Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gellu Naum şi un ceai suprarealist

Zoom Gellu Naum şi un ceai suprarealist

În iarna din ‘85, cînd era mai frig în casă decît afară, se adunau scriitori de toate vîrstele în subsolul lui Iaru de la Cartea Românească. Frig şi-acolo de tremurau cărţile pe rafturi, dar avea Iaru un fierbător şi-un ibric de cantină, mare şi smălţuit, în care dădea într-un clocot vinul cu care veneau musafirii. Unii cu sticla, alţii cu bidonul. Apare, într-o zi, după prînz, Gellu Naum, contrariat şi cu pipa îngheţată.

Mai întîi şi-a exprimat în cuvinte alese totalul dezacord faţă de politica termică a partidului. Caloriferele reci, aragazul mort. De dimineaţă, încercase să-şi prepare un ceai. N-avusese la ce. Se dusese la un magazin de electrice, să cumpere un reşou. Se terminaseră şi reşourile, şi fierbătoarele. Dispăruseră pînă şi uscătoarele de păr. Se întoarce poetul acasă, încercînd să se acomodeze cu suprarealismul situaţiei. Şi deodată îl vizitează o idee. Pune fierul de călcat la încins cu talpa în sus, sprijinindu-l cu am uitat ce, să nu se mişte. Pe talpa fierului a aşezat ibricul cu apă. După o jumătate de oră apa nu dădea vreun semn că ar intenţiona să clocotească, totuşi poetul obţinuse un ceai aproape plauzibil, apoi îşi călcase un pulover, să-i ţină de cald.

Publicat în Cațavencii, nr. 49, 12-18 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint