Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Partidul, mai feroce ca COVID-ul

Cele patru stadioane din București pe care urmau să se antreneze Ibrahimovici și Messi nu-s gata. N-am reușit să terminăm nici linia de metrou care i-ar fi adus de la Otopeni pe Cristiano Ronaldo și Mesut Ozil. Cum ar veni, am pierdut la Euro 2020 chiar dacă nu ne-am calificat și chiar dacă nu se mai ține.

Dar cîștigăm, în schimb, campionatul european la coronavirus– și la puncte, și la golaveraj, și la meciuri în deplasare. Aici am surclasat echipe puternice ca Spania, Italia, Anglia și Germania. Sîntem pe primul loc în UE la rata contaminării și ne menținem ritmul de joc, mobilizați pînă la ultimul om. Balonul rotund și microscopic, cu țepi și ventuze, care provoacă dublă pneumonie, cheaguri de sînge, traume pshihice și deces, ne-a inspirat ca națiune, ne-a dat forța să arătăm ce putem cînd vine vorba de încăpățînare și prostie, de la președinte la ultimul șomer.

Industria pharma, cea care investește sute de miliarde în cercetarea medicală, trebuie să facă profit, așa că ea decide cînd iese pe piață tratamentul sau vaccinul. Lumea, așa cum e făcută azi, cu virușii și corporațiile ei gigant, așteaptă după ședințele de marketing și adunările acționarilor. Pînă atunci, coronavirusul trebuie tratat cu mască și cu detergent și, mai ales, cu răbdare.

În gestionarea crizei sanitare, Guvernul n-a arătat nici cea mai mică preocupare pentru soluții. Orban a pendulat între grija pentru sondaje și dorința de a face bani. Iar grupul arafaților a politizat nu numai știința medicală, ci și hîrtiile cu morți și internați.

Dacă tot s-a mutat lupta cu virusul în spinarea omului de rînd, acolo unde stau taxele și celelalte poveri, Guvernul, președintele și Grupul de Comunicare Strategică puteau să facă efortul elementar de a organiza conștiința și gesturile cetățeanului. Nu există în acest moment un algoritm unificat, simplu și exact, la care omul care se suspectează de contaminare să poată apela imediat. Un telefon unic (la care i se răspunde imediat), o listă a pașilor care trebuie făcuți, o destinație urgentă și clară, unde e primit pe loc, examinat, încadrat și tratat. Pe oricine asculți, spune altceva.

Apelul la purtatul măștii și la păstrarea distanței e insuficient. Dezinfecția permanentă a mîinilor, poate la fel importantă ca portul măștii, nu are „bază practică“. Nu există obligația de a-ți dezinfecta permanent mîinile, adică de a purta permanent asupra ta, la brîu, sticluța cu dezinfectant. A mers omul la bancomat, a pus mîna pe clanța blocului, a numărat restul la casa de marcat? Puf-puf, cu alcool pe palme și zilele de pensie s-au înmulțit. Asta înseamnă alcool medicinal la prețuri populare, îmbuteliat special și produs de mîndra industrie românească. E drept că unii ar mai trage cîte-o o dușcă de încurajare, dar asta e o luptă care cere mult curaj.

Masca, dezinfectantul la purtător și distanța pot deveni lege, iar conștiința individuală poate deveni principala resursă de luptă împotriva bolii. Dacă s-ar fi deranjat să comunice cum trebuie inventarul minim și dacă ar fi luat măsuri clare pentru accesul la obiecte,Guvernul ar fi transformat această înarmare cu tifon și dezinfectant într-un act de patriotism în masă.

N-a făcut-o, iar asta ne va menține o vreme în poziția de lider european, pe care am mai deținut-o doar la campionatele de copii abandonați, de tinere exploatate sexual și de lipsă a infrastructurii rutiere.

Asta pentru că populația, chiar dacă e chemată să lupte cu o epidemie, ea luptă, de fapt, cu alta, mai gravă. Coronavirusul e un animal de companie pe lîngă adevărații agenți patogeni. Prostia, hoția, lăcomia și securismul de la vîrful statului ucid mai mulți oameni decît COVID-19. Iar contra acestor bacili, românii înțeleg să poarte măștile pe ochi.

5 comentarii

 1. #1

  ‘ Asta pentru că populația, chiar dacă e chemată să lupte cu o epidemie, ea luptă, de fapt, cu alta, mai gravă. Coronavirusul e un animal de companie pe lîngă adevărații agenți patogeni. Prostia, hoția, lăcomia și securismul de la vîrful statului ucid mai mulți oameni decît COVID-19. Iar contra acestor bacili, românii înțeleg să poarte măștile pe ochi.’

  Vorba inglezului, that sums it up, really. Sau, vorba romanului: Asta ne e neamul, cu el defilam.

 2. #2

  Dacă n-ar fi prostia, n-am avea securism, iar fără securism, nici lăcomia. Adevărata triadă care domină România. Dac-am fi sataniști sinceri, cum refuzăm să recunoaștem, ar mai trebui să adaugăm Amin scris invers: !Nima.

 3. #3

  Sa se antreneze Messi pe cele 4 stadioane din Bucuresti pentru EURO 2020 ? Pai Messi e argentinian. O fi cumva Argentina tara europeana ?

 4. #5

  În afară de Messi, care-i un fel de (e)numărare precum cea care dă numărul de infectaţi şi chiar decedaţi, bă !, cifrele astea aiuritoare , majoritatea din burtă ?! Oare dacă nu se comandau atâtea milioane de măşti, mai era obligatorie purtarea lor !
  S-ar părea că unii dintre noi o să le purtăm, că vorba aia Iohanis, Orban, Turcan , Isărescu sau Cîţu le poartă de mult, încă de la ajungerea la putere, şi uite că n-au păţit nimic ( ei, că noi….), de bine , de rău, ne spălăm şi pe mâini, dar ei să se spele pe cap cu toate echipamentele astea achiziţionate la preţuri şi de 10 ori mai mari , dar cu parandărătul pe măsură , başca miliardele de dolari pentru alte echipamente, cică de strictă necesitate pentru trecerea Stixului, adică rachete , bombardiere şi mercenari străini, de s-a umplut Deveselu de prostituate care luptă pentru eliberarea de sub jugul la alde Dincă !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.