Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Frații Grimm de la Parchet

Zoom Frații Grimm de la Parchet

Săptămâna trecută, DIICOT a trimis în judecată dosarul traficului de cocaină descoperit din întâmplare anul trecut, în urma răsturnării unei bărci pe plaja de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Pentru a-și dovedi încă de la bun început intențiile și nivelul de competență, procurorii DIICOT care au instrumentat cazul au numit toată povestea „Operațiunea Grimm Brothers“. Nici că se putea un nume mai bun. Frații Grimm sunt sunt renumiți pentru poveștile pe care le-au publicat, iar procurorii români au, se pare aspirații similare. Căci rechizitoriul din acest dosar are, deseori, mai degrabă elemente de culegere de folclor decât rigoarea necesară unui document de acest tip.

Anul trecut, un singur ziarist (subsemnatul) a scris că, deși DIICOT vorbește doar despre o captură de o tonă de cocaină, transportul de droguri din America de Sud a constat într-o cantitate de trei tone de cocaină. Este prima dată când, prin intermediul rechizitoriului devenit public săptămâna trecută, DIICOT confirmă această informație, afirmând la rândul său că nava Eden, sub pavilionul Insulelor Marshall, a transportat din portul Belem, Brazilia, trei tone de cocaină, cu destinația finală România.

În rechizitoriul înaintat judecătorilor săptămâna trecută, însă, procurorii continuă să piardă șirul kilogramelor de cocaină, avansând la pagini diferite cantități diferite.

La pagina 13 a rechizitoriului se spune că s-ar fi depistat o cantitate totală de cocaină de 1.797,399 kilograme. Această cantitate cuprinde drogurile descoperite pe plaja din Sfântu Gheorghe, drogurile descoperite pe plajele bulgărești de către Poliția bulgară și drogurile apărute pe plajele românești, droguri pe care procurorii români le declară ca făcând parte din același transport.
La pagina 20 a rechizitoriului, însă, procurorii români spun că pe plajele românești s-a descoperit o cantitate totală de 1.603,371 kilograme de cocaină, iar pe litoralul bulgăresc o cantitate de „aproximativ 200 de kilograme de cocaină“.
La paginile 14-15, vorbind despre capturile de pe plaja bulgărească, procurorii români dau următoarele date: 150 de pachete conținând 169,028 kilograme de cocaină, 25 de pachete de câte un kilogram, deci încă 25 de kilograme, și 16 pachete de câte un kilogram, respectiv 16 kilograme

La aceeași pagină 15 și la următoarea, 16, pachetele din Bulgaria devin: 150 de pachete conținând 147.912,65 grame (147,912 kilograme), 16 pachete cu 14.986,20 grame (14,986 kilograme) și 25 de pachete conținând 25.460 de grame (25,46 kilograme).
În total, spun bulgarii și românii, ar fi 191 de pachete conținând 188.358,865 grame, adică 188,38 kilograme.
Așadar, într-un loc sunt 210 kilograme, în altul „aproximativ 200“, în altul sunt 188.358,865 grame. Într-un loc, 150 de pachete cântăresc 169,028 kilograme, în altul, aceleași 150 de pachete cântăresc 147,912 kilograme.
Barca răsturnată pe plaja Sfântu Gherogeh, la rândul său, conține când 1.045 de kilograme, când 935 de kilograme.
Într-un loc, procurorii spun că, din cantitatea de trei tone, 200 de kilograme au fost lăsate în Turcia, plată pentru serviciile mafiei turcești care a mijlocit transferul de pe nava Eden pe nava Afroessa. În altă parte, procurorii români spun că turcii ar fi primit, de fapt, 1.000 de kilograme.

Ce s-a întâmplat, însă, cu cei 30 de saci cu cocaină care le-au trecut pe sub nas, ajungând la Zebil, procurorii nu știu nimic, deși cunosc amănunțit când au fost preluați, când au fost transferați, în ce camion au ajuns. Și atât. Unde este aproape o tonă de droguri? Ce mai contează? Contează că frații Grimm de la DIICOT au scos o narațiune aproape coerentă.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Diferenta e pe piata! Cea a drogurilor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale