A trecut o săptămână de la accidentul aviatic
din Munții Apuseni și principalul vinovat stă pitit între izmenele președintelui și așteaptă să fie scos cu forcepsul, în urma unei ședințe CSAT. Pe 20 ianuarie a.c. s-a petrecut un incident aviatic, și nu o situație de urgență, care să presupună organizarea unei celule de criză la nivel interguvernamental. Practic, ministrul Radu Stroe a fost demis degeaba, în timp ce o larvă penibilă, cu grad de general cu patru stele, Marcel Opriș, șeful STS, s-a ascuns sub boarfele lașității. După lege, toată vina pentru eșecul operațiunii de căutare și identificare a supraviețuitorilor accidentului aviatic aparține STS.
Conform OUG 34/2008,
STS este administratorul exclusiv al sistemului național unic al apelului de urgență (SNUAU). Conform articolului 11 din conținutul Hotărârii de Guvern 741/2008, pentru îndeplinirea funcției de sprijin “comunicații și informatică” în cadrul SNUAU, în contextul unei operațiuni de căutare și salvare, STS asigură sistemul de comunicații voce, date, video între unitățile de alarmare și Centrul de coordonare – ROMATSA, și dispeceratele unităților operative de căutare și salvare; asigură comunicațiile între dispeceratele unităților operative de căutare și salvare în cazul producerii unui accident de aviație civilă, pe baza unor interfețe standard, avizate de STS; pune la dispoziție servicii GIS (sistem informatic geografic) compatibile cu aplicația GIS din dispeceratele centrelor unice de preluare a apelurilor de urgență – 112, într-un format standardizat unic.
Or, STS a dat coordonate greșite cu 12 km
față de zona de impact a aeronavei, comunicate ca atare echipelor de căutare și salvare. Nota guvernamentală dată publicității la data de 22 ianuarie de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, cu privire la accidentul aviatic din Apuseni, propune obligativitatea introducerii unor sisteme de localizare a terminalelor mobile în rețelele operatorilor. Conform Deciziei 1023/2008 a ANCOM – autoritatea pentru reglementări în domeniul comunicațiilor –, operatorii de comunicații mobile nu au această obligație. Conform art. 26 al numitei decizii, administratorul SNUAU, adică STS, va asigura recepționarea și prelucrarea corespunzătoare a informației de localizare primară asociate apelului primit, în vederea obținerii informației de localizare.
România a fost amenințată cu procedura de infrigement
tocmai pentru că sistemul de apel unic nu era capabil să localizeze apelul de urgență, în ciuda uriașelor investiții cu fonduri, inclusiv europene. În 2008, Guvernul s-a angajat în fața comisarului european Viviane Reding să rezolve acest impediment printr-un memorandum semnat de Călin Popescu Tăriceanu, ministrul de Externe și cel al comunicațiilor și de către responsabilii STS și ANCOM. Halul de operativitate de care a dat dovadă STS arată că România este departe de a îndeplini criteriile unui stat sigur, în care să poți călători, să te pierzi și să fi găsit în timp util, ca autohton sau ca străin.
Cât despre generalul Opriș,
singurele lui performanțe, în anii în care Băsescu l-a avansat de trei ori, până la gradul suprem în armata română, sunt legate de alegerile prezidențiale din 2009. De felul ciudat în care 70.000 de cetățeni români l-au votat în Franța pe Traian Băsescu, cu doar două ore înainte de închiderea urnelor. Cu atât mai mult cu cât de trasmiterea acestor rezultate, ca și a tuturor scrutinurilor, se ocupă STS. Conform Strategiei de dezvoltare pe termen mediu și lung a telecomunicațiilor speciale, document nesecret adoptat în 11 noiembrie 2002, “În domeniul comunicațiilor speciale, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale este cea mai înaltă autoritate și principalul consilier al președintelui României și Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.
Nu știu dacă ați înțeles despre ce este vorba aici
și cu cine ne batem în responsabilități și atribuții, dar această larvă lașă, ascunsă printre izmenele președintelui, Marcel Opriș, este atât omul-cheie al lui Traian Băsescu, care l-a numit în funcție, cât și principalul consilier al CSAT, adică al acelui organism convocat de Ponta pentru a-l demite din funcție. Nu este pentru prima dată când împotriva acestui vierme fără onoare este convocat CSAT. Rândul trecut, Opriș a fost luat în brațe de președinte și prezentat nației drept cel mai brav ostaș al armiei române. Adică cel care a câștigat bătăliile electorale de la Paris, Madrid, Chișinău și Roma, în 2009.