Pentru noi, Marea Neagră e plină de sensuri. Pe țărmul ei se găsește cel mai bogat zăcămînt de E.Coli și Salmonella. În apele de coastă, în portul Mangalia, una din cele două fregate ale noastre, “Regina Maria”, a ciocnit singurul nostru submarin – “Delfinul”. De aici a pornit, poate, ideea unei flote NATO – româno-turco-bulgară – care să patruleze amenințător pe sub nasul rușilor.
Tot din valurile Mării Negre s-au născut legenda și regimul lui Băsescu, acel căpitan care a luat țara în primire ca pe un petrolier și a condus-o ca un distrugător. În afară de tranzitul unor containere și de modesta captură de hamsie, Marea Neagră nu are motive să-și amintească de noi, mai ales de cînd flota comercială a plecat, asemeni celor trei milioane de români, să muncească pentru alții. Practic, fără săgețile antirusești ale președintelui Băsescu, rușii n-ar fi băgat de seamă că noi avem ieșire la mare. Iar acum, după ce neamțul nostru s-a dus în Bulgaria și a adus, în loc de crucișătoare, glumele lui Boiko Borisov, sînt motive să credem că Putin a înțeles, în sfîrșit, cine e elevul pîrîcios al Tratatului Nord-Atlantic.
Experți militari de la Washington spun că o flotă a Mării Negre e un plan erotic de adolescent: n-are cum să se întîmple în realitate. De cînd turcii vor să claseze dictatura în rîndul valorilor democratice și să introducă portul cazaciocului pe sub iașmac, cuirasatele Unchiului Sam se simt mai în largul lor în Mediterana. Marea Neagră e gîtuită la strîmtori de Convenția de la Montreux, iar ideea de a-i înfrunta pe ruși cu cele două corăbii denumite în contractul de comision „fregate” are umor.
Generalul Degeratu zice, de exemplu, că apărarea teritoriului României ar cere, așa, la o primă strigare, 160.000 de militari așezați în dispozitiv de luptă, trei escadrile de avioane F-16, una de avioane F-22, trei baterii de rachete “Patriot” și două nave americane adevărate, mascate sub pavilion românesc, așa încît turcii de pe Bosfor să se prefacă, în amintirea alianței, că nu le văd.
Sigur că nu avem aproape nimic din toate astea, dar poate că Degeratu exagerează. Cine ne poate lua, de pildă, articolul 5 din Tratat? Nimeni. Vin rușii? Nici o problemă: punem mîna pe telefon, formăm numărul lui Jens Stoltenberg și sare NATO să-i rezolve.
Numai că traducerea în viață a articolului 5 are nevoie de consens. Statele membre NATO, care urmează să-și trimită cetățenii să-și riște viața pentru apărarea unor străini din Tecuci, trebuie să fie de acord cu acest sacrificiu. Mai mult, cavaleria apare pe teren în urma unui proces îndelungat și doar după ce anumite etape (obligatorii) sînt parcurse. Înainte de toate, e nevoie ca statul-victimă să se angajeze în apărarea proprie și, pe cît posibil, să moară cu dușmanul de gît, ca să nu existe suspiciuni de noncombat. Apoi, în timp ce frontul e menținut cu eroism la vedere, printre bombe și incendii se face cererea de ajutor militar. NATO se întrunește atunci la cel mai înalt nivel (asta ia timp) și liderii „caută consensul”. Ei, de fapt, trag cu ochiul la CNN să vadă cum merge defensiva pe linia Nămoloasa-Focșani și cum se achită țara agresată de primele etape ale rezistenței. Dacă consensul se realizează pînă la urmă, acțiunea militară propriu-zisă are și ea etapele ei: se stabilesc scopul și durata misiunii, se începe gruparea efectivelor și a resurselor, transportul cetățenilor americani, britanici, francezi, germani, olandezi în teatrul de operațiuni.
După ultimele dezbateri din Congresul SUA și din declarațiile posibilului președinte Trump reiese că s-ar mai putea ivi o etapă: stabilirea bugetului și facturarea țării-victimă. În tot acest timp, noi, lipsiți de înzestrarea minimală, va trebui să ținem pe loc a doua forță militară a lumii cu Scorpioni Roșii de la Craiova, cu MiG-urile gata prăbușite și cu asigurările tîmpe ale ultimilor doi președinți că sîntem membri NATO.
Articolul 5, invocat cu suficiență și triumfalism de mulți proști nimeriți în vîrful politicii, ne dă, dar nu ne bagă în traistă. Ne apără exact atît cît avem noi de gînd s-o facem.
.. pana zice dl. Johannis „la arme moldoveni!” au trecut rusii de Romania. Nici nu trebuie mult, daca te uiti la vitejii soldati ucraineni pe care i-au dezarmat si inchis in cazarmi o mana de rusi din trupele speciale. Poti sa tragi concluzia la ceea ce s-ar intimpla daca ar intra rusii in Romania. Putin creaza fapte si abia dupa aia sta la discutie. Ca la pitipoanca proasta care vrea banii la sfirsit dupa ce s-a regulat cam asa s-ar intimpla si cu Romania. Norocul e ca Rusul nu are (inca) Romania pe agenda ci are alte prioritati. Marea Mediterana e mult mai atractiva, decat sticla de Marea Neagra „care la Dardanele e „sugrumata” de turci.
Mai terminati domnule cu antagonismul stupid cu Rusia. Nu ne amenintā nimeni, nu ne atacã nimeni, de unde atitudinea asta belicoasā? O fi la modā, dar e lipsit de sens si logicā, iar voi, Catavencii va pretindeti in top 5% al inteligentei, deci ar trebui sa faceti diferenta.