Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Păcănele mii și stele făclii

E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, cînd sprîncenele lui Dragoș Anastasiu, cînd freza proprietarului City Grill. Șprițul și friptura gratuită răzbat din aceste ședințe de brainstorming. Rîgîitul politic e singurul plan de redresare a economiei.

Altfel, sectorul HoReCa (hoteluri-restaurante-cafenele) are o pondere de 1,7% în Produsul Intern Brut.

Să notăm că PIB-ul nostru e dominat de industrie, cu o contribuție de 27%, iar această ramură a economiei, care nu apare în poze cu premierul Orban, a înregistrat o scădere de 26% în ultimele luni. Comisia Europeană ne atrage atenția că în restul Europei scăderea medie a industriei e de 16%, adică noi ne-am prăbușit la capitolul industrie cu peste 50% mai mult.

Numai că Ludovic Orban e cu ochii pe bere și pe mititei. E de înțeles. Sînt domenii care țin de competența lui directă. Domenii de la care se pot aștepta creșteri, dar la alcoolemie și colesterol.

La fel, fără să dea la iveală vreo îngrijorare cu privire la căderea industrială, fără să bage în seamă agricultura și comerțul, care se înfig în pămînt cu energia vechilor MiG-uri, premierul României și miniștrii săi sînt preocupați de păcănele. „Industria“ jocurilor de noroc e o veche amenajare a băieților deștepți din clientelă, cu venituri estimate la aproape 12 miliarde de lei și protecție de la instituții. Deținătorii pieței sînt nume locale, asociate, în general, cu fonduri de investiții străine, companii bazate în Cipru, Malta, Gibraltar, care încasează în România și adună banii în afara ei. Cifra de afaceri nu coincide, în viziunea acestor companii, cu veniturile, așa că impozitarea se face prin formule convenite politic.

Mai toate guvernele au ocrotit această industrie alunecoasă, au încurajat-o să plutească în ceața unei fiscalități neprecizate, cu efecte atît în planul corupției individuale, cît și în finanțarea unor canale media de propagandă.

Jocurile de noroc sînt profitabile în toată gama lor, de la spălătoriile de tip cazino și pariuri online la deznădăjduitele păcănele, cele care măsoară mizeria socială în care guvernele și-au adus cetățenii. Impactul în PIB al industriei norocului e imposibil de precizat, dar contribuția la buget, prin impozitarea salariaților, e de cel puțin treizeci de ori mai mică decît contribuția industriei adevărate.

Așa stînd lucrurile, Ludovic Orban vrea să scadă taxele și la HoReCa, și la păcănele. Industria, agricultura și infrastructura pot să aștepte: după atîta stat acasă, poporul e pus pe concedii, băutură și jocuri de noroc.
5 comentarii

 1. #1

  De 25 ani e ca in Delta: ascuns tot si toate.

 2. #2

  Bre nea’ Manea, lasă manelele cu pacanelele. De unde plătesc „la buget la zi” ? Care e plusvaloarea adusa și sensul existentei lor? O gramada de oameni distrusi, familii distruse. Lunar e câte o știre cu un prostovan care ataca vreun Amanet sau vreo baba, după ce și-a pierdut banii la aparate. Sau, se sinucid. Acum vreo 10 ani, un director de agenție Bancpost a furat 70.000 de euro din seif, i-a pierdut și s-a aruncat de la et 8. Care este deci sensul acestei industrii în societate? Orban este un sclavete de rahat, și prost-grămadă pe deasupra, deci era de așteptat sa execute redeschiderea pacanelelor. Cu morga, voce grava și dându-și ochii pe spate.

  • #3

   Bre nea S, Orban este intr-adevar un sclavete de rahat, o panarama. Daca nu aveti ce face, interesati-va la ONJN si veti avea confirmarea celor spuse de mine. Oamenii distrusi sint niste prosti care nu sint in stare sa se controleze. Nimeni nu ii obliga pe acei distrusi sa joace si sa se distruga. Nimeni nu a fost luat cu arcanul de pe strada si obligat sa joace. Eu joc pariuri din anul 2000 ( pariuri, nu fructe, sau pacanele cum le zici matale ). Nu m-am distrus nici eu nici familia mea nu este distrusa. Pentru ca eu controlez jocul, nu jocul ma controleaza pe mine. V-am spus ca e vorba de o sursa sigura. Sursa este ONJN, unde am avut ocazia sa port o discutie, in care am aflat lucrul respectiv. Oamenii cotizeaza la timp, bani grei. Dar nu e obligatorie sa inteleaga toata lumea lucrul asta. Mie imi convine ca s-au deschis, ca pot sa cistig, legal, bani nemunciti. Sensul existentei lor e ca imi faciliteaza mie cistigarea de bani nemunciti, prin metode legale. Daca sint atit de prosti, incit pierd la fructe pina se sinucid, acesti oameni ce plusvaloare aduc? Sensul existentei lor care este, cind nu sint in stare sa se controleze? Nu industria jocurilor de noroc este responsabila pentru ca sint ei prostovani…

 3. #4

  Ești al doilea parior despre care aud ca se controlează, stăpânește jocul și e „pe plus”. Primul e Mircea Badea. Bravo domnule!

  • #5

   Nu am sustinut ca sint pe plus. Am sustinut doar ca stiu sa ma controlez si sa joc intr-o maniera rezonabila, care sa nu ma faca sa o iau pe aratura atunci cind lucrurile nu ies cum vreau eu. Stiu sa ma abtin atunci cind sint nesigur. Ca lucrurile nu ies mereu asa cum as vrea, aia e altceva… Ma consider un tip echilibrat, dovada si faptul ca joc de 20 ani, iar mintea nu pare sa dea rateuri. Inteleg ca nu jucati. Probabil asta este viziunea celor care nu joaca. Unii dintre cei care joaca vad si alte laturi ale acestei indeletniciri. Iar acei prosti ajung cum ajung din lacomie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.