Întîrzierile trenurilor de pe la noi sînt nu doar de notorietate, însă ele au loc cu o frecvență și o precizie că, de-ar fi să ajungă vreodată la timp, n-ar fi de mirare să ne trezim cu Grindeanu că demisionează și se retrage pe Muntele Athos, sătul de atîta tehnologie de secol XX, ca la noi. Există, totuși, și chestiuni care se petrec mereu la timp, fără să întîrzie ori să deraieze de la planul inițial, acelea de a menține și consolida gaura bugetară.
Spre exemplu, CFR are nevoie de servicii de comunicație, ca să poată comunica întîrzierile la timp. În septembrie, compania de stat a scos la mezat un purcoi de bani, prin care urmărea să-și asigure telefonie fixă, radiocomunicații, fax, ceasoficare, sonorizare și video, Internet prin hot-spot și Wi-Fi, chestii complexe. Purcoiul de bani, ceva mai bine de șapte milioane de lei, a și fost atribuit, desigur, în urma unei proceduri simplificate. Una cu un singur participant, pentru că pur și simplu nu există nimeni capabil să ofere serviciile astea, în afară de, ați ghicit, Telecomunicații CFR SA. Adică și-au dat ei lor, că nimeni altcineva n-avea așa ceva. Bașca, pe 4 noiembrie, contractul a fost modificat de la 7,2 milioane la 10,8 milioane de lei plus TVA. Și toată tărășenia asta pentru, atenție, două luni.
Telecomunicații CFR SA nu e, nicidecum, vreun SpaceX, care să dețină tehnologii inaccesibile pe piața de la noi, deși asta susține CFR, că de-aia au făcut licitație numai cu ei. Compania asta este, în fapt, o chestie care există ca să aibă loc de muncă vreo 600 de angajați, dintre care o mînă de șefi super-bine plătiți. Anul trecut, compania a avut 62 de milioane cifră de afaceri și un profit de, wow, 155.000 de lei. Evident, cifra lor de afaceri vine exclusiv de la CFR SA, care cheltuiește, iată, peste un milion de euro pe lună pentru telefonie fixă, Internet și alte chestii, pe care numai Telecomunicații CFR SA le poate oferi. Asta pentru că, în general, transmisiile audio și video, odată ce ai Internet, sînt gratis.