Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Următorul președinte al României

România se îndepărtează tot mai mult de democrație, așa că alegerile din 2024, de la care lumea așteaptă în mod inutil o schimbare în bine, vor fi decise iar în afara votului.

Alegătorii pot vota doar ceea ce li se pune în față, iar la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, ba chiar la localele din orașele mari, candidații sînt stabiliți de serviciile secrete prin pîrghii și sfori clădite cu migală în toți acești ani. Pare înfricoșător, dar e genul de adevăr pe care oamenii preferă să nu-l știe fiindcă se tem să nu împietrească dacă întîlnesc privirea Meduzei.

Între cele patru feluri de alegeri, cele mai importante, de departe, sînt cele pentru președinția României, fiindcă președintele deține puterea constituțională asupra Serviciilor. Președintele e singura făptură politică de care Serviciile sînt nevoite să țină seama, chiar dacă găsesc mijloace să-i reducă rapid puterea reală. În rest, Guvernul și Parlamentul n-au nici o influență asupra Serviciilor, fiindcă le sînt subordonate la modul vizibil.

Prin urmare, omul care va cîștiga președinția României în 2024 va fi singurul care va putea influența – fie și într-o măsură modestă – programul de guvernare stabilit de serviciile secrete.

În 2024, mai mult ca în alte dăți, candidatul cîștigător va trebui să aibă binecuvîntarea partenerului strategic, fiindcă securitatea României pe flancul estic depinde, în primul rînd, de bunăvoința SUA. Sigur, și Franța, și Germania ar avea ceva de spus, dar cînd vine vorba de vecinătate cu războiul, singurul cuvînt care-i face pe ruși să șovăie e America. Situația din Ucraina mută suzeranitatea la Washington.

Serviciile noastre își vor peria, așadar, candidații marionetă așa încît ei să primească girul american. Pînă acum îl avem eligibil pe Ciucă, pe care SRI îl iubește prin intermediul lui Iohannis, iar America îl prețuiește la valoarea facturilor de armament. Dacă Iohannis va merge la NATO, așa cum se vorbește tot mai des pe anumite culoare politice, atunci Ciucă va fi candidatul cu cele mai mari șanse de a fi președinte, adunînd voturi sub pretextul celei mai bune „formule de război“: el la Cotroceni, tutorele lui politic la NATO și SUA în planul doi al fotografiei. PSD va fi obligat de Servicii să se prezinte cu un candidat ușor de bătut în turul doi, după schema Dăncilă.

E ilogic ca Iohannis să ajungă la NATO, dar, cu Iohannis la NATO, cu războiul în Ucraina și cu Ciucă la Cotroceni, România ar putea experimenta cel de-al treilea mandat Iohannis, căci capacitatea noului secretar general al NATO de a-și domina guvernul lăsat acasă va fi cel puțin la fel de mare ca acum: pe de o parte prin imperativele strategice și militare, iar pe de alta prin vasalitatea serviciilor secrete românești în raport cu NATO.

Mai abitir ca pe Ciucă, Serviciile o lustruiesc pe Kövesi. Femeia face știri în presa internă cu o hărnicie demnă de un proiect ambițios. Ar putea aresta corupții Europei, dar dragostea de țară o atrage ca un viciu de tinerețe. Procurorul-șef european pare gata să lase baltă gloria mondială ca să se arunce în băltoaca de la București. Numai că, fără acceptul SUA – care poate veni sau nu –, Kövesi rămîne un cal de rezervă. Ar mai fi Cioloș pe partea dreaptă, dar pregătirea lui se face prin ofițeri în retragere din zona privată, iar susținerea exclusiv franceză înseamnă prea puțin.

Pe partea stîngă, PSD n-are candidat și așteaptă cuminte cu ochii pe telefon. Dacă sună SRI și spune că a rămas Ciucă, atunci PSD îl va face pe Ciucă președinte și va primi în schimb premierul. Dacă sună ambasada și spune că Geoană e de viitor, PSD îl va duce la Cotroceni pe Geoană, fiindcă va ști, fără să mai întrebe, că SRI, SIE, SPP și STS s-au aliniat la partenerul strategic.

În această democrație de intelligence în care Serviciile pun actorii, iar poporul vine cu figurația, votul la urne nu e eliminat cu totul. Rămîne acolo, atît ca decor, cît și ca alibi, căci fără gesticulația publică, fără mersul la urne, farsa nu e credibilă. Între noi fie vorba, voturile băgate de popor în urnă există, sînt numărate și nu sînt modificate decît dacă arată un alt clasament față de cel stabilit. Furtul major se produce prin impunerea mediatică și dezinformativă a candidatului, prin eliminarea adversarilor, prin stimularea sentimentelor pro și anti, prin jocul cu mintea maselor. De aceea, acest furt poate fi comis cu mîna alegătorului. Mîna care votează e ghidată cu instrumente „la vedere“ și acceptate, cu proceduri consimțite de publicul obosit.

România nu are scăpare. Serviciile au încolăcit-o ca un boa constrictor și o lasă să respire doar cît să poată fi mulsă. Ultima speranță e la partenerul strategic, care, într-un moment de compasiune, ne-ar putea desemna un candidat la președinție mai uman. La urma urmei, după 32 de ani de democrație nu ne dorim decît un șarpe mai mic.
6 comentarii

 1. #1

  Singurul fel prin care putem, intr-adevar, sa facem ca votul sa conteze este sa se mearga la vot si sa se anuleze votul. Absenteismul nu este o solutie, voturile se pot pune in numele celor absenti, dar daca lumea se duce, se bifeaza pe lista si apoi anuleaza votul, cand se va spune „prezenta la vot 70, 80%, voturi anulate 60%” restul de 10-20% nu pot sa castige alegerile. Majoritatea si-a retras votul. Este legal si eficient si este singura arma pe care nimeni nu pot sa ne-o ia, daca se mai respecta cat de cat legalitatea.

  • #2

   In scenariul fantezist pe care il propui, pe ce te bazezi cand spui ca „restul de 10-20% nu pot sa castige alegerile”? De ce „nu pot”? Nu mai imprastiati prostii daca habar n-aveti ce vorbiti.
   „Singurul fel prin care putem, intr-adevar, sa facem ca votul sa conteze este sa se mearga la vot.” Opreste-te aici cu indemnurile.

  • #3

   Vrei sa spui ca nu se valideaza alegerile? Care lege spune asta? SI esti sigur ca nu sunt pregatite voturi valabile de rezerva?

 2. #4

  Ehhh…Kovesi – o panarama umflata de presa, o patzachina….Serviciile – niste labari tradatori de tari…Parteneru strategic – US – un US paralizat de o gasca similara de politruci si servicii….peste tot gasti unflate de presa….cum cu Democratia, Justitia si statu de drept e moarta treaba, singura forta e razboiul pe bune…sa speram ca Vladimir nu va face deal cu mafiotii astia nenorociti din Vest…e treaba de bomba atomica si razboi pe bune aici xa sa cureti putregaiul infiltrat peste tot…..in rest vorbim degeaba….chiar ca trebuie Marea Resetare doar ca in send invers curentului bosorogilor ramoliti de la Davos…

 3. #5

  Astept momentul 2024 cand Lulutza va „castiga” alegerile, iarBiden il va felicita pe Geoana.

 4. #6

  Sunt disperat-: Breaking News:”/Euractiv .ro/ 13.07.: Laura Codruța Kovesi: Nu doresc să candidez la președinția României”
  Si pe noi, Lulutzo, cui ne lasi? Lu’ Drula? Da’ l-ati verificat bine pe baiat, are dosarul OK? ( Nu, nu ma refeream la chestia cu 0 ( adica zero ) km. de autostrada in 9 luni de mandat.; ci la nuanta ochilor sai albastri.)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.