Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Supermannis

Cînd părea că a epuizat relația cu liliecii, COVID-19 a descoperit nurcile, cîinii, pisicile și oile. O nouă tulpină, de data asta daneză și, mai ales, imună la noile vaccinuri, vine să ne demonstreze că nimic nu e imposibil. Multe alte animale sînt în stare să ne distrugă viețile, nu doar cele pe care le votăm și le privim la televizor vorbind.

Liderii noștri fac ravagii, răspîndesc o boală contagioasă de care nu mai scăpăm nici cu imunitatea de turmă. Virusul prostiei și al aroganței, mai distrugător decît SARS-CoV-2, fiindcă împotriva lui nu există nici vaccin, nici mască și nici distanțare socială, se manifestă zilele astea prin spălatul pe mîini.

Așa cum s-a văzut la președintele Iohannis, care s-a spălat pe mîini dînd vina pe experți, așa cum s-a văzut la premierul Orban, care s-a spălat pe mîini dînd vina pe oameni, așa cum se vede în continuu și peste tot cînd cineva care a cerșit voturi e incapabil să facă ceva în schimb, spălatul pe mîini e principala sursă de mizerie în politica românească.

Ca să-și justifice alegerile, Iohannis a aruncat iar niște cuvinte în chiuvetă și a prezentat apa caldă ca pe o invenție personală. Sîntem la peste zece mii de noi cazuri pe zi, ne îndreptăm spre douăzeci de mii și, dacă așa cum explică alde Rafila, trebuie să facem înmulțirea cu zece, înseamnă că în luna de campanie electorală am putea aduna între trei și șase milioane de cazuri noi. Perspectiva de a muri pe holul spitalului din lipsă de orice –paturi, medicamente, medici–reprezintă, deocamdată, un purgatoriu de probabilitate 0,04, alimentată cu rîvnă de șeful statului.

Iohannis zice că uite, americanii, care au 100.000 de cazuri pe zi, țin alegeri. Noi, care avem doar peste zece mii, de ce să nu ținem? Comparația e cu bună știință golănească, dar ușor de înghițit pentru alegători gata să înghită orice. Chiar dacă n-am avea decît zece mii (în realitate, avem multe județe în care se fac sub o sută de teste) și chiar dacă n-am înmulți cu zece, rata contaminării la 18 milioane de locuitori față de 320 de milioane cît au SUA e aproape dublă. Apoi, la alegerile americane peste 100 de milioane de alegători au votat prin corespondență – aproape două treimi. Deci densitatea proporțională la urnele fizice a fost în America de trei ori mai mică.

„Democrația nu poate fi pusă în paranteze“, ne spune Iohannis citind pe furiș din prompter. „Democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere“, mai zice el de sub vopseaua de păr ușor dusă pe la tîmple, cu aerul că le face dreptate părinților fondatori.

Democrația începe însă cu dreptul și libertatea de a alege și de a fi ales, ambele restrînse prin campania electorală online, la care jumătate din țară nu are acces. Căci da, Iohannis a înțeles, într-un tîrziu, pericolul pe care îl prezintă COVID-19 și a închis piețele țărănești, parcurile, olimpiadele școlare și mersul pe timp de noapte. A închis campania electorală pe durata campaniei electorale și a lăsat deschise doar urnele.

Dar dincolo de nepăsarea mecanică ce răzbate prin masca de producție germană, mai există un motiv întemeiat de a omorî cîteva sute de români la 6 decembrie. Motivul ține de livrări. S-au semnat acorduri de finanțare la Washington, contracte de armament pe zece ani, angajamente de scoatere la vînzare a activelor din companiile de stat, s-au dat ordonanțe cu dedicație, s-a primit prima tranșă de sprijin politic și vine momentul să se facă livrările. Noul guvern PNL trebuie să fie la butoane, așa cum trebuie să fie noul premier Orban, anunțat deja de Iohannis.

Iar în caz că cineva se întreabă de ce atîta grabă, de ce atîtea vieți puse la risc, de ce atît deranj cu alegerile dacă rezultatul lor, dinainte stabilit, înseamnă exact guvernarea de acum, există un răspuns: pentru că e ultima ocazie. E ultima dată cînd Guvernul, premierul și președintele se pot reconfirma la putere, ultimul termen înainte de prăbușirea psihică, fizică și economică a națiunii. 6 decembrie e deadline-ul acestui regim.

Dealtfel, Iohannis și-a demonstrat utilitatea marțea trecută, cînd ne-a anunțat că el și Guvernul se tot ocupă de pandemie. Concret, ne-a spus că englezii și americanii lucrează la un vaccin.
4 comentarii

 1. #1

  bun. sa-i chisham in freza /gura.

 2. #2

  Va propun rubrica „Intrebarea saptamanii ” pentru Bula ,Petrov ,CRP etc
  Ex: Ce ar face Iohan daca pesedistii ar castiga totusi alegerile ?
  Va mai propun sa publicati in foileton „Tihomir” si „Ultimul om liber „

 3. #3

  Articol f bun. Despre poporul roman ce sa spun….e bine ca e linistit. Acum doi ani in plina crestere economica, cresteri de salarii de pensii, dublarea salariilor la medici ca sa mai ramana in tara, indreptarea pe ici pe colo a sistemului judiciar romanii erau disperati, distrusi si credeau pe Rares B ca tara e pe marginea prapastiei. Acum cu salarii inghetate pt un deceniu, pensii reduse fata de 40% cat era legea, morti cu gramada pe holurile ATI, cheltuieli fabuloase pt joarse de avioane , vidoeuri cu saci cu voturi plecand noaptea de la sector unu’ romanii si-au regasit linistea! Daca ei sunt fericiti de acest mariaj restul ce mai conteaza!

 4. #4

  Bine că intelectualii patriei semnează petițiuni publice pentru întocmirea unei baze de date cu CVurile, registre naționale cu …, redactarea statutului demnitarului … Astea sunt urgențele! Pe-ai lui Băsescu i-a apucat apărarea ortodoxiei mai ceva decât pe teodosnicul de la Constanța…
  Ăștia sunt proști sau au contracte de măturat silozul de rachete Patriot?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.