Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rugăminte pentru Servicii

Chiar dacă e organizată de Servicii, chiar dacă servește grupuri de afaceri și interese politice personale, coaliția PNL-PSD e singura alternativă de moment la haos. E multă neobrăzare și minciună în această veche alianță pe sub masă, care arată mai degrabă ca o cîrdășie între vechi tîlhari, dar sînt și cîteva avantaje.

Primul ar fi că noua majoritate poate strînge voturi pentru reforme: constituțională, instituțională, teritorială, educațională, sanitară, fiscală. Nu că ar și dori aceste reforme, dar în caz că le-ar dori, ar avea puterea să le facă.

Al doilea avantaj ar fi nivelul aproape egal de competență în jaful banului public. Ambele partide au stat la putere suficient de mult, au ținut destul mîna în buzunarul statului și știu să pipăie bugetul. Prin urmare, sînt nevoite să-și organizeze tunurile pe baza unui protocol și a unor cifre ceva mai moderate.

Nu trebuie uitat avantajul de a-l face dispărut din prim-plan pe Florin Cîțu, măscăriciul tragic al acestei încropeli prezidențiale numite „guvernarea dreptei“. În caz că, pînă la urmă, Cîțu nu mai grevează guvernarea de la nivel executiv, PNL ar putea scăpa de toxina care-i paralizează mintea și așa puțină.

Ar mai fi un avantaj. Pentru o țară înapoiată, cu economia la pămînt, cu instituțiile răvășite și cu populația dezbinată, acest tip de majoritate ar putea deveni primul pas spre convalescență. România ar putea recupera timpul irosit în luptele deșarte dintre partide, societate și instituțiile injectate cu venin politic. Sigur, pare greu de crezut că echipele de mediocri care conduc cele două partide ar putea îndrepta lucrurile spre o pacificare strategică, în numele dezvoltării și al însănătoșirii națiunii, de aceea trebuie să vorbim despre Servicii.

Toată scena politică românească e configurată azi de oamenii din Servicii care fac ilegal politică. Nu e partid în a cărui structură și dinamică să nu se ghicească mîna lor prost deghizată. De la lideri și controlul prin DNA pînă la mișcările de oameni și alianțe, partidele au comportamentul unor instrumente trase de sfori cu destul de puțină dibăcie.

Dar, pînă la urmă, asta e o realitate globală a democrațiilor, o stare de fapt imposibil de schimbat, fiindcă democrațiile sfîrșesc toate, ca urmare a slăbiciunii lor pentru drepturi și libertăți, în captivitatea structurilor de putere ierarhizate militar. Superioare prin viteza deciziei și a execuției, cu acțiunile ținute la secret, cu puteri nelimitate de buget, lege și tehnologie, Serviciile țin, peste tot în lume, democrațiile de nas. Contraselecția liderilor e apanajul lor mondial, după cum se poate observa în ultimele două decenii în tot Occidentul.

Numai că, în România, contraselecția a atins apogeul. Ca să-și conserve drepturile și puterea, Serviciile au coborît nivelul liderilor politici la cota de pericol. Uitați-vă la oricare dintre ei și veți vedea o adîncă incapacitate de a contribui la un viitor rezonabil. Iar dacă nu e mare lucru de așteptat de la acești politicieni, așteptările trebuie să se îndrepte către păpușarii lor. Dacă singura formulă prin care ne dobîndim liderii vine de la Servicii, atunci să le cerem Serviciilor o selecție mai bună.

Nu va mai trece mult și lumea o să înțeleagă că cei care nu-și fac treaba în democrația noastră sînt nu căpitanii și maiorii acoperiți, ci generalii SIE, SRI sau SPP. Care și ei, poate, au nevoie de o îmbunătățire a propriei selecții. Așa că, pînă să vină ziua aia, Serviciile ar face bine să deschidă accesul în partide, în guverne și la președinție oamenilor mai de soi, cu facultatea făcută pe bune, inteligenți și cu darul vorbirii, cultivați, charismatici, vizionari, fluenți în limbi străine și, dacă se poate, cu mai puțin dispreț pentru națiune.

În ceea ce privește coaliția PNL-PSD, Serviciile au mingea în teren. Au ocazia să-și îndrepte oamenii spre o guvernare stabilă, rațională, recuperatorie. Așa cum îi forțau pînă acum să pună în guvern marionete, pot să-i forțeze să pună oameni cu adevărat buni. Așa cum îi forțau să ia măsuri proaste, pot să-i forțeze să guverneze corect. Și să arate, astfel, un pic de respect pentru milioanele de fraieri care le acceptă farsele electorale și le plătesc, cu sudoarea muncii lor, salariile, pensiile și toate veniturile ilegale.

Hai, băieți, că se poate! Speranța e în voi.
6 comentarii

 1. #1

  aceasta ‘coalitie’ NU va functiona , din doua rele nu faci unul bun

 2. #2

  Rugamintea catre generali trebuie sa o formulati in engleza americana.

 3. #3

  O rugăciune ar putea fi mai bine primită și ar avea mai mult efect.

 4. #4

  Adica, Serviciile sa faca servicii Romaniei? Pe bune?!

 5. #5

  ,,teatru” de ,,papusi” … cu cat sforile sunt mai groase cu atat mai ,,interesant” este spectacolul. Copiilor le-a placut/ le place si le va placea show-ul, mai ales pentru ca se vad sforile. Marionetele sunt distractive, dar ce ramane in mintea picilor e ,,magia” papusarului. Ajunsi mari, nu-i bai ca-s inconjurati de marionete atata timp cat papusarul ,,se intrece pe sine” in oferirea ,,spectacolului zilnic”. Sigur ca, neputand spera sa ajunga papusari (lipsindu-le priceperea, se intelege) s-ar multumii si cu statutul de marionete pentru a participa activ la spectacol si a nu sta pe margine ,,gura casca”.

 6. #6

  „Așa că, pînă să vină ziua aia, Serviciile ar face bine să deschidă accesul în partide, în guverne și la președinție oamenilor mai de soi, cu facultatea făcută pe bune, inteligenți și cu darul vorbirii, cultivați, charismatici, vizionari, fluenți în limbi străine și, dacă se poate, cu mai puțin dispreț pentru națiune.”
  O utopie…acesti oameni sunt de mult plecati in tari unde si-au gasit un rost pe termen lung!
  iar daca se va mai gasi unul, doi va pati precum cei doi medici de la spitalul Colentina…interesati-va d-le Buscu pe unde mai sunt si scrieti-ne un articol si despre ei!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.