Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Revoluția săracilor

Revoluția mondială a săracilor plutește în aer. Bogații sînt tot mai bogați, săracii sînt tot mai săraci și tot mai mulți. Renta capitalului e din ce în ce mai mare față de renta muncii, statele sînt tot mai nepăsătoare față de concentrarea banilor, iar democrația tot mai coruptă. Nu e nevoie să citești tabelele lui Piketti, e destul să privești în jur. Prăpastia care se adîncește între bogați și săraci se umple zi de zi cu furie.

Săracii freamătă pe toate continentele, mai ales că, de o bucată de timp, în echipa lor e adăugată o parte a clasei mijlocii. Micii antreprenori, intelectualii și profesiile liberale îngroașă tot mai mult rîndurile sărăcimii, excluși prin fiscalitate și geocorporatism din aria bună a nivelului de trai.

Să lăsăm însă alte continente și să ne uităm la al nostru. Prăbușirea intelectuală a clasei politice, deteriorarea ei morală și inimaginabila lăcomie a companiilor trans-statale au produs cei mai slabi lideri din istoria europeană și cea mai ineficientă formulă de administrare a nemulțumirii din mileniul 3. Revolta dospește în masele abandonate și își caută conștiința de sine.

În România, de pildă, mai ales în aceste zile de criză multiplă, descoperim toate cauzele revoltei naționaliste a burgheziei europene de la 1848. Aproape ca în manual.

Avem, așadar, aceleași cauze economice:

– creșterea excesivă a prețurilor;

– dezvoltarea economiei e frînată de regimul absolutist (prin alocarea discreționară a bugetului, discriminarea companiilor românești și privilegierea exportului de profit);

– criză alimentară (40% din populație în risc de sărăcie sau excluziune socială).

Avem aceleași cauze socio-politice:

– nemulțumirea burgheziei (clasa mijlocie), țărănimii, muncitorimii și „nobilimii liberale“ (IMM, profesii liberale) din cauza revenirii regimului absolutist (discreționar) și a lipsei drepturilor democratice (falsificarea votului, a sentințelor, a informației publice și restricționarea libertăților în pandemie).

Avem aceleași cauze naționale:

– dominația străină (în politică, economie, Justiție);

– nevoia de unire (lipsa unui discurs pentru națiune și a unei mobilizări în jurul intereselor țării);

– nevoia de independență (inacceptabile cedări de suveranitate – resurse, bănci, industrie, legi).

Situația din România corespunde, așadar, cu momentul prerevoluționar de la 1848. În plus față de atunci, țara dispune și de o criză medicală, și de una politică. Îi lipsesc, desigur, Bălcescu, Goleștii, Rosetti, Kogălniceanu, Cuza sau Magheru, dar are, în schimb, rețele sociale.

Revoluția săracilor nu va fi cu furci și topoare, cel puțin nu la început. Pînă se va mondializa, ea va începe, așa cum încep aproape toate revoluțiile, acolo unde cauzele sînt mai acute și unde există conștiința de clasă, adică în state europene. Acum, clasa revoluționară nu mai e doar burghezia sau doar proletariatul, căci alături de ele sînt încorporate, prin furie politică, toate victimele sărăcirii.

Mai întîi se va ieși în stradă. Cînd protestele vor genera violență, acțiunile se vor organiza la scară națională. Se vor ivi un comitet revoluționar și un program. Vor fi blocate străzi, vor fi greve sincronizate și, pe măsură ce statul se va dovedi agresiv și inflexibil, se va ajunge la greva fiscală. Apoi, vor fi sabotate toate simbolurile sărăcirii maselor: băncile, asigurările, IFN-urile, companiile petroliere și industria jocurilor de noroc. Economia se va bloca, statul va face implozie. Partidele politice vor fi eliminate de la regîndirea societății. E greu de spus cum se va sfîrși, dar nu ne rămîne decît să așteptăm.

România are cea mai nemulțumită populație din Europa, cea mai nefericită, mai demoralizată și aproape cea mai săracă. E, cum s-ar zice, „avanpostul cel mai înaintat al revoluției“. Cei care conduc azi țara continuă s-o ignore și s-o umilească. Iar revoluția săracilor, dacă se pornește și la noi, lor le va fi recunoscătoare.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

11 comentarii

 1. #1

  Un articol „Ro alert”

 2. #2

  din aceasta ecuatie lipseste totusi ingredientul PROSTIE GENERALIZATA, care actioneaza ca o frina perversa in calea schimbarii si eternizeaza status quo-ul.

 3. #4

  tocmai aceasta PROSTIE GENERALIZATA ar putea sa fie catalizatorul atunci cand o sa sara scanteia

 4. #5

  Situatia cred este descrisa corect dar orice miscare va fi contrata prin etichetarile binecunoscute: nazist, fascist, homofob, xenofob, antisemit, anarhist, populist, vandut rusilor sau chinezilor etc. In ziua de azi mare parte din populatie le inghite pe astea nemestecate, asa cum ii sunt servite. Mecanismele de manipulare, structurile care le sustin exista si la noi si peste tot in lume. Va trebui sa ne fie mult mult mai rau atat noua cat si restului europenilor ca sa ajungem la scenariul care incepe cu „mai intai se va iesi in strada”. Trust me. I know what I’m saying.

 5. #8

  Articol incredibil de bine scris.
  Adaug ca norodul cel mai nefericit din Europa nu ar fi chiar in RO. Mai multi nemultumiti decit aici isi duc zilele in Rusia, Bielorusia, Moldova, Ucraina sau Albania.
  In Albania am inteles ca s-au desfiintat casele de pariuri. Aici nici un politician n-ar avea temeritatea de a infrunta mafia caselor de pariuri, in afara de cazul in care chiar ar vrea sa devina un martir al istoriei, precum Balcescu.

 6. #9

  Totusi, mamaliga nu explodeaza. Poate greve fiscale si alte cele o sa fie prin Occident. La noi romanul va face ceea ce a invatat de secole: se va descurca si el cum poate. Fiecare pentru el, bineinteles.

 7. #10

  din aceasta ecuatie lipsesc romanii care sunt foarte multumiti de traiul lor de aceea nu ies in strada si nu protesteaza in nici un fel . Pe roman il intereseaza ca politicianul sa stie aria cercului si sa nu ia foc vreo discoteca

 8. #11

  Cînd din fruntea statului tocmai cel care trebuie sa pâstorească statul ne spune că citez statul a eșuat atunci nu te mira tu stat eșuat că există insuccesul campaniei de vaccinare de exemplu ca să fim în timpurile moderne!Romanii nu sînt nici proști,nici needucați!!!Romanii protestează chiar cu prețul vieții de a nu se vaccina,de a nu riposta pt frigul din case etc.Doamne fer să se pornească o dorință de a face curat în nația română!Și Ceaușescu a crezut pîn la elicopter!Mare grija cu nația română!A agramați România și vă dă om în rai!Eu m-aș teme în locul tuturor veneticilor care au chinuit și chinuie nația asta!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint