Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Unde-s pistoalele, unde-s spitalele?

Pandemia, pe care doctorul Streinu-Cercel ne-o înfățișa în aprilie ca pe un dromader, s-a dovedit a fi, iată, o cămilă cu două cocoașe. Potrivit OMS, a treia cocoașă e așteptată prin noiembrie-decembrie, iar a patra, adică valul doi al celui de-al doilea sezon, ar urma să ne surprindă în primăvara lui 2021.

Încet-încet, înțelegem că avem în față, de fapt, o caravană. Cocoașele umblă înșirate și trec nestingherite pe sub nasul lui Arafat, despre care am crezut cu toții că, fiind arab, se pricepe la cămile.

Ei bine, nu. Nici el, nici Tătaru, nici Orban, nici Iohannis și nici Grupul de Comunicare Strategică n-au priceput că, în răgazul dintre mai și iulie, trebuiau înmulțite spitalele de campanie și secțiile ATI, așa cum înmulțea Iisus pîinea și peștii între două vindecări.

Din martie încoace, Guvernul știe că nu sînt destule paturi de terapie intensivă și destule locuri în spitale, în caz că vine al doilea val. Au trecut aproape patru luni, a venit al doilea val, iar Guvernul spune: “Purtați masca fiindcă nu există destule locuri la ATI“.

Dacă era criză de paturi atunci, cînd COVID-19 arăta ca „o răceală ușoară“, de ce e criză de paturi și acum, cînd COVID-19 are ambiții de gripă spaniolă? Toate investițiile pe care Guvernul le-ar fi făcut în spitale ar fi rămas în folosul sănătății publice. Sistemul nostru medico-sanitar o duce la fel de rău ca pacienții săi, așa că fiecare pat suplimentar, fiecare ventilator adăugat, fiecare secție nouă de tratare a bolnavilor critici ar fi fost binevenite oricum.

Guvernul spune că, la peste 900 de noi contaminări pe zi, cele 1.927 de paturi ATI sînt insuficiente. Arafații și tătarii anunță că se poate ajunge la 1.600, ba chiar la 2.600 de noi contaminări, și că la aceste cifre nu avem decît să ne imaginăm cum funcționează loteria morții pe locurile din ATI.

Acești profeți negri au un licăr de bucurie în privire. Ei își țuguiază boturile a falsă tristețe și transmit, în subtext, că vina dezastrului o poartă, de fapt, românii, care sînt proști și nu respectă normele de protecție individuală.

La fel a procedat Guvernul și cu testarea în masă. În timp ce statele care au atenuat pandemia au testat populația masiv și nu s-au limitat la anchetele contacților, Guvernul Orban a respins și a ridiculizat testarea în masă. A refuzat să ia această măsură preventivă, adăugînd, fără discuție, alți morți în bilanțul total.

Întrebare: de ce n-a investit Guvernul bani exact acolo unde avea competența, puterea și obligația s-o facă? Mai ales că știa, așa cum știa toată lumea, că urmează un nou val.Răspuns: pentru că, atunci cînd ești la guvernare, banii devin mai prețioși decît binele public. Poporul își pierde din importanță, iar puterea e la fel ca epidemia: are cocoașele ei.

Banii merg acolo unde produc alți bani sau efecte politice. Banii au mers ba la contracte pentru clientelă, ba la diverșii frați Micula, ba la sindicatul băncilor, prin politica de împrumut furibundă a neanchetatului Cîțu. Asta înseamnă, fără s-o mai lungim, bani întorși pentru cei care au dat bugetele.

Apoi, banii au mers către armament. Iar asta înseamnă efecte politice: sprijin internațional, asistență împotriva adversarilor politici din interior, imunitate penală.

Fără discuție, armele și alianțele sînt importante, numai că rachetele n-au venit, iar tancurile nici nu au de gînd să vină. În schimb, plata facturilor în avans a rămas sfîntă de cînd Iohannis a dat patru miliarde pe o șapcă.

Cheltuirea banilor în folos propriu e o boală de care suferă toate guvernele. E o boală fără vaccin și fără tratament, dar blîndă cu suferinzii ei. Simptomele sînt destul de cunoscute: pacienții sînt cuprinși de febra puterii, își pierd simțul realității, își pierd, în caz că l-au avut, gustul pentru decență și dobîndesc, în schimb, mirosul banilor. Cazurile mai dificile, puține dealtfel, ajung cel mult la o scurtă izolare în penitenciar. Care, așa cum lasă să se înțeleagă mai toți vindecații, face toți banii.

1 comentariu

  1. #1

    Exact, rachetele ciuciu. Ciuciu e marca inregistrata Mussolini/dormeo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.