ???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.