Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Hibernatus

Zoom Hibernatus

Mă întreb dacă, înainte de a cere Camerei Deputaților să mute STS de la CSAȚ la Interne, i-o fi dat prin cap cuiva din USL să dea un telefon la Bruxelles. S-o fi gîndit vreunul dintre copreședinți să ia cea mai mică măsură ca să preîntîmpine repetarea ecourilor externe din 2012? O fi plănuit careva s-o îmbete pe Monica Macovei, s-o invite la film pe Viviane Reding sau să-l pună pe Corlățean să cînte sub ferestrele Parlamentului European? O fi existat vreo strategie de a explica la export un gest care, din perspectiva experiențelor traumatizante de pînă acum, are șanse rezonabile să fie proclamat "o nouă lovitură parlamentară de stat"? O fi avut cineva impulsul de a mişca vreun deget ca să nu ajungem iar în Schengen în urma Ucrainei?

Să-i ceri lui Băsescu să-l demită pe Marcel Opriș e ca și cum i-ai cere lui Ponta să-l dea afară pe Gabriel Oprea sau cum i-ai cere lui Antonescu să-l izgonească pe Rareș Mănescu. Așa cum a-i cere lui Ponta să-i demită pe Mircea Dușa și pe Ramona Mănescu e ca și cum i-ai cere lui Băsescu să renunțe, două zile la rînd, la Emil Boc. Reacția fiecăruia e previzibilă și, de aceea, nu are rost să întinzi nervii istoriei, creînd un nou impas.

Oamenii pe care i-am ales cu așa ceva se ocupă. Nu-și văd de fișa postului, nu guvernează, nu împing națiunea înainte, nu dau viitorului o cît de mică șansă. Tot ce fac – pe lîngă avere – e să-și înfrîngă plictiseala dintre alegeri blocînd, cu prostia lor, existența unui neam întreg. De fiecare dată cînd apare o amărîtă de criză, incompetența le iese prin piele odată cu minciuna. La prima inundație, la cea mai mică ninsoare, la cel mai mic model de avion prăbușit într-o pădure realizezi că ai votat iar o mînă de incapabili – de cele mai multe ori aceiași. Nu știu ce să facă și, de aceea, fac ceea ce știu. Trebuie să ne găsim o ocupație între alegeri, fiindcă, serios, cu speratul ne pierdem vremea.

Acum două sute de ani, în nordul Franței, țăranii hibernau. Se suiau în pat în noiembrie, își puneau la cap o găleată cu apă, o cană, cîțiva pesmeți și, pînă în martie, cădeau într-un leșin voluntar care îi scutea de cheltuieli peste iarnă. Între ultima recoltă și prima muncă a cîmpului, în Normandia nu mișcau decît ciorile și jandarmii, fiindcă ceilalți membri ai societății nu aveau nimic de făcut. Nu-i un exemplu rău. Priviți unde a ajuns Franța.

1 comentariu

  1. #1

    Dureros de realist si aplicdt la conditiile tarii noastre.Ideea n-ar fi rau de aplicat pentru hibernarea clasei politice din Romania pe toata perioada dintre mandate.Ar costa mult mai putin decat daca ii lasam sa se agite.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint