Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Statul fură și pedepsește

Statul român își fură cetățenii cu metodă. Prin Guvern și companii de stat, cu sprijinul Parlamentului, în deplină complicitate cu serviciile secrete și, oarecum, cu instituțiile care țin de Justiție, statul prostește și jupoaie populația ziua în amiaza mare, neîncetat, fără jenă și fără să obosească. Demonstrația e lungă, cunoscută și obositoare, dar să luăm, pînă una-alta, cazul scumpirii tarifelor la energie.

Să observăm, înainte de toate, că atît gazul, cît și energia electrică sînt produse interne. Doar 10% din energia electrică vine din import, restul vine de la companiile cu capital majoritar de stat Hidroelectrica, Romgaz Oltenia, Nuclearelectrica, Elcen, Petrom Brazi și altele. La gaze, importul e de maximum 30%, restul vine de la companiile cu capital semnificativ de stat Petrom și Romgaz. Importul de gaze n-ar fi depășit 10%, dar prin două acte dubioase, neanchetate penal, Guvernul Orban și ANRE au obligat producătorii interni să vîndă doar 60% din producție direct către distribuitorii naționali, restul urmînd să fie vîndut pe bursă. Numai că bursa de gaz nu luase încă ființă, iar acest fapt a deschis o uriașă oportunitate pentru Gazprom, care a înșfăcat imediat 30% din piață. Fapta se poate încadra cît ai clipi la subminarea economiei naționale.

80% din energia pe care populația e acum pusă să plătească facturi duble e produsă, așadar, în țară, prin companii care aparțin în mare măsură statului. Pe toate aceste facturi mărite statul încasează TVA, accize și contravaloarea mărfii livrate. Cea mai mare parte a banilor se întoarce, așadar, la stat. Răzvan Nicolescu spune, într-un interviu la g4media, că „70% din creșterile de preț se duc la stat“. Restul banilor merg, firește, la speculanții obișnuiți, adică la corporațiile care joacă politic cu guvernarea și la băieții deștepți din energie, ocrotiți de partide, de Servicii și de magistrați.

Dacă scumpirea tarifelor s-ar fi datorat contextului internațional sau regional, această scumpire n-ar fi putut depăși 10-15%, fiindcă ponderea producției interne e masivă. Dacă scumpirea tarifelor s-ar fi datorat întîrzierilor de retehnologizare, ea s-ar fi produs treptat și nu brusc, ar fi arătat o evoluție în timp și nu o explozie peste noapte. În fine, chiar dacă o parte din scumpiri s-ar datora diminuării cu 20% a producției de la Complexul Energetic Oltenia, creșterea corespunzătoare la tarife n-ar fi depășit 4%. Cumulînd toate aceste cauze, adăugînd inflația, creșterea generală a prețurilor, devalorizarea leului, constanta lui Faraday, numărul Pi și viteza luminii în vid, scumpirile n-ar depăși 20%.

Întrebarea „Cine a scumpit energia?“ are un singur răspuns: statul. Nu atît statul exprimat prin legi, ci statul exprimat prin oameni. Iar oamenii pot fi arătați cu mîna, indicați într-un rechizitoriu, făcuți să dispară din Guvern, eliminați din politică, alungați din funcții, puși să plătească pentru faptele lor născute din prostie, din lăcomie, din vanitate și din ticăloșie.

De pildă, fostul premier Orban și pesedistul de la ANRE, care au pus în mîna Gazprom pîrghii asupra pieței noastre interne de gaz, merită cercetați pentru subminarea economiei. Șeful Consiliului Concurenței, eternul Bogdan Chirițoiu, merită cercetat pentru complicitate cu cartelul OMV-Romgaz-Gazprom, care are monopol pe gazul livrat românilor în timp ce derulează proiecte uriașe în comun în Rusia și Marea Neagră. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, principalul agent de marketing al scumpirilor, omul căruia îi „pare rău de ceea ce se întîmplă“ și care sfătuiește cetățenii să nu-și achite facturile, ar merita cercetat nu numai pentru prostie fățișă, ci și pentru complicitate cu băieții deștepți din energie. Lista e lungă și poate fi adăugită cu făptași din trecut, cu premierii Adrian Năstase (care a vîndut pe 600 de milioane de euro Petrom cu tot cu resurse), Călin Popescu Tăriceanu (care a făcut cadou firmei Sterling două perimetre din Marea Neagră, acum de zece ori mai prețioase), Viorica Dăncilă (care a prelungit pentru OMV licența de exploatare marină pînă în 2050) și Florin Cîțu, care a împotmolit planul de retehnologizare a Complexului Turceni-Rovinari.

Statul exprimat prin oameni este cel mai mare dăunător al economiei. Incompetenți și puși pe căpătuială, miniștrii, prim-miniștrii, președinții, directorii de companii, regii și agenții de stat lucrează zi și noapte împotriva cetățeanului, adunați într-o conspirație a impostorilor și animați de solidaritatea universală a proștilor.

În Guvernul Ciucă, singurul care îndeplinește un criteriu minimal pentru postul pe care se află e ministrul Rafila, care e medic imunolog, deci în măsură să știe oarecum ce e de făcut în pandemie. Ceilalți n-au nici un argument măsurabil ca să-și justifice prezența la Palatul Victoria. Premierul Ciucă, de pildă, e o strălucită nulitate în știința economiei, iar în ceea ce privește politica, pare să fi supt amatorismul de la aceeași țîță cu schiorul hedonist Iohannis.

Infinita gargară cu priceperea „omului politic“ la administrație trebuie curmată, fiindcă omul politic nu se pricepe la nimic. Dacă s-ar fi priceput, ar fi reușit într-o meserie, într-o afacere, într-o carieră civilă. Criteriul elementar al studiilor rămîne ultima și unica baliză a selecției. Vrei la Energie? Vino frumușel cu diploma și cu notele de la Facultatea de Energetică, cu experiență la Porțile de Fier, la Nuclearelectrica, arată-ți doctoratul în rețele și stagiul în companii de succes. Vrei la Transporturi? Vino matale cu Facultatea de Transporturi absolvită în primii zece, cu proiecte realizate în infrastructură, și mai vorbim. Ce să cauți la Digitalizare dacă n-ai făcut Automatica sau Electronica? Ce să cauți la Mediu dacă nu ești biolog și nu ai derulat programe de mediu? Ministrul nu e un bou plantat politic, gata să distribuie bani către țevi dinainte pregătite, așa cum se prezintă azi, ci, înainte de toate, un om care înțelege ce are de făcut.

Cu miniștrii și cu premierul pe care îi are, Guvernul Ciucă nu face decît să repete rolul statului hoț, care își fură, minte și batjocorește cetățenii. Stat pe care nimeni nu are curajul să-l rețină și să-l prezinte unui judecător cinstit, în caz că s-ar găsi așa ceva.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

 1. #1

  Am un presentiment ca vor fi cu totii prezentati unui judecător, nu neaparat cinstit, impreuna cu familiile si apropiatii. S-a mai intamplat in trecut, iar acum le spunem „sfintii inchisorilor”. Nu m-ar mira sa-i sanctificam pe toti hotii de acum, ca, de, despre morti numai de bine…

 2. #3

  Cand ai 70% dintr-o piata, ca e de morcovi sau de energie, economic se cheama ca ai POZITIE DOMINANTA pe acea piata, si deci decizi regulile pietei. Dar de la teorie la practica e o cale ………….. condusa de sondajele politice. Pana cand contra oricarei gandiri logice politica va conduce economia, diferenta realizata de noi in 33 de ani (poate un numar prevestitor) este doar in numarul celor ultraprivilegiati

 3. #4

  Foarte corect articolul.Domnule Buscu,nu inteleg de ce nu sesizati DNA ul?Ca avocati calificati aveti!

 4. #5

  Hai sa ne aducem aminte si de bascalia romano-americana privind energia nucleara in Ro.:
  -08.12.2020 (cu referire la grupurile 3 & 4 de la Cernavoda) , cu care ne-a dus cu zaharelu’ dl.Adrian Zuckerman-ambasadorul romano-american la Buc.: „Cernavodă este de multă vreme o sursă de energie de încredere, sigură și nepoluantă pentru România. Cu sprijinul financiar în valoare de 7 miliarde de dolari acordat de Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm Bank) pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 și recondiționarea Reactorului 1….bla, bla”
  – 02.11.2021, adica la mai putin de un an ( cu referire la 12 grupuri-mici si modulare): „Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor face astăzi un anunţ important pentru viitorul energiei din ţara noastră! România, în parteneriat cu SUA, vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR).”
  – xx.10. 2022.- ??

 5. #6

  Incorect. Nu are legatura cu Gazprom. Ion Coșea a spus ca doar 10 % importa Romania, ma refer la gaz, insa printr-un intermediar din Cipru, care este intermediarul altuia din Elvetia, care la rândul sau, cumpara de la GAZPROM. Iar daca Romania si-ar rezolva problemele politice, ar putea cumpara in mod direct de la GAZPROM, ieftin. La fel a spus si Iancu la Antena 3. Nu are legatura scumpirea gazelor de la noi cu GAZPROM. Are legatura cu lacomia si nesimtirea. GAZPROM a incheiat contracte futures pe 10-15 ani, cu cei care au dorit, cu pretul de 200 USD/1.000 mc. Romania si alte tari europene cumpara de pe piata spot. Criza energetica este provocata intentionat, omenirea trebuie sa sufere si altii sa profite. SUA au adus in Europa o cantitate foarte mare de gaz lichefiat, pentru ca la ei este supraproductie, nu au ce sa faca cu el. Rusia a spus ca totul este consecinta politicii Comisiei Europene si ca a fost surprinsa sa constate ca atat anul trecut cat si in 2020, tarile europene au cumparat cantitati foarte mici, comparativ cu anii precedenti. Si dupa ce au cumparat au vandut reverse din Germania catre Ukraina si o parte au si consumat-o deja. Apoi s-au dus spre pietele spot ca sa cumpere la preturi de 3-4 ori mai mari. In RO, toate companiile sunt penetrate de fosti SRI-isti si politisti pensionati tineri, care acum sunt angajati la Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz. Sefii acestor companii au incasat in luna decembrie beneficii si prime de milioane de euro. Fac achizitii la preturi supra-evaluate fara sa le verifice cineva. Iancu a spus ca in spatele acestor companii stau persoane influente care ii au pe parlamentari in buzunar.

 6. #7

  Noroc c-am avut la ,,educatie” ministrii din domeniu (Șora, Marga, Andronescu, Mang, Pricopie, Breaz etc ca-s peste 25 in cei 30 de ani de ,,democratie”). Au reusit ,,sa tina cifrele jos” astfel ca analfabetismul functional oficial n-a trecut de 50%. Rezultatul? Insi ,,competenti” plini de diplome pregatiti ca oricand daca-i nevoie de ei si tara o cere sa se sacrifice pentru a ,,conduce” vremelnic ce li se repartizeaza. Tragic e ca n-o lasa macar pe pilot automat ci sunt pusi s-o duca din gard in gard pana ce-o fac praf.

 7. #8

  Democratia…asta e rezultatul sistemului democratic…atita poate…pe Franco care a reconstruit Spania de la zero si care dupa 35 de ani de dictatura a adus o puslama de rege pe tron, admitind ca e mai bun ca democratia, l-au scos din Mausoleu dupa moarte, ca a fost fascist si dictator….hahahah…democratia inseamna HOTIE a politicului pe spinarea populatiilor….dar toti idiotii predica democratia…cit de idiot sa fii sa asculti la balivernele despre democratie?…ma gindeam citi dintre sarantocii astia progresisti din Rom de la USR stau in apartamente mostenite de la parinti, apartamente facute de tiranul Ceausescu…voma…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint