Emoția a început să se răcească. Strada s-a risipit pentru moment. Dacian Cioloș merge.
Să facem, deci, niște afirmații.
1. Căderea guvernului Ponta a fost nedemocratică. Ponta n-a plecat de la putere prin mecanisme democratice, bazate pe votul din Parlament, prevăzute de Constituție. Ponta a fost izgonit de presiunea străzii (prin stradă înțelegem cu toții ceea ce a urmat după Colectiv).
2. Numirea noului premier nu a fost rezultatul consultărilor președintelui cu partidele, ci a fost un eveniment produs în aceeași perioadă, de președinte. În oferta niciunui partid care s-a întîlnit cu președintele nu a existat numele Cioloș, cu excepția cazului că PNL a mințit în public.
3. Strada, elementul declanșator al schimbării de guvern, a vrut alegeri anticipate, și n-a primit. Iohannis a zis și el că vrea alegeri anticipate, dar n-a mai vrut. Alina Gorghiu și Vasile Blaga au zis că ei vor DOAR alegeri anticipate, dar au fost imediat de acord cu Cioloș.
4. Dacian Cioloș, premierul desemnat, nu e nici tehnocrat, și nici independent. Dacă e tehnocrat, e un tehnician pe care-l folosește puterea politică, deci nu e independent. Dacă e independent, nu se poate lăsa folosit în procesul de guvernare de către un corp politic. Prin urmare nu e tehnocrat. Nu există, așadar, independenți și tehnocrați în discuția asta, și așa e bine să rămînă.
5. În concluzie, vom avea un guvern politic, printr-un anume sprijin parlamentar pe care acest guvern îl va primi. Strada a cerut guvern independent, guvern de tehnocrați, alegeri anticipate. Din toate astea va primi un guvern politic – guvernul președintelui Iohannis.
6. Strada a cerut plecarea lui Ponta pentru că Ponta e corupt. Ponta e acuzat, în mare, că a obținut bani de la stat. Strada a mai zis: „Toate partidele/ Aceeași mizerie”. Gorghiu a obținut mai multe contracte de la stat decît Ponta. Ponta, cu contracte mai puține, a plecat. Gorghiu, cu contracte mai multe a rămas. Strada a făcut posibilă înlocuirea.
7. Strada a cerut reforma clasei politice. A primit, în schimb, un guvern condus de Cioloș. Cioloș nu poate face reforma clasei politice. Nu are nicio putere asupra Parlamentului sau asupra partidelor. Partidele și Parlamentul rămîn așa cum erau, nereformate.
8. Cei care au ieșit în stradă au fost reprezentați la întîlnirea cu Iohannis de cătane vechi ale societății civile sub acoperire, de pupincuriști notorii ai regimului Băsescu, de activiști cu opțiuni politice ferme și agresive. Au fost și Adrian Despot, și cîțiva inocenți, dar spiritul străzii a rămas în stradă.
9. Președintele Iohannis, care este creația teoretică și emoțională a străzii a zis: „V-am văzut și v-am ascultat”. Cu toate astea, a acceptat să-l poftească la discuții și să-i strîngă mîna celui mai periculos despot cu epoleți – impostorul, plagiatorul și grandomanul Gabriel Oprea. A acceptat, în schimbul sprijinului parlamentar pentru guvernul Cioloș, acest tîrg.
Dacă UNPR are o șansă cît de mică să pupe Parlamentul, acea șansă e legată de bunăvoința PSD. Totuși, Oprea oferă sprijin guvernului Cioloș, pentru că are un motiv penal. Asupra lui plutește o anchetă legată de moartea polițistului Gigină, iar gleznele îi sînt încolăcite într-un dosar de abuz în serviciu, ținut la sertar.
Aceste lucruri sînt evidente și pentru cei care nu citesc paginile revistei Cațavencii. Dar Iohannis acceptă serviciile lui Oprea. Acceptă, deci, șantajul care face posibile aceste servicii. Unde e strada în această poveste?
10. Acțiunile străzii sînt profund legitime. Furia, indignarea și cererile ei sînt firești. Dar, pînă acum, rezultatele nu s-au întîlnit cu așteptările.
Strada a cerut una, și a primit alta. Fără intenția străzii, dar ca o consecință a acțiunilor ei, democrația și Constituția au fost lăsate cu buzele umflate. Milioanele de cetățeni-șoareci, care nu vor alegeri în două tururi la locale sau dispariția traseismului, au fost lăsați, la rîndul lor, să sufere la televizor, ignorați de principiul proporționalității electorale.
Deci, generația Y trebuie să se decidă: ori revoluție pînă la capăt, ori democrație românească și stat oarecum de drept.
…. şi atunci rămâne ca în caricatura lui Octav Mardale, aia cu „să vă fie frică, poporul se ridică!”
Domnule Bucsu,sincer,nu prea mai stiu ce sa cred.Sunteti obligat de trustul caruia ii apartin „Catavencii” sa comiteti astfel de texte,sau chiar e opinia domniei voastre?.Daca a doua varianta e cea corecta (si cinstita),iesiti,rogu-va,din exprimarea asta abstracta si spuneti pe sleau ce ar fi trebuit sa faca presedintele.Sentintele dvs.punctuale sunt,iertata-mi fie indrazneala,apa de ploaie.Iata: pct 7 – Ciolos nu poate reforma clasa politica.Bine,dar cine poate? Un prim ministru nu are altceva de facut? pct 9 Iohannis a dat mana cu Oprea…E liderul unui partid parlamentar (nu conteaza acum cum si de ce e parlamentar).Ce ar fi trebuti sa faca Iohannis,sa-i intorca spatele (la propriu)?Sa stea cu mana in buzunar cand ala ii intinde mana?De pct 10 nu mai vorbesc,ca e prea filosofoc…
N-am inteles partea de la punctul 6 cu „Ponta a plecat, Gorgiu a ramas.” Pai unde sa ramana, ca n-a fost si nici nu e premier?
Iar la punctul 9 esti putim cam ipocrit. Acuzi ca Iohannis l-a invitat pe Oprea la consultari, in conditiile in care Oprea reprezinta un partid parlamentar, in timp ce la punctul 1 iar acuzi ca Ponta nu a fost dat jos constitutional. Pai ori respectam constitutia ori nu o mai respectam?
Ponta a luat banii de la drumuri de cand a venit! Centura de sud a capitalei noastre e varza. Ponta a bagat supraacciza aia la carburanti cu japka si n-a facut nici drumuri. Ponta a zis sa se majoreze impozitele si asa s-a facut. Acu in ultimul an al banditilor din psd maresc salarii, ok, nu e rau sa zicem de ce n-au facut-o imediat ce au venit sau la inceputul lui 2013? De ce nu sustin cu tarie vointa poporului pt parlament cu maxim 300 de ghertoi? De ce nu si-au dat acordul pt arestarile escrocilor de Sova, Vosganian si altii? Si cate si mai cate!
Sunt sigur ca f multi din cei care au scris mai sus se înscriu în categoria ,,postacilor” de serviciu. Ceea ce face dl Buscu in articol este o analiza pertinentă si precisă a situatiei. Din nefericire, are dreptate. PPE-ul, cu reprezentantii din Romania, a preluat în mod nedemocratic puterea. Asta e, parca suntem blestemati ca tara si ca neam, sa distrugem totul. Uite ca din cauza asta ma apuca dorul de emigrare, sa nu mai vad atata mizerie morală…
Lovitura de stat, aia a fost. Au mobilizat lumea in piata, o gramada de zbieratori erau purii invechiti in zile rele si au fortat demisia unui guvern legal. Nemtalaul a primit mutarea in plic si s-a conformat ca de aia a ajuns in scaun. Si revolutionarii au disparut urgent din peisaj. Au mai ramas cativa rataciti ai pietei, meseriasi de altfel ai zonei.
Foarte bine ati sintetizat evenimentl, cauze / efecte, plus colateralele, domnule Buscu!
A fost lovitura de stat, de acord cu dl Mihai. Atat.
Hai sa nu exageram cu demisia nedemocratica a lui Ponta! Dar cand a venit la guvernare pe mana „puciului” cum a fost? Volte-face si nimic altceva, desi nici macar nu merita.
„Ne-am luat tara inapoi!”… de 2 ori la interval de 1 an. E nevoie de alegeri la maxim 2 ani, sau chiar 1 an! Macar la onguri.
premierul soloc asta arata foarte rau saracul … pare ca sufera de ceva cronic …