Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vocea Pandemiei

Un nou show de televiziune dă din coate pentru audiență. Are jurați de la Vocea României, cîntăreți de muzică ușoară, bloggeri, sportivi. E un filmuleț care îi sfătuiește pe oameni, așa cum se obișnuiește în lumea civilizată, să se ferească de pandemie. Numai căîn mesajul de interes public au pătruns șipatru coronaviruși din Guvernul Orban. În fruntea lor e Marcel Vela, care apare la sfîrșit, așa cum apar pe genericele de final regizorii filmelor.

Craiul din Caransebeș e într-o cățărare turbată pe numărul mic de morți din România și caută popularitatea cu inconștiența culegătorului de sparanghel sucevean care caută aeroportul din Cluj.

“Criza în acest moment e medicală, și trebuie coordonată de Ministerul Sănătății, nu de Ministerul de Interne”, zice Adrian Streinu-Cercel, care, cu toate defectele lui, e de meserie medic, doctor în medicină și profesor universitar de imunologie.Streinu-Cercel spune pe șleau că nu medicii specialiști în boli infecțioase stabilesc măsurile de combatere a epidemiei, ci oamenii lui Vela.

Vela a absolvit ceva pe sudură, Orban a făcut TCM. Guvernul acționează în afara științei medicale, ține la distanță concluziile de laborator și experiența cuprinsă în tratatele de medicină, ca să facă ce-l taie capul.

Aerul de relaxare pe care îl propune ultima ordonanță militară scoate oamenii din case și aruncă pe apa Sîmbetei cele zece săptămîni de “stop joc” pe care le cereau Streinu-Cercel și corul de imunologi care-l acompaniază. Cele zece săptămîni de izolare, care sînt menite să frîngă lanțul de contaminare, trebuie reluate acum de la zero, fiindcă epidemia nu cedează cîtă vreme virușii sînt scoși la plimbare. Chiar dacă România, prin noroc și prin vigoare dacică, are cifre mai mici ca Europa Occidentală, subminarea izolării poate duce la prelungirea jocului de-a boala pînă la iarnă, cînd coronavirusul e așteptat să revină cu forțe proaspete.

Economia e vitală, desigur, și o țară vulnerabilă ca România, jefuită de resurse și de capital, nu poate sta cu mîinile în sîn, uitîndu-se la Netflix. Dar acțiunea în devălmășie nu folosește la nimic. Nici înțelegerile pe sub masă între Klaus și Angela, care adună căpșunari în autobuze și apoi în avioane, ca să nu rămînă bucătăria germană fără mirodenii, nu ajută.

Economia României are nevoie, înainte de toate, de puțină minte. Criza nu aduce cu sine doar recesiune și șomaj, ci și ocazia unui restart sănătos. România poate profita de slăbirea șurubului european, de suspendarea temporară a deficitului impus și se poate regenera pe un plan pragmatic. E nevoie ca de aer de un New Deal fabricat în țară și orientat, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, spre interesul propriu.

Dar, așa cum epidemia cere doctori în medicină, economia cere doctori în economie. Economia și pandemia cer, înainte de toate, școală. Marcel Vela, care a ajuns să se ocupe de amîndouă, are o biografie bazată mai mult pe vacanță. Grija lui e să dea bine în geaca de milițian cînd recită ordonanțele militare și, mai ales, să-l remarce publicul între Marcel Pavel și Simona Halep. Nici Iohannis nu se dă înapoi să-și arate pieptănătura și bronzul în videoclipuri înregistrate, cu textul citit pe prompter.

E vremea culesului de popularitate, pe ecrane rulează primul sezon din Vocea Pandemiei. Vîrful de audiență e așteptat în mai, cînd se va vedea dacă formatul importat din Italia și Spania va avea aceeași curbă de succes. Iar dacă totul decurge conform planului schițat de Vela, e aproape sigur că, la toamnă, va urma și sezonul doi.

1 comentariu

 1. #1

  Ne ferim de pandemie cu ajutorul lui Străinu Cercel de România, dar dăm ( sau mai bine zis, când o să dăm ? )de afacerile lui de milioane puse la cale mai ales prin firma căpuşă ( Fundaţia Matei Balş) ce suge din greu la Spitalul mamă Matei Balş şi una şi alta conduse de acelaşi prea infectat specialist şi aflate în aceleaşi clădiri !
  Şi apoi , dacă ne aducem aminte ce spunea specialistul prea infectat cu verzişori pe timpul
  celorlalte gripe ( aviară şi porcină) în duet adhoc cu alt mare specialist în alertare , încoronatul de-acum Gheorghe Flutur, că peste două milioane de români vor muri dacă nu se vaccinează, dar în realitate n-au murit decât câteva sute de mii de găini după raidurile prin coteţele de găini ale oamenilor, prea mare crezare în spusele infecţiosului de la ambele Matei Balş nu prea putem avea !
  Pericolul vine din vechea poveste a celui care striga aiurea că vine lupul, acum covidul şi nu-l mai credea nimeni, dar până la urmă a venit lupul. Se pare că şi ceva covid, dar mult mai paşnic decât cel profeţit de unii străini !
  Numai că acum să vedem ce remedii va mai scoate pe piaţă, ca un adevărat cămătar de viruşi ce e specialistul Cercel !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.