Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Show me the money!

Rușii cumpără Moldova pe nimic. Între 15 și 20 de milioane de euro au intrat în buzunarele moldovenilor înainte de vot. Cam atît au estimat autoritățile de la Chișinău, numărînd transferurile în cont și banii trecuți prin vamă. Hai să zicem treizeci de milioane. Dacă pui la socoteală că suma asta mută Republica Moldova în lumea resovietizată, treizeci de milioane sînt pomană curată. Agenții Federației au presărat acest mărunțiș peste idealul european și l-au otrăvit.

Maia Sandu poate pierde alegerile și s-a zis cu Republica Moldova pe următorul ciclu istoric. Numai că aceste alegeri nu înfrîng doar un mic teritoriu aproape rusificat, cu rare pîlpîiri pro-europene. Dacă Maia Sandu pierde, pierde Uniunea Europeană, pierde Europa, pierde Occidentul. Și mai mult decît Occidentul, pierde România.

În lupta pentru reîmpărțirea lumii care se duce în Ucraina cu armament greu și în alte teritorii cu mijloace hibride, Occidentul continuă să facă greșeli în serie. Din suficiență, lăcomie și confort, lumea liberă s-a mulțumit să ezite la nesfîrșit. S-a mărginit să trimită în Ucraina arme insuficiente și bani insuficienți. S-a prefăcut că impune și respectă sancțiuni economice. A legat de mîini armata ucraineană, impunîndu-i să nu-și atace agresorul. A forțat-o să-și lase militarii omorîți doar în faza de apărare.

Răul născut din pasivitate are rădăcini vechi. În 2008, NATO a tăiat aripile Ucrainei și Georgiei. Le-a fixat admiterea la Paștele Cailor. Rusia era atunci la pămînt, putea fi distrusă economic la o adică. Armata ei era un morman de fiare ruginite. Dar liderii Occidentului n-au catadicsit să iasă din zona de confort. Unii dintre ei au preferat să nu-l supere pe Putin, iar alții s-au bucurat să-i cumpere gazul ieftin.

Apoi, cînd Crimeea a fost invadată și ocupată în 2014, UE, SUA, NATO n-au întreprins nimic serios. Dimpotrivă, i-au oferit lui Putin opt ani de liniște, ca să poată începe un război în toată regula, în 2022. Rusia, cu o economie mai mică decît a Italiei, a construit o mașinărie de război cald, rece și hibrid care pune azi la îndoială valorile și puterea lumii libere. Departe de a se fi ruinat în urma sancțiunilor, cu încasări duble din gaz și petrol, întărită prin BRICS și prin Axa Răului, amestecîndu-se vizibil în alegerile europene și americane, folosind arme și oameni din Iran și Coreea de Nord, Rusia de azi e copilul Occidentului făcut cu indolența și lăcomia.

Georgia a fost pierdută duminica asta. 

Odată Moldova pierdută, drumul invers, către un stat cu aspirații europene și o perspectivă clară de integrare, dispare. Rusia își redobîndește avanpostul din coasta flancului estic. La granițele României va fi o tabără de operațiuni rusești. Desantul comisarilor politici și instructorilor militari va veni odată cu asigurarea gazului ieftin și a tichetelor de masă tipărite la Moscova. Dacă la un moment dat Ucraina cade, Moldova redevine membră CSI și aerodrom oficial pentru dronele care survolează România.

Pierderea Moldovei șterge cu buretele douăzeci de ani de planuri europene. Schimbă istoria, umilește Occidentul și pune România într-o situație complicată. Și asta fiindcă UE n-a băgat mîna în buzunar, așa cum au făcut rușii. În Moldova nu e o luptă democratică, e înfruntarea dintre un stat fragil, ochelarist, și un derbedeu pus pe bătaie. O cîștigă cel care știe să folosească mai eficient tehnicile murdare. Ca dovadă, rușii îndeasă bani în buzunarele populației sărace în timp ce Ursula von der Leyen promite investiții „care vor dubla PIB-ul Moldovei peste zece ani“. Alegerile sînt duminică.

Dacă UE vrea să scoată Moldova din ghearele Moscovei, nu are decît să anunțe mîine că trimite fiecărui moldovean pînă joi cîte 200 de euro sprijin european pentru factura la încălzire. Și miercuri să vireze banii. Vorbim despre 300 de milioane. O glumă. Banii ăștia se găsesc în seiful cu prime săptămînale. Îi poate plăti secretara Ursulei. Dacă îi fură portarul, nici măcar nu observă cineva.

Dar dacă Bruxelles-ul e ocupat cu birocrația și căscatul, poate trimite România banii ăștia, fiindcă pierderea Moldovei ne aruncă într-o situație complicată, plină de riscuri, umilință și amenințări. 300 de milioane reprezintă marja de eroare a șpăgilor zilnice ale bugetarilor. Boloș nici n-ar observa că lipsesc 300 de milioane dintr-un bilanț lunar, din fondul de pensii sau din rata datoriei externe. Ar fi prima dată cînd alea 300 de milioane lipsă n-ar fi furate.

CSAȚ s-ar putea întruni de urgență marți, banii s-ar putea vira miercuri prin filialele BCR și OTP, iar joi și vineri ar începe să ajungă la moldoveni, fie ei ruși, transnistreni, găgăuzi, copii sau bătrîni. Maia Sandu plătește de zece ori mai mult, asta trebuie să răspîndească propaganda pro-europeană în cele patru vînturi, și Moldova poate spera să scape din ghearele Moscovei. 

Altfel, Putin ar putea sărbători anul viitor nu doar înfrîngerea tactică a Uniunii Europene, ci și revenirea Rusiei pe granițele românești.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

10 comentarii

  1. #1

    Nu am vazut nici un rusofil de pe teritoriul Romaniei si nu numai, sa cumpere produse rusesti. Toti cumpara produse americane sau vest europene. Incepand de la produse electrice, masini si pana la banalele dulciuri. Nimeni nu se inghesuie sa cumpere produsele enumerate mai sus din Rusia.
    De altfel, pana si Rusii le prefera pe acestea in detrimentul produselor autohtone rusesti.
    Intrebarea pe care mi-o pun zilnic este, de ce continua unii sa fie oi sau vaci! De ce nu isi folosesc farama de creier pe care o au?
    Posibil raspuns: fiindca este mai usor sa gandeasca altii pt ei.
    Americanii la fel ca rusii, sunt expansionisti si nu are importanta in ce categorie de expansiune sunt, dar pana la urma ii prefer pe primii. Macar imi dau iluzia ca sunt liber.

  2. #2

    Excelent articol, dar cam târziu.
    În urmă cu doi ani, când Șor a scos în stradă câteva zeci de pensionari cu pancarte „Maia, plătește-ne facturile!”, Ursula, Emanuel și Olaf au zis pas.
    De unde îmi pun întrebarea care o fi fost ordinea deciziilor. Mai întâi a scos Șor oamenii în stradă și abia apoi coana Europa a zis nu, sau cumva a fost invers? Mă îndoiesc că rușii ar fi riscat să construiască o asemenea campanie în jurul facturilor la energie, pentru ca apoi să apară Maia la TV și să zică: „Dragi moldoveni, am rezolvat. Vă plătește UE facturile iarna asta.”

  3. #3

    Ar putea aplica UE strategia propusa, dar ar fi o achizitie de voturi si probabil Ursula este speriata ca apoi o ia iar la rost PAH (remember achizitia de vaccinuri).
    Daca redactia promite ca il tine in frau pentru aceasta cauza nobila, poate se face achizitia asta fara licitatie.

  4. #5

    Un articol bun, insa omiteti fatul ca numai Romania a tot pompat anual Moldovei ‘jde milioane de euro drept ajutor nerabursabil. La o cautare sumara am gasit o suta de milioane de euro in 2022 si alta suta de milioane anul asta. Vedeti la linkurile de mai jos. UE la randul ei a mai dat si ea niste alte ‘jde milioane de euro, vedeti de ex niste proiecte recente la ultimul link de mai jos. Sustinerea financiara totala acordata Moldovei de catre Romania si UE a fost insa binisor mai mare decat exemplele anecdotice gasite in fuga pe net.

    toate astea sunt insa anulate de niste imparteli electorale concrete in forma de pungi de malai, faina, galeti, brelocuri si poze cu marele Putin in itari si cu opinici.
    Asta e mersul lucrurilor, astia sunt oamenii, asa a fost si la noi pana de curand, peste tot sunt mase mari de alegatori care isi dau votul pe pomeni electorale cu titlu personal si amagiri cu pomeni eterne dinspre raiul sovietic.
    UE nu poate da oficial pomeni electorale si sunt convins ca nu ar rezolva ecuatia alegerilor moldovane nici daca ar da ajutorul de 200 de euro pentru incalzire sugerat in articol. Ar fi primit cu bucurie insa votul ar merge tot catre aia de dau o chermeza campeneasca cu sarmale si vin gratis iar in ziua de vot asigura autobuze care conduc masele sa aleaga oe cine trebuie. Bashca faptul ca rusii dau de amar de ani gaze gratis pentru tiraspoleni care din asta produc energie ieftina pentru ceilalti moldoveni.
    Propaganda mincinoasa si mita electorala nu pot fi invinse de ratiune si sustinere pentru dezvoltare durabila. De asta nu sunt foarte sigur ca toata lumea e la intaltimea votului universal si ca drumul spre un viitor luminos se bazeaza pe decizia majoritatii. Cam toate marile schimbari istorice au fost instrumentate de catre minoritati vizionare si mai putin de mase de alegatori corect informati, suficient de educati si responsabili.
    https://evz.ro/republica-moldova-primeste-din-partea-romaniei-100-de-milioane-de-euro-ajutor-nerambursabil.html
    https://moldova.europalibera.org/a/guvernul-rom%C3%A2niei-a-aprobat-ajutorul-de-100-de-milioane-de-euro-pentru-r-moldova-/31770637.html
    https://eu4moldova.eu/wp-content/uploads/Factsheet_Info-despre-rela%C8%9Bia-UE-Md_Sectiunea-what-we-do-jos_EN.pdf

    • #6

      Dragă Bozo,
      Cam dureros comentariul tău. Și cam adevărat.
      M-am documentat și eu pe această temă. Sutele de milioane de Euro de la România s-au dus la școli, grădinițe, chestii din astea.
      Pentru subvenții Moldova a primit doar vreo 35 de milioane de la UE și încă vreo 20 de milioane de la guvernul Slovaciei, care de fapt erau tot de la UE.
      Subvenția pe care guvernul Moldovei și-a permis-o a fost de 700 de lei moldovenești pe lună, adică 35 de euro, pentru vreo 700 de mii de gospodării. Cam puțin pentru facturi cu vreo sută de euro pe lună mai mari decât în iarna 2021-2022.
      Efortul total pentru subvenții a fost de aproximativ 150 de milioane de euro pentru cinci luni. Dacă UE mai dădea încă 200 de milioane, Maia Sandu putea acoperi integral creșterea facturilor.
      Ce e dureros e că, în aceeași perioadă, UE a dat vreo 30 de miliarde de euro Ucrainei.

  5. #7

    Pupa-l in bot si papa-i tot. Cam asta cred ca s-a intamplat. Marea majoritate a celor care se presupune ca au primit bani au votat tot cum au vrut ei. Nu ai cum sa-i verifici. Stiu si ei asta.

  6. #8

    Dorule , daca ai fi mers sa te documentezi acum in Basarabia in preajma alegerilor , ai fi constat ca peste un milion de basarabeni, la care Base le-a dat pasaport romanesc, sunt imprastiati peste tot in Europa A ramas dictatoarea Maia cu cativa fideli intr-o mare de rusi , gagauzi etc care nu vor ce vrea Maia si Ursula. Ce propui tu este o gogomanie,o fantezie securista romaneasca.

    • #9

      Dictatoare? Buuun. Și Maia cu Ursula vor sa ii trimită în gulag. Bai, Stoianoglu are pașaport românesc!

  7. #10

    alegerile in Moldova le va castiga biserica ortodoxa.rusa.
    Ar fi grozav ca Romania sau UE sa cumpere voturile diasporei moldovene care are ce face cu euroii!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.