Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vorbitori în numele morților

Alegeri locale la termen, pe 27 septembrie, înseamnă un surplus de morți. Zece milioane de oameni trec prin 20.000 de secții de votare, dau din mînă în mînă ștampile, documente de identitate și buletine de vot spre 250.000 de membri ai secțiilor de votare– operatori și observatori, închiși în săli de clasă cel puțin 12 ore fiecare. Asta reprezintă, chiar și pentru cel mai înapoiat mintal dintre oamenii politici, o forțare a contagiunii. O creștere, adică, a numărului de morți de pe urma virusului COVID-19 și a numărului de fragilizați pe viață. Medicii germani spun că 75% din cei care ies pe picioare din boală poartă sechele de durată, uneori pe viață, la plămîni, inimă, ficat, rinichi – peste tot unde poate ajunge imaginația virusului.

Dar oamenii înfruntă moartea cu bună știință în multe situații. În războaie, în sport, în știință, ba chiar în conducerea automobilului sau în folosirea electricității casnice, oamenii își asumă moartea, mutilarea și boala fiindcă există un scop, o utilitate a riscului, o necesitate națională, publică, umanitară, științifică, psihologică sau filozofică.

În schimb, alegerile noastre locale sînt, de departe, cel mai inutil lucru de pe Terra, de la Cretacic încoace.

La ce bun să faci alegeri locale acum? Ca să schimbi un penelist care a trecut la PSD cu un pesedist care a trecut la PNL? Sau un pesedist care a trecut la Pro România cu un securist care s-a întors la PSD? Ca să înlocuiești un hoț mai prost cu un prost mai hoț? Ca să substitui bătrînii turnători la Miliție cu tinerii colaboratori de la USR? Ca să dai un nume și un prenume noi aceleiași incompetențe, aceleiași lăcomii și aceluiași dispreț față de oameni? Arde ceva? Pierdem ceva? E vreun start de la care lipsim?

În vremuri normale, cînd oamenii mor de boli cunoscute și în accidente de mașină, mersul la vot se cheamă democrație. Alegerile împing înainte o iluzie sănătoasă și țin la distanță depresia colectivă de care sînt pîndite toate popoarele lumii.

Numai că, în septembrie 2020, democrația de care trag Iohannis, PNL și PSD e gata să ucidă mai mulți oameni decît a ucis dictatura în decembrie 1989. Ar fi o crimă în masă, comisă în numele a nimic, fără un scop dorit de oameni și fără pretextul rezonabil al binelui.

E cumva o generație eminentă de candidați care așteaptă pe liste și noi habar n-avem? E vreo o haită de lupi tineri formați la ENA și la LSE, care stă pregătită să preia administrația locală, și noi nu știm de ea? Și-au asasinat cumva partidele vechile tablouri cu baroni îmbuibați care candidează a suta oară în cel mai mare secret? Și-au făcut bătrînii securiști și infractori seppuku în onoarea noii generații cu facultate la zi și n-a aflat încă nimeni? I-au lăsat Serviciile la vatră pe candidații priponiți de scrot sau răsplătiți cu NUP și noi nu ne dăm seama?

Poate că din toate aceste știri s-ar fi putut clădi un scop. Poate că bătrînii și bolnavii cu comorbidități s-ar fi lăsat momiți la urne de o asemenea minune. Dacă România ar fi cîștigat ceva, oricît de mic, din alegerile locale, dacă ar fi înaintat un milimetru, dacă ar fi cîntărit cu un gram mai mult, dacă s-ar fi vindecat cu o secundă mai devreme, poate că iluzia avea un alibi. Poate că, la urma urmei, moartea merita să fie înfruntată în numele unei despăducheri totale. Dar așa, să chemi lumea la terapie intensivă doar ca să rotești la primării și consilii, între ele, două generații de rebuturi e infracțiune calificată. Să pui milioane de oameni în pericol pentru cheful unor nătărăi care au ajuns politicieni fiindcă n-au nimerit-o nici cu școala, nici cu munca se cheamă tentativă de omor în masă.

Sigur, fapta există în formă continuată de treizeci de ani, dar acum morții sînt mai ușor de numărat.

6 comentarii

 1. #1

  PNL /dormeo /greiere-Orb a descoperit descoperire: redeschiderea scolilor si alegeri anticipate. Cu astfel de masuri va incepe un genocid in Romanea..
  Interesant ar fi ca Ioha sa explice “sclavilor” (cum i-a numit le astia de-i “conduce” ca un presh ce aste) de ce tatal nu a fost de acord sa-l cheme Johan ( cu J )

 2. #2

  Serviciile shtie(SIC!) de ce-l tzin(e) in btatze pe Ioha, cu toate ca a avansat samsari si evazionisti ai “statuluu” membri PSD .. (Ca)citzu a bagat si el batzu prin gard ca ar fi dres /inventat pensiile marite, neshtiind de capu’ lui..

 3. #4

  Ei… miza sint alegerile parlamentare, ca sa faca alogenul guvernul lui. Ei stiu ca daca au localitatile sub control vor lua maximum posibil la parlament. Ceea ce va fi tragic.
  Dar pe de alta parte va agitati prea tare, nu se va intimpla nimic la alegeri dpdv al molimei, Lumea nu se va inghesui oricum si daca nu se iau in brate si se pupa nu va rezulta nici un caz in plus.

 4. #6

  Cred ca ar fi muuuuult mai simplu, tinand cont de ” responsabilitatea ” serviciilor: noi stam multumiti acasa la o bere si-un mic, SRI baga voturile ( nominal!) asa cum trebuie, SIE se ocupa de listele diasporei, STS numara cu tabletele, Presedintele ne comunica victorios numele noului premier ( evident, Sica), ambasadele sunt multumite, multinationalele sunt multumite, etc.; adica, la fel ca si pana acum, dar oficial. fara morti suplimentari, fara prea multe cheltuieli, ca ne trebuie banii sa mai cumparam niste masti la cel mai redus pret.
  P.S. Cu voia natiunii, s-ar putea chiar generaliza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.