Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un vaccin, două vaccinuri

Poate că acum, cînd spitalele ard și facturile explodează, cînd un pacient de COVID moare la fiecare opt minute și restricțiile revin pentru a patra oară, înțelegem că inteligența noastră specială, românească, dă rezultate proaste. Talentul de a fi daci și fii ai lui Mihai Viteazul nu ne-a fost de nici un folos. Am rămas originalii Europei în toate clasamentele ei. Dezastrul de azi e o vină colectivă, pe care serviciile secrete și politicienii o împart cu masele.

Dominația liderilor toxici n-ar fi existat fără sfînta și mîndra prostie a maselor care a autorizat-o. La fel, puterea serviciilor secrete, care au impus doar politicieni șantajabili, acoperiți și mediocri, s-a clădit pe ambițioasa lipsă de minte și pe suficiența alegătorului român.

Mai e vreun popor european care să fi votat și susținut cu frenezie un informator al Securității în funcția de președinte al țării? Mai e vreun popor european care să fi trăit sub cel puțin nouă prim-miniștri controlați de fosta Securitate și de noile servicii secrete? Mai e vreun popor european care să fi împins, prin vot și pasivitate, atît de mulți oameni catastrofali în guverne, în fruntea guvernelor și în fruntea țării?

Sîntem proștii Uniunii Europene, iar prin asta trebuie să înțelegem sensul strict al acestui clasament, care nu se referă la criterii și performanțe luate la bucată, ci la toate la un loc. România e cea mai prost cotată țară la voința de progres, e cea mai prost condusă țară, e cea mai lipsită de speranță țară, e cea mai jefuită țară de resurse și de oportunități. Bulgarii, pe care îi folosim adesea ca să ne pansăm moralul, au scăpat de MCV, ne țin lecții de turism și infrastructură, trec în curînd la euro, deci au o dinamică, un proiect, o viziune, au ceva. Noi, în clipa de față, nu avem nici măcar instinct de conservare.

Poate că e momentul, după atîția ani de suficiență, să pricepem că nu ne duce capul pe cît credeam. Datele concrete, cifrele și graficele ne arată rangul și importanța altfel decît ni le indică strămoșii, baladele și vechile manuale exaltate de istorie.

Indicele de dezvoltare umană, cel care măsoară – pe lîngă nivelul de trai și speranța de viață – și gradul de alfabetizare și de educație școlară ale unei națiuni, așază statele acolo unde sînt de fapt. IDU leagă civilizația de deșteptăciune și nivelul de bunăstare de educația maselor: cît putem cu capul, atît putem și cu viața.

După IDU, România e la periferia UE, mult sub restul colegilor de uniune, chiar dacă un pic deasupra Bulgariei. Ei bine, acest grafic al deșteptăciunii corespunde riguros cu graficul vaccinării. România și Bulgaria, statele cu cea mai modestă dezvoltare umană, sînt, de departe, cele mai nevaccinate țări.

Nu e nici o conspirație aici, sînt măsurători oficiale făcute de ONU, de FMI, de UE, de BM, de ODCE, de NATO. Nu e implicat Bill Gates, nu există microcipuri, nu sînt luate în calcul planul de exterminare a lumii sau superimunitatea dacică. Românii nu se vaccinează exact în măsura în care îi duce capul. 30% din populație vaccinată reprezintă exact nivelul de dezvoltare umană a populației. Atît poate ea, atît putem noi ca țară, așa ne îndrumă pe noi gîndirea tricoloră fără bacalaureat.

Existența unuia ca Florin Cîțu în fruntea Guvernului, a unuia ca Iohannis în fruntea țării sau a unuia ca Vîlceanu în fruntea mai multor ministere are la bază această gîndire. Tot din ea s-au născut aplauzele pentru Băsescu și pentru Iliescu, pentru Vadim și Funar, pentru Boc, Năstase și Macovei, pentru Coldea și Kövesi, pentru oribila farsă cu anticorupția și pentru tragica inconștiență a antivaccinismului.

Românii care au vrut o țară ca Germania, Danemarca, Franța sau Italia s-au vaccinat, fiindcă i-a obligat nivelul de civilizație din Germania, Danemarca, Franța sau Italia. Au adoptat fără să clipească standardul de rațiune și normalitate al țării-gazdă. În schimb, românii din România vor o țară ca afară, dar fără să lase din mîini suficiența medievală care plutește peste teritoriu ca un nor otrăvit.

Dacă ar vrea să recupereze vreodată un milimetru din distanța care îi desparte de Occident, românii ar trebui să facă ce fac nemții, danezii, francezii și ceilalți: să ia o pauză de vorbire și să se vaccineze la primul colț de stradă. După aia, povara luptei pentru drepturi și libertăți poate reveni pe umerii lor, cu șanse mai bune de supraviețuire.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

9 comentarii

 1. #1

  Scurt, direct si clar pentru toata lumea. De fapt pentru toata lumea mai putin aia vreo 40% de analfabeti functionali care domina viata romaneasca si pentru restul de 20% ce sunt spalati pe creier de catre primii.

  Si asa ajungem la 30%, cifra magica a tarii noastre pe care o gasim in toate: la vaccinare, la alegeri, la gradul de colectare a TVA, la nivelul de punere in practica a masurilor si legilor samd.

  Suntem o tara 30% functionala si cum la orice exista o majoritate de 70% care trage inapoi este firesc sa regresam. Simplu, matematic.

 2. #2

  Citesc in fiecare saptamana editorialul d-voastra. Este singurul lucru care ma trezeste din nebunia zilnica a acestei tari. Imi pare rau ca nu sunt multi ca si d-voastra.

 3. #3

  Si da si nu. Parte din cei 30% s-au vaccinat in piata Obor pt 3 mici si-o bere. S-a vaccinat si Floricica dansatoarea si Viorica de la Clejani. Sa mai continuam? Cum ramane cu doctorii care nu vor? Aia au facultate. Cu profesorii care nu vor? Si aia sunt prosti? Pare-se ca in cei 30% nu-s chiar toti asa de evoluati si europeni! S-a gasit alt motiv de discordie acum in Romania: vaccinul. Si acum nu stiu daca din oftica sau de la vaccin li se trage, cei vaccinati, indiferent daca in Obor sau din proprie initiativa au devenit brusc „alfabeti” si foarte atoatestiutori!

 4. #4

  CHAPEAU!

 5. #5

  Jos palaria!

 6. #6

  Intre doua ‘pelerinaje’, cel de la Untold si cel al Sfintei Parascheva , o turma semianalfabetizata este minata pas cu pas de o gasca sinistra de lichele.

 7. #7

  O radiografie foarte dura, si corecta, a societatii romanesti. Doar ca a ratat exact concluzia. Nu, solutia nu e sa ne ducem sa ne vaccinam. Solutia e sa ne educam, sa ne alfabetizam, sa ne civilizam. Vaccinarea e doar o consecinta, nu o solutie.

 8. #8

  Anticoruptia nu a fost chiar o farsa. Si putem sa ne convingem de asta prin faptul ca banditii, care chiar s-au simtit amenintati de ea, au facut tot ce au putut sa o distruga. Basescu a fost pentru vreo doi ani (2010-2012), un mic reformist, insa i s-a pus pumnul in gura, asa cum i se pune acum si USRului.

 9. #9

  Unifarm, Hexipharma, Malaxa, Colectiv: de ce doar 40% dintre cei de la ISU s-au vaccinat? Gandaci, mancare proasta, frig, nozocomiale, incendii ucigase, coruptie abuzuri. Inainte de pandemie, Romania era pe locul 8 in lume la mortalitate, locul 2 in Europa. Iar la mortalitate infantila, locul 1 in lume. Intre timp, vaccinatele Israel, UK, Singapore, Taiwan, Coreea de Sud cauta solutii in a 3a, 4a, n doza …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint