Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vacanța mare

Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, economia se contractă.

În schimb, timpul se dilată. Calendarul gregorian face un salt înapoi și face trecerea la calendarul coronarian. Inima lumii bate mai încet, zilele se întind, termenele se lungesc, totul se amînă. Mîine devine „peste șase luni“, ieri a devenit deja „acum un an“. Pentru o vreme, omenirii pare că i-a stat ceasul.

Evenimentele așteptate cu nerăbdare și speranță se reprogramează într-un viitor confuz. Vacanța la greci sau la bulgari nu mai vine decît în forme chinuite. Vara s-a mutat la iarnă sau poate la primăvară.

Școala s-ar putea să nu mai înceapă la culesul viilor și să fie nevoită să aștepte ghioceii. Alegerile locale, programate pe 27 septembrie, încearcă să sară printr-o fereastră a epidemiei din ce în ce mai strîmtă. Alegerile parlamentare, programate la începutul lui decembrie, ar putea să fie măturate de valul doi al virusului și mutate în primăvara-vara lui 2021. Congresul PSD, moțiunea de cenzură sau mărirea pensiilor au toate șansele să dispară cu totul. Practic, evenimentele politice ar putea îngheța în plină vară, iar economia s-ar confrunta cu primele degerături în luna lui Cuptor.

Producția industrială a României s-a prăbușit cu un salt record în jos, întrecînd, pentru prima dată, la capitolul industrie, toate statele europene. Măsurile anunțate și neluate de Guvern n-au reușit nici măcar să scuture praful de pe hainele industriei, darmite s-o ridice de pe jos. Agricultura, impulsionată de secetă și inundații, a fost cît pe ce să întreacă paguba industrială, dar a pierdut la mustață, fiindcă avem un sol cu adevărat fertil. Întreaga economie așteaptă, cu ștreangul la gît, să vină Guvernul, costumat în Zorro, să-i doboare pe călăi, să biciuiască băncile, să taie frînghia și s-o salveze, în aplauzele publicului. Să atragă bani pentru investiții și societate la adăpostul noului deficit liberalizat, pe care n-o să-l mai întîlnim decît la următorul război mondial.

Numai că Orban e orb. Nu vede, așa cum nu vede nici specialistul Cîțu, această mare ocazie, această șansă întoarsă cu picioarele în sus. Niciunul din ei nu înțelege figura de judo prin care criza devine oportunitateși timpul pierdut devine timp cîștigat.

Să ne punem, așadar, pe așteptat, fiindcă din nesfîrșita noastră așteptare s-a născut arta statului pe loc. După patru luni de stat acasă, vacanța mare e, în sfîrșit, aproape. Și cu cît timpul se dilată și îndepărtează momentul acțiunii, cu atît avem mai mult răgaz să stăm degeaba.

1 comentariu

  1. #1

    Like

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.