Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gabriel Pleșa, primarul PNL din Alba Iulia, doctor în management cu un plagiat grosolan

Zoom Gabriel Pleșa, primarul PNL din Alba Iulia, doctor în management cu un plagiat grosolan

Primarul din Alba Iulia, Pleșa Codru Gabriel, proaspăt transferat de la USR la PNL, a ajuns doctor în management cu o lucrare plagiată aproape integral. Probabil că asta a și fost condiția primirii lui în PNL Alba, mai ales că vorbim despre o organizație condusă, de facto, de către deputatul Florin Roman, și el un plagiator dovedit, retras din postul de ministru al Digitalizării și compensat cu cel de baron local de județ.

Lucrarea primarului Pleșa se intitulează „Utilizarea rațională a forței de muncă în județul Alba“ – ce temă de cercetare științifică, wow! – și a fost susținută la Academia de Studii Economice București, Facultatea de Management, în anul de grație 2006.

Peste 200 de pagini din totalul de aproape 270 de pagini sînt un copy/paste grosolan, cum nu vezi nici măcar în compunerile unui elev de liceu, din grupul corijenților. În fapt, furtul primarului Pleșa nu s-a limitat doar la conținut, la fond, ci și la formă. Mai exact, odată transcrisă cu fonturile și la dimensiunile corecte pentru o lucrare științifică, lucrarea edilului devine cu vreo 40 de pagini mai scurtă, pentru că acesta a folosit în lucrare un font Arial Unicode MS, de 13,5 pt., ca să ocupe mai mult spațiu. Vorba aia, să aibă măcar dimensiunile unei lucrări respectabile, dacă la conținut e totul plagiat. Bașca, lucrarea e o harababură încă din primele pagini, de la Cuprins, în care apar nouă capitole, fără să existe un capitol 8, cînd de fapt lucrarea în sine are doar șapte capitole plus un fel de studiu de caz, un sondaj cu întrebări de liceu, puse unor reprezentanți ai unor firme, nu se știe care, cînd și cum.

Trei capitole plagiate integral dintr-o altă lucrare de doctorat

Capitolul 2 din teza lui Gabriel Pleșa, „Piața muncii. Concept, caracteristici, tendințe“, capitolul 3 – „Oferta forței de muncă în România“, precum și capitolul 4, „Forța de muncă din perspectiva societății“ sînt în întregimea lor copiate dintr-o altă lucrare de doctorat, susținută în cadrul aceleiași facultăți, la Academia de Studii Economice, cu doi ani înainte, în 2004, de către o doamnă pe nume Andreea Nicolae. Plagiatul primarului Pleșa este atît de grosolan încît vorbim, pur și simplu, de 70 de pagini furate cu copy/paste, de la titluri și subtitluri pînă la mici greșeli de ortografie. Între paginile 50 și 120 ale lucrării originale, lăbărțată de autor cu fonturi mari, totul este copiat din cealaltă lucrare. Singurele omisiuni ale procesului de furt sînt anumite note de subsol, din lucrarea originală, din 2004, care nu se regăsesc în lucrarea prezentată de Gabriel Pleșa, în anul 2006, ca fiind a lui. Alte note de subsol, însă, sînt preluate în formă identică. În schimb, cele trei capitole din lucrarea lui Pleșa nu conțin nici măcar o singură frază originală, dar nici pasaje sau fraze copiate din alte părți, autorul furtului dovedind o înaltă fidelitate față de lucrarea Andreei Nicolae.

Parte dintr-un curs al profesorului Valentin Naumescu, asumat de Gabriel Pleșa ca fiind al lui

Primul capitol al lucrării semnate de Gabriel Pleșa se numește „Situația generală a economiei Românești“. Primele două subcapitole, „Politica socială în România posttotalitară“ și „Impactul soluției liberal-europene asupra economiei românești“ sînt copiate integral din cursul „Politici sociale“ al profesorului Valentin Naumescu, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. De altfel, cursul poate fi găsit la secțiunea de învățămînt deschis la distanță al Universității. Astfel, capitolul 1 din cursul profesorului Naumescu (în care „post-totalitară“ e scris corect) devine subcapitolul 1.1 din lucrarea lui Gabriel Pleșa, în timp ce capitolul 2 devine subcapitolul 1.2 în doctoratul primarului din Alba Iulia. Discutăm și în cazul acesta de 20 de pagini copiate integral, singura omisiune fiind, ca și în cazul celorlalte capitole, lipsa notelor de subsol ori a surselor bibliografice, care există în suportul de curs, dar lipsesc din lucrarea de doctorat asumată de politicianul Pleșa.

Celelalte subcapitole, „1.3 – Contextul economic general, evoluțiile și starea actuală a pieței muncii“, precum și „1.4 – Situația curentă, trenduri și dezvoltarea pieței muncii“, sînt, într-o proporție covîrșitoare, preluate din „Strategia națională din 2 septembrie 2004 pentru ocuparea forței de muncă“, emisă de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial nr. 934 din data de 9 septembrie 2004. E vorba, și în cazul acesta, de un plagiat grosolan, peste zece pagini cu pasaje întregi și chiar elemente grafice, pe care autorul Pleșa le asumă ca fiind rezultatul propriei cercetări științifice.

Și asta nu e tot… Multe alte pasaje sînt copiate din alte surse, în timp ce nivelul imposturii atinge cote halucinante spre final, cînd afli că omul are în bibliografie sute de titluri, din care oricum nu zice absolut nimic în lucrare, bașca printre ele și cîteva zeci de cărți în limbi pe care Pleșa nu le înțelege ori vorbește.

O să revenim și la partea de plagiat. Pentru moment, să vă povestim puțin și despre autorul furtului.

Cine este dr. plagiator, profesor universitar asociat, primar Gabriel Pleșa

Gabriel Pleșa este fiul propriului tată, ofițer și șef la Arhivele Statului, instituție cunoscută în comunism ca fiind un cuibușor de liberalism.

Imediat după Revoluție, Pleșa devine inginer, absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Revine la Alba Iulia, unde se apucă de mici afaceri și, normal, de politică. Anul 2006, anul în care devine doctor în management la ASE, fără să fi avut treabă cu educația sau cercetarea de cînd a terminat facultatea, îl găsește în postura de președinte al PNL Alba Iulia. Erau vremurile de glorie ale PNL și ale lui Atanasiu AVAS. Ca o coincidență, în același fatidic an 2006, la același ASE, ba chiar la același profesor coordonator, mai ajung doctori alți doi peneliști de frunte din Alba, colegi cu Pleșa și legați ombilical de Atanasiu, mai exact fostul europarlamentar Tiberiu Bărbulețiu și fostul deputat Dan Coriolan Simedru.

Ales consilier local și numit directoraș pe la Electrica, Gabriel Pleșa ajunge, în anul 2015, după fuziunea PNL-PDL, în postul de viceprimar la Alba Iulia. Ascensiunea lui politică se petrece în paralel cu a bunului său prieten, Florin Roman.

În 2019, după ce primarul Mircea Hava, fost PD, pleacă europarlamentar și-i lasă cheile Primăriei celuilalt viceprimar, Pleșa se supără, demisionează din PNL și se înscrie în USR, de unde cîștigă fotoliul de primar în 2020, promițînd tramvai și spital nou în oraș. De la înălțimea funcției de primar ajunge și cadru universitar, respectiv profesor asociat, fix în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, unde e alumn. De fapt, ajunge să predea la extensia din Alba Iulia a Universității Tehnice, mai mult ca să-și poată trece în CV chestia asta. Că doar nu e el ditamai doctorul în management numai așa, că i-a plăcut să facă research la lumină de copy/paste. Rămîne, desigur, în relații bune cu bunul său prieten, Florin Roman, prin intermediul căruia își face o revenire triumfală în PNL, la începutul acestui an.

Va urma…

(Pînă la închiderea ediției, primarul Gabriel Pleșa a refuzat să răspundă solicitărilor noastre de a purta un dialog pe tema lucrării sale de doctorat)

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

 1. #1

  Ce il recomanda?
  Vocea si talentul? Da, in politica.Ba e in PNL, ba in USR.Nu conteaza, bani sa iasa !
  Si acum e cadru didactic?
  Si ne mai miram de ce scade calitatea invatamantului romanesc.
  Unii politicieni au un complex de inferioritate cand intra in partid..
  …repede , cu bani, o facultate, un master, un doctorat…daca se poate si cadru universitar.De parca in asta sta inteligenta.:)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint