Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sfintele taine ale informației

De la Sfînții Partenie și Varsanufie încoace, adică de pe la începutul lunii februarie, adevărul a fost pus la izolare. Realitatea e și ea în carantină, faptele sînt ținute în captivitate politică.

Nimeni nu cunoaște numărul infectaților. Autoritățile pot să-l aproximeze trăgînd cu ochiul la drama italiană, spaniolă, franceză sau americană, dar asta dăunează grav sănătății politice. Așa că oamenii de rînd sînt lăsați să trăiască o experiență a derutei care joacă la extreme, de la glumă la infern, de la farsă la exterminare în masă.

Informația livrată de oficiali, așa cum ajunge ea la public, e departe de realitate. La fel ca în comunism, cînd trebuia raportat mai mult la grîu și mai puțin la morți, comandamentul subinginerului Vela se împăunează, milițienește, cu numărul mic de infectați. Numărul mic de infectați, însă, e o mărime atribuită greșit, care măsoară, în realitate, numărul mic de teste. Numărul infectaților poate fi aproximat cu serii matematice care urmează curbele de infectare din statele aflate cu două săptămîni înaintea României. Acest număr arată rău, mult peste ceea ce promit, cu voce tot mai nesigură, frica și prostia reunite în celula politică de criză.

Guvernul fuge de adevăr așa cum fuge broasca țestoasă înaintea lui Ahile, fără să înțeleagă că, în scurtă vreme, adevărul ne va prinde din urmă pe toți. Partea serioasă a crizei e băgată sub preș, iar Grupul de Comunicare Strategică rămîne în faza negației, cu ochelarii de orb puși pe nas, apăsînd haoticbutonul dezinformării.

Azi, informația oficială are trei forme de agregare: informația festivă, care enumeră măsuri greu aplicabile, informația care lipsește, pe care autoritățile n-au fost în stare s-o adune, și informația trunchiată, diminuată, cenzurată, adică falsă, care lucrează doar cu numerele de început ale pandemiei.

Sîntem deja la Sfîntul Cuvios Scărarul cu 44 de decese, ne apropiem de ziua Sfîntului Tit, făcătorul de minuni, și,dacă nu se va săvîrși vreo minune, devine tot mai clar că, la vremea Răstignirii, Mîntuitorul va avea de dus și crucea spitalelor românești, care vor plăti, fără să fi păcătuit cu ceva, prețul minciunii oficiale.

Cînd negi realitatea și minți ca să nu scazi în sondaje, nu ai cum să iei măsuri care să dea și roade. Una e să te ascunzi după 2.000 de contaminați și alta e să te pregătești pentru zeci de mii. Toate măsurile care s-au amînat, de la achiziții la pornirea producției interne și de la declararea stării de urgență la construcția spitalelor auxiliare, au avut la bază minciuna.

S-a spus că măștile nu sînt necesare, fiindcă nu existau măști. S-a spus că testarea în masă e o prostie fiindcă nu existau teste. S-a spus că personalul medical e protejat pentru ca Guvernul să cîștige timp și să cumpere de la prieteni ceea ce trebuia cumpărat de mult de la furnizorii disponibili. S-a spus că e un control riguros la granițe, dar românii întorși în țară au trecut prin sistemul de carantină și izolare ca apa prin ciur.

Aceste minciuni au fost aruncate din fugă, peste umăr, în calea unei realități care năvălește scuipînd foc și pară, doar-doar o răsări pădurea care să oprească gheonoaia. Pe spinarea acestor minciuni călăresc, ca pe o herghelie cu fierbințeli, suferința și pierderile din lunile ce vin.

Dar nu-i nimic, specialiștii ne-au spus că epidemia vine pe gîtul unui dromader, peste a cărui cocoașă vom trece la începutul lui mai, de ziua Sfîntului Proroc Ieremia. Iar dacă Domnul, în milostivenia lui, ne va pune la încercare și ne va trimite,în locul dromaderului, cămila din Bactria, aia cu două cocoașe, vom mai îndura, poate, pînă prin iulie,la data Vindecării Orbilor și Mutului din Capernaum.

Sînt, iată, informații oficiale. Ele ne luminează calea izbăvirii și ne dau pe mîna sfinților. Căci, dacă nu ne iese cu cămilele, ne rămîne spinarea măgărușului, pe care călăreau prorocii la intrarea în Ierusalim. E mai dreaptă, mai lipsită de minciuni și poate să ne țină pînă anul viitor, de Sîmbăta morților.

1 comentariu

  1. #1

    EHEI, DACA ERAU CONSTRUITE CELE 4 SPITALE REGIONALE DE URGENTA, PROMISE DE psd IN 2016, ERA MULT MAI BINE PENTRU TOTI..CHIAR SI PENTRU pesedisti..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.