Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scoaterea ungurilor de la guvernare și din Parlament cu ajutorul serviciilor secrete și al partidelor mari. Cum poate fi oprită farsa celor cinci procente

Întrebare: cum e posibil ca în Guvernul României să mai existe unguri după ce atît șeful UDMR, cît și miniștrii maghiari aflați în funcție au sprijinit declarațiile rasiste, anti-UE, anti-NATO și pro-ruse ale lui Viktor Orbán? Răspuns: românii au dovedit întotdeauna că pot învinge imposibilul.

Nu o dată i-am lăudat, cu ani în urmă, pe ungurii de la UDMR pentru inteligența de a-și popula formațiunea cu oameni mai spălați. Vi-l mai amintiți, cred, pe György Frunda, avocatul arătos din anii ’90, cu discurs european și cravate asortate, care făcea un contrast de zile mari cu aparatcicii lui Iliescu. Nici azi UDMR nu duce lipsă de oameni decenți, chiar dacă s-a grăbit să-și pună în guvern un tupeist ca Tánczos Barna și un ciclist care nu știe ce vorbește, ca Eduard Novak. Apoi, o organizație care și-a ales ca președinți trei poeți – Domokos Geza, Marko Bela și Kelemen Hunor – merită un strop de admirație, nu? Și merită să stea în politică, cu toate că nu e nici pe departe un partid politic, iar noi ne prefacem că este. Merită să stea în Parlament, cu toate că nu intră întotdeauna acolo, ci e băgat mai întotdeauna. Merită să intre în Guvern, cu toate că nu îndeplinește o funcție democratică, ci își oferă serviciile de partid-balama. Iar noi ne prefacem în continuare că sîntem un model european pentru grija arătată minorităților naționale.

Numai că, după vizita lui Viktor Orbán în Transilvania, UDMR-ul s-a prostit. Altădată, cînd dictatorul de pe Tisa flutura la Balvanyos resentimentele de la Trianon, udemeriștii așteptau să plece ca să poată ei apoi drege busuiocul cu declarații împăciuitoare. Acum însă, Orbán a mărit injecția bănească, iar oamenii lui Hunor, cu Hunor în frunte, au dezvoltat simptomele luării de mită. Nu și-au putut critica sponsorul și nici măcar nu au învrednicit presa cu declarații. S-au purtat ca niște suspecți duși la DNA care refuză să răspundă la întrebările reporterilor, ba își mai și ridică haina în cap ca să nu fie recunoscuți.

Firește că SRI nu se preocupă de finanțările primite din Ungaria de liderii unei organizații politice din România care face parte din executiv. SRI e condus, să nu uităm, de un om cu slabă pricepere la bani, de vreme ce își refinanțează un credit luat de la bănci cu un credit luat de la cămătari. Dar finanțarea intensă a ungurilor din România de către o putere străină, fie ea europeană și parteneră în UE și NATO, e o problemă de securitate națională. Mai ales cînd discursul din spatele banilor e iredentist, pro-rus, antieuropean, anti-NATO și rasist.

Cu toate astea, se observă o mare batistă întinsă pe țambal. Premierul Ciucă își ține bucile strînse de teamă să nu-i plece ungurii din guvern, să nu i se desfacă coaliția și să se întoarcă la șifonierul cu haine de postav kaki. Contracția asta i-a încleștat, prin simetrie, și fălcile, așa că s-a mulțumit să-l pună la punct pe Orbán citind din prompter expresia „declarații nedorite“.

Era normal să ceară imediat UDMR-ului să se delimiteze public de isteria micului tiran din Budapesta. Iar în caz că ungurii ar fi tăcut în continuare numărîndu-și banii, era normal să-i dea afară de la guvernare. Majoritate pentru guvernul PNL-PSD s-ar fi găsit cu mare ușurință într-un Parlament de traseiști, unde totul e de vînzare.

Numai că Ciucă n-a îndrăznit nici măcar să le ceară socoteală în privat. N-a îndrăznit nici să afle că UDMR și fundațiile multor lideri maghiari au primit bani frumoși de la Orbán ca să mențină viu spiritul hinterlandului unguresc. N-a îndrăznit nici să ia în discuție fluxul general de bani dinspre Budapesta spre Secuime, „investițiile“ și cetățenia acordate de Orbán cetățenilor români de etnie maghiară, achizițiile de pămînturi, imobile istorice și terenuri agricole. Toate legale, e de presupus, dar toate parte dintr-o strategie invazivă a Guvernului de la Budapesta, vizibilă, arogantă, sfidătoare, cu efecte psihologice importante în spațiul fragil și suspicios care alimentează iredentismul în Ardeal.

Nici Ciucă și nici ceilalți premieri de tinichea dinaintea lui nu au mișcat un deget ca să limiteze expansiunea ideilor orbániste în Secuime și în restul Transilvaniei. Oricare dintre nătîngii ajunși la Palatul Victoria a făcut pentru Harghita, Mureș și Covasna mai puțin decît a făcut dictatorul Viktor Orbán. Lipsa de atenție, de empatie și de acțiune a autorităților române de la vîrful statului i-a împins pe ungurii de rînd în brațele discursului iliberal, antieuropean, pro-rus și antiromânesc produs de Orbán.

Sigur, nu numai premierul, ci toate partidele au mers pe burtă mai mult sau mai puțin, dar asta face parte din obișnuința lor de a trăi fericite în umilință și lașitate.

Ungurii nu pot fi scoși acum de la guvernare fiindcă nu are cine să-i scoată. Nu există nici demnitatea, nici inteligența, nici curajul necesar. Dar ungurii pot fi opriți să mai ajungă, pe viitor, la guvernare. Așa, un deceniu-două, să stea în Opoziție, cu subsidiile de la Budapesta cercetate de instituții. Iar ca să nu mai ajungă la guvernare, trebuie să nu mai ajungă în Parlament. Iar ca să nu mai ajungă în Parlament trebuie ca SRI să nu-i mai tragă în sus la alegeri, partidele mari, PSD și PNL, să nu le mai dedice voturi, iar STS să nu le mai umfle cota la numărătoare. Toate astea înseamnă, de fapt, repunerea în drepturi a democrației, revenirea la lege și renunțarea la combinațiile otrăvite pentru păstrarea butoanelor puterii.

La urma urmei, ținerea UDMR la guvernare și în Parlament e un fals în acte și o ilegalitate, o minciună cronică, optimizată și folosită fără scrupule de partidele mari, președinți și servicii secrete. Acel etern procent de 5% care i se atribuie UDMR-ului într-un consens ipocrit înseamnă, de fapt, o insultă. O insultă repetată la fiecare patru ani de beneficiarii acestui partid-balama și aruncată în obrazul marelui și credulului electorat român.
7 comentarii

 1. #1

  Deși nu sunt un admirator al lui, de data asta pot spune:
  Respect, Doru Bușcu!

 2. #2

  O citire a art. 30 din Constitutie si un pic a dex-ului ( ptr. „rasism”) face superfluu articolul; pacat de-atata
  truda-n van.

 3. #3

  Stai linistit, UDMR nu va mai lua 5%.Va lua dublu…

 4. #4

  Dl Buscu face in general declaratii controversate despre EU..ba ca e bine cu ei, ba ca nu e bine…nu prea stie omu ce sa inteleaga…

 5. #5

  Orban are dreptate. Si nu e rasism. Imigrantii musulmani nu pot fi integrati in Europa. Cautati pe internet despre ciocniri imigranti si politie in Suedia, lucru care a fost trecut aproape neobservat si putin mediatizat, in mod intentionat as spune eu. Ciocniri care au dus la ranirea a peste 100 politisti suedezi. Suedia a luat masuri impotriva imigratiei din aceasta cauza. La fel si Danemarca, deci Orban are dreptate. Cred ca este primul subiect pe care nu sunt de acord cu autorul, pe care-l apreciez.

 6. #6

  O simpla ridicare a pragului electoral la 10 la suta ar rezolva problema, dar cine? Toti sunt o apa si un pamant.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint