Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Elogiul mediocrității

Zoom Elogiul mediocrității

Eroii noștri s-au întors acasă. „Vă mulțumim pentru o vară de neuitat!“ Generația de suflet a fotbalului românesc, echipa națională de fotbal a României este tratată de parcă ar fi obținut performanțe deosebite la Campionatul European de fotbal.

În realitate, echipa națională de fotbal a României a disputat la Euro patru meciuri, din care a câștigat unul singur. A făcut un egal și a suferit două înfrângeri. A obținut 4 puncte din 12 posibile, iar golaverajul a fost negativ: -2. Egalul cu Slovacia a fost unul convenabil, obținut în urma unui penalty și mai convenabil, acordat cu înțelegere pentru rezultat, pentru nevoia de egal.

Într-o lume normală, cu un sistem de valori solid și sănătos, o singură victorie în patru meciuri nu-i transformă pe membrii unei echipe în eroi. Șase goluri primite în trei meciuri nu fac din linia defensivă a echipei României „o apărare de fier“. Nu poți spune că Drăgușin sau Niță au fost de netrecut, cum nu poți spune nici că au existat străluciri deosebite în linia de mijloc sau în cea de atac. Per total, un joc economicos, lipsit de spectaculozitate, de calități, de viziune și lipsit, iată, și de rezultate.

După primul meci, după acel 3-0 cu Ucraina pe care, până la urmă, îl putem considera norocos, mai degrabă un accident, componenții echipei naționale și cam toți cei care trăiesc de pe urma acesteia s-au grăbit să ceară statui, ode, aplauze și urale, pretinzând că au fost nedreptățiți de către presă, care i-a tratat ca pe niște mediocri, când ei, iată, sunt niște luptători care își vor da sufletul pentru culorile tricolorului, pentru suporteri, pentru gloria României.

De fapt, nici cine știe ce luptători n-au prea fost. Într-o țară care respectă sportul, competițiile și munca, Ianis Hagi și Denis Drăguș nu ar mai fi fost convocați pentru acest campionat european. Din simplul motiv că ei aveau deja proiecte, stabilindu-și nunțile într-o perioadă în care campionatul nu se terminase: Drăguș pe 10 iulie, în ziua semifinalei în care am fi putut ajunge și noi, iar Hagi pe 14 iulie, chiar în ziua finalei. În care, teoretic, am fi putut ajunge și noi. Să te pregătești cu foarte multe luni înainte să petreci în România în zile în care ar fi trebuit să speri că vei juca fotbal este un semn evident că pe băieții ăștia nu-i anima nici speranța de a performa, nici dorința de a lupta până la ultima picătură de sudoare. Când nici măcar tu nu crezi că poți câștiga niște meciuri de fotbal și că poți ajunge cât mai departe la un turneu final, de ce ne pretinzi să te respectăm? Ești un mediocru lipsit de ambiție, care se mulțumește cu foarte puțin în materie de performanță, dar cere mult prea mult atunci când vine vorba despre bani sau respect.

Cu un an în urmă, echipa națională de rugby a României a participat (ca urmare a descalificării Rusiei) la Cupa Mondială de rugby. Unde a fost zdrobită. Înfrântă cu 82-8 de Irlanda, cu 76-0 de Africa de Sud, cu 84-0 de Scoția și (45-42) 45-24 de Tonga, componenții echipei naționale de rugby au fost tratați cu mănuși, mângâiați pe cap și lăudați, chiar, pentru performanța de a se fi calificat la acel campionat. Când, de fapt, după acele rezultate ar fi trebuit desființată federația, concediați toți antrenorii și retrase legitimațiile de jucători de rugby tuturor jucătorilor din lot. Nu s-a întâmplat așa ceva, iar „băieții“ au fost considerați și ei aproape eroi.

Atât de joase sunt standardele noastre contemporane, încât am ajuns să credem că și în viața reală e ca la grădiniță sau în ciclul primar: toată lumea primește steluțe, diplomuțe și medaliuțe, indiferent de performanțe, ca să nu se streseze copilașii.

De ce, în ciuda evidenței, elogiem, totuși, mediocritatea și submediocritatea, de ce aplaudăm eșecul și lipsa de rezultate?

În primul rând pentru că este o acută nevoie ca standardele să fie coborâte cât mai jos, O națiune căreia i se spune și care ajunge să creadă că echipa națională de fotbal este una foarte bună, compusă din eroi și luptători, care a făcut minuni, este o națiune căreia poți să-i vinzi orice soldățoi inept, orice politruc amoral, orice profesoraș fără calități și orice bețiv lipsit de scrupule drept răul cel mai mic, singura soluție posibilă etc.

16.221 de vizualizări

28 comentarii

  1. #1

    Bravo!
    O analiză foarte bună a societății românești!
    Din păcate va fi și mai rău, pe principiul „țara ne vrea proști” … și sclavi.

    • #2

      Sigur ca nu „țara” ne vrea prosti. Anul trecut prof. Radu Baltasiu ne anunta ca sunt plecati din tara peste 7 milioane; ,,cea mai mare emigrație în condiții de pace din lume”. Adica 7 mil. s-au prins ca n-au nici o sansa sa traiasca cat de cat acceptabil pe aceste meleaguri printre celelalte 12 milioane.
      Ca sa pricepi cat de cat ce se intampla in jurul tau e nevoie ,,sa te duca capul”. Da’ ce te faci cand peste 45% sunt oficial analfabeti functional iar peste 17% abandoneaza scoala pana la 15 ani? Deci oficial peste 60% nu inteleg ,,o boaba”. Sigur ca nu pricep nici ce-a mai ramas din ,,fotbal”.
      Nu s-au prins de ex. ca-n ,,meciul” cu ucrainienii l-am avut pe Lunin (portalul lor) al XII – lea jucator, iar cu slovacii am facut egal cu ajutorul ,,varului’’ (un văr de-al XIII – lea, evident) care-a decis ca faultul din afara careului (minim 1 metru) a fost ,,in careu’’.
      Ce fac cei din ,,educatie”? Merg mai departe cu ,,reforma”. Luna trecuta imi zicea un amic ca intr-o gimnaziala din Targu Mures a avut loc prima etapa de ‘alergare’ in cadrul Scolii Liviu Rebreanu in care la final s-a aruncat cu ,,prafuri colorate specifice acestui tip de eveniment” (cum zicea mandra o profesoara). Au denumit experimentul ,,Rebreanu Colour Run” (pt. necredinciuosi pot gasi banner-ul si alte detalii pe pagina oficiala de facebook a scolii). Sigur ca se va transforma intr-o ‘noua traditie’, ,,viralizandu-se” la nivel national, se intelege. Ce-are a face? se intreaba majoritatea celor care nu pricep substraturile noului tip de ,,educatie’’.

      • #3

        Am incercat si eu sa postez despre ,,eveniment” dar nu mi-au acceptat comentul. Ma intrebam dac-o fi stiut cei de la inspectorat despre ,,REBREANU COLOUR RUN – END OF SCHOOL FUN”. Cica a fost ,,proiect PILOT”. Ca doar se cunoaste ca nu fac nimic directorii fara aprobarea ,,celor de sus”.
        Uimindu-te pozele ,,copiilor nostrii’ afisate cu ,,mandrie” (pride ?) de la ,,noul eveniment scolar” n-ai cum sa nu te intrebi de unde-i ,,ideea”, apoi gasesti explicatii pe wikipedia.org/wiki/Holi . Daca inca nu te-ai prins mai ,,cauti pe net” si te lamuresti citind pe wikipedia.org/wiki/Hinduism_and_LGBT_topics . Pentru a pricepe care-i șpil-ul e musai sa citesti si pe shpride.com/2014/09/30/color-pride/?lang=en unde se explica cum deja de prin 2014 prin alte parti ,,evenimentele specifice” s-au unit ( adica ,,Color Pride in Color Run” ) intr-o freeire de ,,culori magice” .
        Char daca anul trecut s-a dat startul la nivel national in lupta impotriva consumului de una alta prin scoli, uite ca introduc tot in scoli activitati ,,izbitor de asemanatoare” cu festivalul Holi … la care se consuma intr-o veselie halocinogene usoare – bhang thandai (bautura din planta de canabis). Un amic facea haz de tragedie spunand ,,ca-ntr-un an de combatere au reusit sa transforme prafurile intrate-n scoli de ceva vreme in unele colorate pentru care e musai sa se bucure tot elevul … de la mic la mare”. Nebanuite sunt caile … psihologiei.

  2. #4

    Ei, macar cu Tonga rezultatul a fost extrem de strans.

  3. #5

    Excelent!

  4. #6

    Iti multumesc Patrick pentru acest articol. Am crezut ca sunt singurul nebun care crede in alte standarde. Mi-se face scarba la propriu cand citesc sau urmaresc stirile despre aceasta generatie se suflet. Dupa 3-0 cu Ucraina, am simtit putin respect pentru ei si m-am bucurat. Dupa ce am vizionat celelalte meciuri, am inteles ca a fost o greseala. Punctul culminant a fost meciul cu Olanda. Au ” rezistat” 20 min din meci. Dupa 20 minute, au clacat toti fizic si mental.
    Sa nu ma intelegi gresit te rog, as fi avut cel mai mare respect pt ei daca pierdeau la loviturile de departajare sau la 1-0. Dar sa pierzi aproape toate meciurile si sa fii laudat, inseamna ca noi ca natie suntem pierduti. Imi place sa spun ca suntem Daci, dar pana si Herodot spunea in scrierile lui ca, nu a intalnit nimic spectaculos la triburile de geto daci intalnite. De aceea s-au integrat perfect legiunile Romane in spatiul Danubiano-Pontic.
    Referitor la ce ai spus despre proiectele personale ale lui Dragus si Hagi, sunt trist si consternat. Nu mi-am dat seama cat de idioti suntem si cat de mult meritam niste idioti ca ei.
    Nimic respect, nimic ambitie sau macar decenta personala din partea lor. Doar mitocanie si manelism de aroman. Cand altii fac sport si se gandesc la mariaj pe la 30 de ani. Copii nostri ” de suflet ” ne arata contrariul normalitatii.
    Nimic de adaugat despre televiziunile care s-au inghesuit sa ne spuna cati bani a cheltuit Becali sau alti idioti de acolo, ce rochii si cat au costat, etc.
    Sunteti de departe cel mai bun ziar din Romania si crede-ma, astept cu nerabdare ziua fiecarei Luni, sa va citesc si sa invat repetativ, ce este decenta si bunul simt.
    In rest, toate cele bune de pe alte meleaguri.
    O zi buna!

  5. #7

    Asa este. Ar fi interesant de stiut cine sunt cei ce dau ,,tonulˮ dirijorilor corului care interpreteaza chinuitele imnuri de slava mediocrilor!

  6. #8

    Excelent articol domnule de Hillerin, probabil cel mai bun și cu cel mai necesar mesaj din ultimul an. A fost greu de urmărit Euro la televiziunile din România până la eliminarea acelor indivizi aroganți, antipatici și neplăcuți din Generația Sufletului. O singură precizare, la Mondialul de rugby Tonga a câștigat meciul cu România cu 45 -24.

  7. #10

    Excelent articol! Suntem o țară care nu mai vrea performanță,ne bălăcim într-o mlaștină de mediocritate în care se găsesc toate „valorile nationale”!!!

  8. #11

    Dupa ani de zile de cand udam cu lacrimi de speranta copacul uscat al fotbalului romanesc, a aparut un mugure verde. Sa ne bucuram totusi de el atat cat este ! Faptul ca 2 jucatori si-au programat nuntile spre sfarsitul Campionatului spune mai mult decat toate declaratiile de presa, articole etc… Acest joc (cu toata organizarea din spatele lui) pe care noi il numim fotbal, e de fapt un simulacru. Sub tutela FRF si cu campionatele nostre nu are cum sa iasa FOTBAL adevarat.

  9. #12

    Bravo! Realitatea ascunsa sub pres.

  10. #13

    Așa cum spunea cineva mai sus,dacilor noștri le este suficient să capete pâine și circ;din păcate se mulțumesc chiar și numai cu circul,cu,sau fără posmagi.
    Am urmărit cu uimire și mirare,fără îngrijorare doar, zecile de mii de români,mândri nevoie mare de gladiatorii noștri de mucava,entuziasmați de statusul de perdanți,aclamând niște pseudoeroi,legende în viață,cu biografii romanțate și venituri consistente.
    Am văzut pe toate televiziunile „formatori de opinie” care se prosternau la evoluțiile marilor personalități ,gen Becali și alte (adi)Minuni …panoplia e prea largă ca să-i enumerăm.
    În fine,revenind coeziunea nației în marile bătălii,am dovedit,încă o dată cine suntem și ce vrem(dixit Ilici)
    Când s-au tăiat salarii,pensii și alte drepturi,când suntem sfidați pe față de la marele conducător până la ultimul trepăduș din orice institutiție de stat,umilți și batjocoriți,nu avem nicio reacție,nu suntem decât niște trestii triste(nici măcar gânditoare).Nu e un motiv care să agite turma,precum o competiție perdantă,anticipată de fapt,de către eroii noștri sportivi.
    Din păcate,chiar și noi ce scriem acum aici,gâtuiți de revoltă și neputință,suntem entități solitare,fără coeziune,pentru că în 30 de ani de libertate „divide et impera” a reușit,făcându-ne ceea ce suntem…nu spui ce,că știți și voi!

  11. #14

    La rugby am ajuns la Cupa Mondială după ce Spania a fost descalificată, nu Rusia…

  12. #15

    Geniala constatarea nepotrivirii între planurile personale și programul campionatului european.

  13. #16

    Exact: generația sufletu’.
    Și mă tot întreb de mulți ani: când a câștigat niscaiva aur așa zisa „generație de aur”? Poate ne spune „regele”…

  14. #17

    Da, exagerate laudatio pentru rezultate mediocre, cu felicitări pentru suporterii care și-au redescoperit patriotismul, zeci de mii de expați, cotizanți cu 6,5 miliarde de euro la bugetul României, tocat de fruntași mediocri.

    Curățenia începe cu votul, cu protestele față de cei care toacă bugetul și promovează minciuna ca fiind meritorie. Ardeți-i pe influencerii plini de rahat, măcar puneți ținta pe ei, să știm unde scuipăm…

  15. #18

    La turneul asta am fost la înălțime doar prin spectatori și ziariști, fotbaliștii erau prea ocupați sa se certe cu presa, sa-și negocieze contracte sau sa care boxe. Am avut o delegație plina cu inși care, in esența, au fost doar turiști (Bodescu, Visan, Burchel, Niculae, Munteanu), ei se purtau de parca erau trimiși de sindicat la Olanesti sau Govora. Cat despre rugby, vedem cu toții ca otreapa aia de Petrache e inamovibil, probabil are casa grea de întreținut, ca duduia Maria Marinescu are traiul scump.

  16. #19

    Vă iubesc așa ceva nu am citit de mult.Eu sunt @fan. Catavencii din tinerețe.

  17. #20

    Super ! In sfarsit o oglinda care arata realitarea, nu alea care te fac mai gras,mai slab sau mai inalt, Interesanta reactia romanilor, vecina cu extazul suprem,ca sa nu zic cu isteria, dupa victoria cu Ucraina.S-a vazut clar „simpatia” romanilor pentru ucrainieni a caror presa ne-a caracterizat cacatii europei inainte de inceperea competitiei. Poate o victorie cu Ungaria ar fi depasit reactia,dar nu sunt sigur.

  18. #21

    Foarte bine spus. Nationala a depasit asteptarile insa e departe de statutul de aproape legenda pe care multi s-au grabit sa i-l atribuie pe baza unui singur meci bun care a adus singura victorie la euro24. Care meci bun a fost fix primul, dupa care Belgia si mai ales Olanda ne-au calcat in picioare, egalul cu slovacii fiind facilitat si de faptul ca era convenabil pentru ambele echipe.

    Bravo, e un progres in contextul ultimilor ani, dar hai sa ramanem lucizi. Si cred ca ar fi timpul sa renuntam la supra numele patetic de nationala de suflet. A zis-o Edi intr-o criza emotionala si a preluat-o toata generatia emo din presa sportiva. Terminologia e chiar discutabila pentru ca indica mai degraba o generatie adoptata sau chiar de mercenari, vezi si cum spahii erau denumiti copiii de suflet ai lui Alah.

  19. #22

    In timpul ultimului meci, unul din comentatorii de la ProTV relata cu admiratie faptul ca portarul Nita activa nu demult intr-o uzina, iar un alt jucator era doar suporter acum vreo opt ani. Asadar, noi am jucat cu baieti care au invatat fotbal la „seral”, fata de toate celelalte echipe care sunt formate doar din jucatori profesionisti. A ajutat mult si faptul ca intre meciuri au fost dusi de antrenor la biserica si nu la antrenament. Hai Romania!

  20. #23

    Elogiul mediocrității nu l-am inventat noi !
    În urmă cu 100 de ani, echipa de rugby a României a câștigat prima medalie olimpică din istorie ! La Paris.
    Și în acest caz nu e vorba de mediocritate ci submediocritate.
    România a jucat cu Franța și a luat-o cu 3-59. Scor strâns, cum zice un antecomentator cu umor. Apoi au jucat cu SUA și au luat-o cu 0-37. În urma acestui „parcurs” echipa olimpică a României s-a ales cu : medaliile olimpice de bronz !
    Explicația : țările participante la disciplina rugby erau trei. Așadar un premiu de participare la prima Olimpiadă, dar complet nemeritat.
    Istoricii sportivi vorbesc despre „eroismul” băieților noștri care au călătorit cu trenul săptămâni în șir pe banii lor, și și-au cusut singuri echipamentul…
    Eu zic că eroism a fost atunci când Nicolae Linca a boxat în finală cu un deget fracturat și a câștigat.
    Sau când Ivan Patzaichin a terminat cursa cu pagaia ruptă, și apoi a devenit campion olimpic….
    Făcând o paralelă între cele două naționale, cea de rugby din 1924 și cea de fotbal din 2024, se vede cu ochiul liber că și atunci (și acum) s-a făcut o pledoarie pentru încurajare nu pentru descurajare. Ai reușit ? Continuă. N-ai reușit ? Nu face nimic, sunteți ai noștri. Adevărul este mereu la mijloc.
    Au jucat și bine și prost, au zile bune și zile când ….joacă cu Olanda.
    Sunt băieți de valoare dar care sunt…
    lăsați acasă.Sunt băieți care nu prea joacă la club, dar în „compensație” nici la națională nu fac mare brânză.
    Așadar este corect să le spunem Generația de suflet ? Corect !
    Suporterii care au făcut spectacol, pot fi numiți astfel.Pentru că trebuie să ai mult suflet și îngăduință să tratezi astfel o echipă mediocră. Dar dacă încurajezi mediocritatea unde ajungi ?
    Trebuie să fim toleranți și să ne bucurăm atunci când echipa noastră e mediocră la fotbal feminin, să zicem.Suntem la început și nu avem tradiție la acest sport. Dar la fotbalul jucat de băieți parcă se juca altceva, cândva.
    Chiar dacă n-au câștigat nimic de aur, băieții din 1994 au avut sclipiri de aur.
    Pe tema asta s-au exprimat analiști străini și au avut dreptate.
    În urma CM din 1994, mulți dintre băieții de atunci au plecat la echipe mari din Europa, și unii au făcut istorie pe bune.
    Ca orice român și patriot, am încredere totală în echipa noastră….de tenis de masă(feminin) și în flotila de caiac-canoe. Aici chiar este o Generație de Aur. Hai România !

  21. #24

    Sa nu uitam ca Ciolacu a fost al 12lea jucator al nostru, tot timpul. Asta spune multe, nu credeți?

  22. #25

    O țară în care rejii, infractorii, pușcăriașii conduc fotbalul nu e de mirare că suntem acolo unde suntem!…
    Când un pușcăriaș își permite să facă orice în fotbal, în media, în viața de zi cu zi !…aici se ajunge!…
    Cand o nulitate absolută autoproclamata reje, face și desface ițele în mafia fotbalului, ce pretenții poți avea!😂…
    Când ai un președinte de federație îmbrăcat civil..unde crezi ca ajungi cu performanța…?

  23. #26

    Păcat ca e adevărat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta