Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România ignorantă

Modești și neobosiți, acești copii își trăiesc succesul în tăcere. Din mințile lor izvorăște toată frumusețea care lipsește unei țări întregi. Pe medaliile lor, din care s-ar putea clădi un munte, se așterne zi de zi nepăsarea oficială.

Nici un ministru al Educației nu și-a făcut vreodată timp să întîmpine la aeroport elevii medaliați la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, informatică, chimie, astronomie și astrofizică. Și, desigur, albumul foto cu președintele Iohannis, intitulat „România educată“, nu-și bate capul cu elevii excepționali.

Statul român ignoră cu metodă existența acestor copii. Nu le finanțează pregătirea, nu îi selectează în programe speciale, nu îi premiază așa cum ar trebui premiați, nu îi urmărește în evoluție și nu schițează nici cel mai mic gest de a-i păstra sau de a-i recupera, la un moment dat, în țară. Statul român tratează cu nepăsare o resursă mai profitabilă decît petrolul, minereurile și cărbunele luate la un loc, fiindcă superinteligența e baza celei mai rentabile industrii a națiunilor: educația.

Performanța continuă a acestor copii e posibilă prin efortul dedicat al cîtorva școli și prin sacrificiul personal al unor profesori. Părinții se zbat și ei cum pot, în timp ce statul român nu e doar nepăsător, ci și țepar: sînt cazuri în care a lăsat sarcina finanțării unor participări la olimpiadele internaționale în seama profesorilor. Sînt cazuri în care copii de geniu trăiesc într-o sărăcie de neimaginat și sînt nevoiți să-și întrețină familia din puținii bani care vin odată cu medaliile.

Nu e deplasat să spui că statul român, în frunte cu președintele, cu prim-ministrul, cu ministrul Educației și cu întregul minister de resort sabotează, de fapt, cea mai prețioasă mină de capital uman. Acești copii sclipitori sînt recrutați de pe băncile liceului, în baza rezultatelor internaționale, de marile universități occidentale. Odată plecați, ei nu se mai întorc, fiindcă un ciclu universitar și postuniversitar complet îi ține departe de țară aproape un deceniu, timp în care viața lor prinde alte rădăcini. Nu există pentru ei nici o ofertă românească la întoarcere, nu există nici un program de recuperare, n-au fost imaginate instituții speciale, hub-uri de cercetare, incubatoare de excepționalism care să-i aducă înapoi.

În „România educată“ a piaristului Iohannis nu există un rînd despre importul licențelor universitare din lumea civilizată. Statele care au înregistrat progrese economice rapide și au ajuns din urmă plutonul occidental (ba uneori l-au și depășit) au importat masiv know-how universitar din Occident. Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, iar mai nou China, Vietnam, Indonezia, Malaezia au forțat educația de sus în jos, renunțînd la înțelepciunea locală și dînd mînă liberă metodelor verificate. Moda funcționează și în fostele state comuniste din Europa: Slovenia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania au universități care reproduc la milimetru metodologiile anglo-saxone.

Dacă România ar avea, de exemplu, un Cluj-Napoca Institute of Technology, un Harvard University of Bucharest, un Cambridge University of Iași sau un Timișoara Shool of Economics, copiii excepționali ai României ar începe să-și evalueze altfel plecarea.

La început un curs și un seminar, apoi o catedră, apoi, în zece ani, o universitate completă, cu profesori relocați, cu asistenți și conferențiari români, polonezi, cehi sau lituanieni reveniți în Europa din marile școli originale – acesta ar fi orizontul simplu și obiectiv de repornire, de sus în jos, a Educației. Modelul funcționează aspirațional, așa cum a funcționat deja în multe state care au scăpat de sărăcie și diletantism. Fiindcă universitatea forțează liceul să progreseze, liceul forțează gimnaziul, iar gimnaziul forțează școala primară. Copiii și profesorii României își vor dori să ajungă în universități de elită pe care le pot vedea și atinge, și există destule dovezi internaționale că se vor și forța să facă asta.

În cele 137 de pagini ale „României educate“ nu există idei, nici măcar una. Nu există nume de oameni, de instituții sau de organizații. Nu există soluții și nici înțelegerea problemelor. Documentul e un omagiu adus unui tip care a avut nevoie de șase ani ca să-și aranjeze o compunere. Iohannis mai are, pe deasupra, o relație abuzivă cu timpul, căci termenul acestor halucinații e fixat în 2030, cînd pămîntul va arde în flăcările prostiei dezlănțuite.
1 comentariu

 1. #1

  D-le D. Buscu, stiu ca nu e in context dar aruncati un ochi si peste petitia pe care am trimis-o la Min Mediului si pate dezbateti subiectul in gazeta. Cu stima

  „Buna ziua, am scris acum aprox 3 sapt un mail spre Agentia de mediu, cea care se ocupa de platile pentru programul Rabla.

  Textul era cam asa „:Buna ziua, va intreb in legatura cu modificari in programul Rabla.

  Se poate sa dati bani pentru masinile vechi pentru a fi retrase la Remat
  sau trebuie sa negociem tot cu dealerii auto sau cu samsarii de masini vechi?
  Din cei 6500 lei nu vi se pare ca ar fi rezonabil si productiv ca o jumatate sa ii primeasca cel care duce masina la Remat
  si cealalta jumatate cel care vrea sa-si ia o masina noua? Poate lasati firmele auto sa se ocupe de vinzari masini
  (sunt entitati comerciale si asta trebuie sa faca, nu sunt institutii filantropice.) si d-vstra sa va ocupati de mediu,cum aveti in titulatura.
  Deci punctual :se intimpla ceva anul acesta sau raminem cu masinile vechi tot pe strazi? ”

  Inca nu am primit nici un raspuns si de aceea va trimit aceiasi intrebare .

  Daca aveti atitea fonduri de ce nu sustineti proprietarii de masini vechi in efortul de a scapa de masina.?

  Nu toti vor sa-si ia o masina noua. Si oricum o masina noua este problema reprezentantelor auto.
  Cu o suma relativ mica de bani puteti retrage de pe strazi multe mii de masini si este un sprijin real pentru multi cetateni.

  Atasez si declaratia d-lui ministru de azi :Eu sunt adeptul programelor de sustinere pentru proprietarii de masini si în contrapartida sa existe,
  poate, un alt tip de aplicare a impozitelor locale în cazul acelor masini.
  Ele trebuie sa vina, din punctul meu de vedere, în paralel, trebuie sa cream alternativa pentru cetateni,
  nu numai cu sanctiuni si impozitari mai mari”, a raspuns ministrul Mediului.

  In inceiere va recomand un exercitiu de 10 min,respectiv sunati la orice dealer auto din programul Rabla
  si incercati sa-l convingeti sa va ia masina veche. Lucrurile va vor fii mult mai clare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.